ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το δίλημμα είναι «πετρέλαιο ή καθαρίστριες»;

Εικόνα του άρθρου Το δίλημμα είναι «πετρέλαιο ή καθαρίστριες»;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/07/2022, 15:03
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πριν από ένα χρόνο περίπου, ο Δήμος Ιωαννιτών προσλάμβανε 162 σχολικές καθαρίστριες.

Από αυτές τις θέσεις, το Υπουργείο Εσωτερικών κάλυπτε την πρόσληψη μόνο 92 σχολικών καθαριστριών, καθώς για τον Δήμο Ιωαννιτών χρηματοδοτούνται το μέγιστο, 599 εργατοώρες. Ο ίδιος ο Δήμος Ιωαννιτών σε ανακοίνωσή του, ανέφερε ότι «το προσωπικό που κατανεμήθηκε από το υπουργείο μέσω ανθρωποωρών, όπως και για όλους τους Δήμους της χώρας, δεν επαρκεί για την κάλυψη όλων των αναγκών και μάλιστα σε συνθήκες πανδημίας», οπότε αποφάσισε να καλύψει τις ανάγκες με ίδιους πόρους.

Ανακοινωση για το θέμα εξέδωσαν το ΕΚ Ιωαννίνων και η Ενότητα Πολιτών.

Η εκτίμηση που είχε παρουσιαστεί στην Οικονομική Επιτροπή τότε για την κάλυψη των αναγκών καθαριότητας των σχολικών μονάδων (και δεδομένων των αυξημένων αναγκών λόγω covid) ήταν ότι απαιτούνται ημερησίως συνολικά (κατ’ ελάχιστο) 162 σχολικές καθαρίστριες με σύμβαση ορισμένου χρόνου πλήρους απασχολήσεως (6,5 εργατοώρες ημερησίως), ήτοι 1053 εργατοώρες ημερησίως.

Πέρυσι λοιπόν, η Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε να καλύψει τις 454 περισσότερες εργατοώρες με συνολική δαπάνη ανέρχεται σε 896.000 ευρώ. Ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ παραδεχόταν ότι «αν μέναμε στην απόφαση του υπουργείου, θα είχαμε ελλιπή καθαρισμό σε δεκάδες σχολεία. Αυτό σημαίνει ένα μεγάλο κόστος για το Δήμο και μάλιστα σε μία περίοδο όπου η αυτοδιοίκηση στο σύνολό της υποχρηματοδοτείται».

Το Υπουργείο Εσωτερικών αποδείχθηκε για άλλη μια φορά πλημμελές και κατώτερο των περιστάσεων. Ο Δήμος Ιωαννιτών όμως είναι ο αρμόδιος και αποφάσισε να λύσει το πρόβλημα που φέτος πολλαπλασιάστηκε, λόγω του πανάκριβου πετρελαίου, εις βάρος του έμψυχου δυναμικού. Η κυβέρνηση είναι υπόλογη για την υποχρηματοδότηση, όσο και οι Δήμοι για την εγγενή αδυναμία που παρουσιάζουν σε κομβικά ζητήματα καθημερινότητας (ειδικά όταν συμπλέουν πολιτικά με τις κεντρικές εξουσίες).

Τώρα, σύμφωνα με τις καθαρίστριες, θα προσληφθούν 126 συμβασιούχες εργαζόμενες για 138 σχολικές μονάδες. Σημειωτέον ότι είναι περισσότερες από αυτές που «δικαιολογεί» το υπουργείο.

Σχολικές καθαρίστριες: «Ο Δήμος δεσμεύτηκε για 170 προσλήψεις»

Η Επιτροπή Αγώνα Σχολικών Καθαριστριών του Δήμου Ιωαννιτών, η οποία καλεί στην κινητοποίηση της 21ης Ιουλίου στο δημαρχείο, στην ανακοίνωσή της για την απόλυση 40 καθαριστριών τονίζει μεταξύ άλλων ότι τον περασμένο Μάρτιο, ο «αντιδήμαρχος Ιωαννίνων (σ.σ. δεν αναφέρει ποιος, αλλά μάλλον εννοεί τον αρμόδιο κ. Αϊβατίδη) δεσμεύτηκε ενώπιων των καθαριστριών στο Λύκειο της Ζωσιμαίας ότι η δημοτική αρχή για το σχολικό έτος 2022-2023 θα προσλάβει 170 καθαρίστριες πλήρους απασχόλησης».

Η βασική αιτιολόγηση, σύμφωνα με τις καθαρίστριες, είναι ότι δεν ισχύουν πλέον τα υγειονομικά πρωτόκολλα της πανδημίας. Βέβαια, τα κρούσματα είναι σε νέα έξαρση, παρά τις μεγαλόσχημες δηλώσεις περί «τέλους πανδημίας» και απλά, η κατάσταση «κρύβεται κάτω από το χαλί» ελέω τουριστικής περιόδου.

 «Αυτή η απόφαση μέσα στην πανδημία, είναι εγκληματική για τα παιδιά, τους εκπαιδευτικούς αλλά και τις ίδιες τις σχολικές καθαρίστριες» αναφέρουν οι καθαρίστριες και επαναλαμβάνουν ότι η δημοτική αρχή επικαλέστηκε την έλλειψη χρημάτων εξαιτίας της αύξησης της τιμής του πετρελαίου.

«Καταλάβαμε μέχρι και η τελευταία από εμάς, πως οι πάγιες και διαρκείς ανάγκες που ακούμε, προσαρμόζονται κάθε φορά με τρόπο που να δικαιολογούν απολύσεις και όχι προσλήψεις» αναφέρουν και ζητούν να επανέρθουν στις θέσεις τους οι συναδέλφισσές τους.

ΣΧΟΛΙΑ
Ελένη
Πάντως η ελλιπής καθαριότητα θα γίνει αισθητή με την έναρξη της σχολικής χρονιάς . Και τότε ο δήμαρχος θα αντιμετωπίσει όχι μόνο τις καθαρίστριες, αλλά και τους διευθυντές των σχολείων καθώς και τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back