Συντακτης: Βαρβάρα Αγγέλη
Δημοσιευση: 22-09-2022, 12:56
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η υπόθεση της ανέγερσης κατοικιών από την εφοπλιστική οικογένεια Λαιμού στο Πάπιγκο απασχολεί την τοπική κοινωνία, τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, τις υπηρεσίες και τη Βουλή εδώ και έναν χρόνο τουλάχιστον.

Περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με την εκδίκαση της προσφυγής να γίνεται αρχές Νοεμβρίου, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για οικοδομική δραστηριότητα που γίνεται εντός του πυρήνα του εθνικού πάρκου Βόρειας Πίνδου και εκτός ορίων του οικισμού του Παπίγκου. Την ίδια ώρα βέβαια, η ανέγερση των κατοικιών συνεχίζεται. Μέχρι πρόσφατα τουλάχιστον, καθώς οι αρχαιολογικές υπηρεσίες σταμάτησαν προσωρινά τις εργασίες μέχρι την, επί της ουσίας, εξέταση της υπόθεσης λόγω της γειτνίασης των οικοδομών με τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου.

Η υπόθεση πηγαίνει πια και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Πέτρο Κόκκαλη να καταθέτει ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για «παραβίαση του πυρήνα του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου για την εξυπηρέτηση οικοδομικής δραστηριότητας μεγάλης κλίμακας».

«Κυβέρνηση και επενδυτές οφείλουν να σεβαστούν την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία για το φυσικό περιβάλλον, ως εθνικό πλούτο, τόσο στο πλαίσιο μίας βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης όσο και της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε ο ευρωβουλευτής, τονίζοντας ότι «η χώρα θα γίνει επενδυτικός προορισμός όταν υπάρχει ασφάλεια δικαίου και κανόνες για όλους, όχι με αδιαφανείς εξαιρέσεις».

Ο κ. Κόκκαλης καταγγέλλει ότι «τα όρια του πυρήνα του εθνικού πάρκου-Τμήμα Βίκος (Ζώνη Ια Περιοχή Προστασίας της Φύσης) έχουν προσφάτως παραβιαστεί για την εξυπηρέτηση οικοδομικής δραστηριότητας μεγάλης κλίμακας, ενώ υφιστάμενοι μικροί δρόμοι έχουν διαπλατυνθεί και βρίσκονται παρανόμως σε χρήση από βαρέα οικοδομικά οχήματα».

Απευθυνόμενος προς την Επιτροπή υποβάλλει τα ερωτήματα:

1. Αποτελεί η οικοδομική δραστηριότητα, εντός του Πυρήνα του Εθνικού Πάρκου, παραβίαση των Οδηγιών 92/43/ΕΟΚ και 2009/147/ΕΚ καθώς απειλείται η φυσική ακεραιότητα του τοπίου;

2. Σε ποιες κινήσεις προτίθεται να προβεί στην περίπτωση που βεβαιωθεί παραβίαση της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας στη συγκεκριμένη περιοχή;

3. Προτίθεται να υποβάλει σύσταση στις εθνικές αρχές ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία κύρωσης των δασικών χαρτών προς όφελος του φυσικού περιβάλλοντος και αποφυγής διάφορων παράνομων διεκδικήσεων φυσικής γης;

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο έλληνας ευρωβουλευτής υπενθυμίζει ότι η ευρύτερη περιοχή του Ζαγορίου είναι υποψήφια για εγγραφή στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO στην κατηγορία του «Πολιτιστικού Τοπίου».

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα
alfabeto back iper piso