Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Παπαζόγλειος Σχολή: Η επόμενη μέρα

Εικόνα του άρθρου Παπαζόγλειος Σχολή: Η επόμενη μέρα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/08/2019, 13:15
ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Το κτίριο της πρώην Παπαζόγλειου Υφαντικής Σχολής είναι πια άδειο, και ετοιμάζεται να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία του. Μετά από 40 χρόνια λειτουργίας ως σχολείο (γυμνάσιο και στη συνέχεια νηπιαγωγείο), η Παπαζόγλειος Σχολή θα συνεχίσει να έχει έναν εκπαιδευτικό χαρακτήρα, σε άλλο επίπεδο όμως. Στο σημαντικό διατηρητέο αυτό κτίριο, θα στεγαστεί το επόμενο διάστημα το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Τη μετακόμιση αυτή, το Τμήμα Αρχιτεκτόνων, το οποίο σήμερα φιλοξενείται στο Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου, την περίμενε από τότε που δημιουργήθηκε το 2015. Ωστόσο, η υπόθεση δεν ήταν εύκολη. Κι αυτό επειδή υπήρχε ένα νηπιαγωγείο. Ο Δήμος Ιωαννιτών είχε συμφωνήσει με το σχέδιο του Πανεπιστημίου, και είχε αναλάβει να βρει τον χώρο για τη μεταστέγαση του σχολείου ως όφειλε εξάλλου. Τελικά, τα πράγματα αποδείχτηκαν (ή έγιναν) πιο δύσκολα, χωρίς να λείψει η κοινωνική και πολιτική ένταση (διαβάστε εδώ). Με την κατάσταση να καταλήγει... σε γρίφο, το 1ο νηπιαγωγείο Ιωαννίνων μετακόμισε στο σχολικό συγκρότημα της πρώην Καπλανείου Σχολής.

Την ίδια ώρα, η διαχειριστική επιτροπή του αυτόνομου Κληροδοτήματος «Αγγελική Παπαζόγλου», όπου ανήκει το κτίριο, προετοιμάζεται για την υποδοχή της Αρχιτεκτονικής Σχολής. Το τελευταίο διάστημα, έχουν γίνει στο εσωτερικό της Παπαζόγλειου Σχολής εργασίες καθαρισμού και απομάκρυνσης πρόχειρων κατασκευών, ενώ το Κληροδότημα και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων συνεργάζονται για να καθορίσουν όλα όσα απαιτούνται σε πρώτη φάση για τη στέγαση της Αρχιτεκτονικής το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ο «Τύπος Ιωαννίνων» επισκέφθηκε το εσωτερικό του κτιρίου. Η γενική διαπίστωση είναι ότι οι επισκευές που απαιτούνται, δεν είναι πολλές για τη νέα χρήση. Καταρχάς πρόκειται για ένα μεγάλο κτίριο -η δεκαετία του ’70, ίσως και νωρίτερα, έγινε κτιριακή επέκταση στο πίσω μέρος για την εξυπηρέτηση των δικαστηρίων που στεγάζονταν τότε εκεί. Ένα κτίριο ψηλοτάβανο, με πολλά παράθυρα.

Ένα από τα δωμάτια του κτιρίου

Πέραν της λειτουργικότητας του κτιρίου όμως, υπάρχει και ένα ζήτημα διατήρησης και αποκατάστασης της μνημειακότητας. Σε ένα δωμάτιο βρίσκονται συγκεντρωμένα σε κουτιά θραύσματα από πλούσια οροφογραφία του μπαλκονιού, ενώ στο υπόγειο κείτονται διακοσμητικά στοιχεία, που αποκόπηκαν από τον περίβολο του κτιρίου. Στο υπόγειο, ιδιαίτερα ευρύχωρο, υπάρχει και το παλιό πηγάδι του κτιρίου, αλλά μισό…, καθώς «καλύφθηκε» από την κτιριακή επέκταση. 

Ένα από τα μεγαλύτερα θραύσματα της οροφογραφίας 

σε σύγκριση με τα μικρότερα της κεντρικής φωτογραφίας


Το μισό πηγάδι στο υπόγειο του κτιρίου

Η πρώην Παπαζόγλειος Υφαντική Σχολή χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και αποτελεί ένα χαρακτηριστικό δείγμα του νεοκλασικισμού -με αετώματα, κορινθιακά κιονόκρανα, ακροκέραμους και πρόπυλο δωρικού ρυθμού. Ως αρχιτεκτόνημα αποδίδεται στον δημομηχανικό Περικλή Μελίρρυτο. Τα τελευταία χρόνια, όμως, υπάρχει μια αμφισβήτηση για το ποιος δημιούργησε το κτίριο, με την έρευνα να συνεχίζεται. Το κτίριο χτίστηκε ως κατοικία. Σε αυτό το σπίτι έμενε η Αγγελική Παπάζογλου, η οποία πέθανε το 1891. Με τη διαθήκη της, η Παπάζογλου δώρισε την κινητή και ακίνητη περιουσία της για διάφορες δράσεις προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, ορίζοντας παράλληλα μια επιτροπή διαχείρισης της περιουσίας της. Την οικία της την έδωσε με σκοπό να γίνει υφαντική σχολή –κάτι που επιτεύχθηκε περιστασιακά. Για πολλές δεκαετίες, το κτίριο αυτό συνδέθηκε με τη λειτουργία των δικαστηρίων της πόλης, πριν αυτά αποκτήσουν δικό τους «σπίτι», το Δικαστικό Μέγαρο… (διαβάστε περισσότερα εδώ).

Τα διακοσμητικά στοιχεία που έχουν αποσπαστεί

Η οροφή του μπαλκονιού όπου βρισκόταν η τοιχογραφία


Μία από τις δύο σκάλες που οδηγούν στον όροφο 


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back