Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πρώτη μέρα της Αρχιτεκτονικής Σχολής στην Παπαζόγλειο

Εικόνα του άρθρου Πρώτη μέρα της Αρχιτεκτονικής Σχολής στην Παπαζόγλειο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/10/2020, 18:10
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η πρώην Παπαζόγλειος Υφαντική Σχολή, ένα από τα πιο σημαντικά διατηρητέα κτίρια, άνοιξε σήμερα τις πόρτες της για να υποδεχθεί φοιτητές. Ήταν η πρώτη μέρα που η Αρχιτεκτονική Σχολή (το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών) του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων λειτούργησε στο νέο της «σπίτι».

Η Αρχιτεκτονική Σχολή επιδίωκε τη «μετακόμισή» της εδώ και μια πενταετία, από τότε που συστάθηκε. Η επιλογή ενός διατηρητέου κτιρίου, που αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα νεοκλασικισμού, δεν ήταν τυχαία. Η νέα αυτή σχολή, λόγω και του αντικειμένου της, ήθελε να δώσει το στίγμα της και παράλληλα να βρεθεί στην καρδιά όχι μόνο του ιστορικού κέντρου της πόλης των Ιωαννίνων αλλά και της τοπικής κοινωνίας. Για τη «μετακόμισή» της στο κτίριο της πρώην Παπαζογλείου Σχολής, το οποίο διαχειρίζεται το αυτοτελές κληροδότημα «Αγγελική Παπάζογλου», χρειάστηκε αρκετός χρόνος, μέχρι να γίνει η αποχώρηση των νηπιαγωγείων που στεγάζονταν εκεί.


Η Αρχιτεκτονική Σχολή ανέμενε ότι θα μπει στο διατηρητέο κτίριο την περασμένη άνοιξη. Λόγω κοροναϊού, όμως, ο σχεδιασμός πήγε πίσω. Έτσι, η πρώτη μέρα λειτουργίας της «νέας» Αρχιτεκτονικής, έμελλε να είναι η σημερινή, με τον πρόεδρο του τμήματος και αναπληρωτή καθηγητή Άγγελο Παπαγεωργίου, τον επίκουρο καθηγητή Γιώργο Σμύρη και τη Μαίρη Κατσαριώτη και τη Μαρία Τσακοπιάκου από τη Γραμματεία να δίνουν το παρών στον χώρο.



Στο κτίριο της Παπαζόγλειου δεν θα γίνονται όλα τα μαθήματα της Αρχιτεκτονικής Σχολής. Οι εγκαταστάσεις της σχολής στο Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου, οι οποίες δεν ήταν επαρκείς για προσωπικό και φοιτητές, εξακολουθούν να λειτουργούν. Η γραμματεία της σχολής έχει φροντίσει ώστε να μη χρειάζεται την ίδια μέρα οι φοιτητές να μετακινούνται σε δύο διαφορετικούς χώρους.

Στο εσωτερικό του κτιρίου έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες διαρρυθμίσεις για το εκπαιδευτικό έργο. Ωστόσο, υπάρχουν εκκρεμότητες, όπως η αποκατάσταση της όψης του κτιρίου, που θα γίνουν το επόμενο χρονικό διάστημα.


Διαβάστε επίσης:

Παπαζόγλειος Σχολή: Η επόμενη μέρα

Παπαζόγλειος: Η «φυτοζωούσα» υφαντική σχολή

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back