Πριν από πέντε-έξι χρόνια, η ίδρυση της Αρχιτεκτονικής Σχολής προκάλεσε έναν ενθουσιασμό στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και στους τοπικούς φορείς. Μέσα σε αυτόν τον γενικότερο ενθουσιασμό, η δημοτική αρχή Ιωαννίνων (επί Φίλιππα Φίλιου αρχικά και στη συνέχεια επί Θωμά Μπέγκα) συναίνεσε στην αποχώρηση του 1ου νηπιαγωγείου από το κτίριο της πρώην Παπαζόγλειου Σχολής, το οποίο διαχειρίζεται επιτροπή του Κληροδοτήματος «Αγγ. Παπάζογλου». Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ήθελε να δώσει μια αίγλη στη νεοϊδρυθείσα Αρχιτεκτονική Σχολή και τι καλύτερο από ένα διατηρητέο κτίριο με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική αξία.
Καλοκαίρι του 2019, και το Κληροδότημα «Αγγ. Παπάζογλου» προχώρησε στην έξωση του 1ου νηπιαγωγείου Ιωαννίνων κατά εφαρμογή σχετικής δικαστικής απόφασης και μετά από απανωτές παρατάσεις μίσθωσης του κτιρίου στον Δήμο Ιωαννιτών, με το Πανεπιστήμιο να ετοιμάζεται να γίνει ο νέος ένοικος της πρώην Παπαζόγλειου Σχολής. Η πίστωση χρόνου τελείωσε, και ο Δήμος βρέθηκε ενώπιον 60 νηπίων και γονιών και ενός «άστεγου» νηπιαγωγείου.
Το δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων, κατά τη χτεσινή συνεδρίαση, κλήθηκε να πάρει τις οριστικές του αποφάσεις για το τι μέλλει γενέσθαι. Καταρχάς, το συμβούλιο αποφάσισε να γίνει μια τελευταία ακόμη προσπάθεια για να παραμείνει το 1ο νηπιαγωγείο στην Παπαζόγλειο Σχολή. Η προσπάθεια αυτή περιλαμβάνει συζήτηση του δημάρχου με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και με τη διοίκηση του Κληροδοτήματος, η οποία πρέπει να γίνει μέχρι τη Δευτέρα, καθώς ο χρόνος πιέζει. Ωστόσο, σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν στη συνεδρίαση, οι ελπίδες δεν είναι και πολλές. Ιδίως όσον αφορά το Κληροδότημα, ο δρόμος θεωρείται σχεδόν κλειστός. «Οι συμπεριφορές από το Παπαζόγλειο με εκπλήσσουν» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μπέγκας.
Η δεύτερη λύση (που κάθε άλλο παρά αποκλείεται να γίνει και η μοναδική λύση) είναι η συστέγαση με το 1ο Δημοτικό Σχολείο στο Καπλάνειο για μια μεταβατική περίοδο ενός έτους. Η αρμόδια αντιδήμαρχος Βούλα Τσίλη, που προέταξε τη λύση αυτή (όπως και ο δήμαρχος κ. Μπέγκας) ανέφερε ότι στο Καπλάνειο υπάρχουν δύο αίθουσες διδασκαλίας που μπορούν να χρησιμοποιηθούν, όπως και μια τρίτη αίθουσα, η οποία σήμερα αποτελεί την αίθουσα μουσικής του σχολείου -σημειωτέον ότι κάποτε το 1ο νηπιαγωγείο στεγαζόταν στο Καπλάνειο. Με τη λύση αυτή διαφωνεί η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων, η οποία επιμένει στην παραμονή του νηπιαγωγείου στην Παπαζόγλειο Σχολή. Ο πρόεδρος της Ένωσης Τάσος Τόκας ανέφερε μάλιστα το Κληροδότημα ότι «φέρεται ως κάκιστος νοικοκύρης» ενώ στο στόχαστρό του μπήκε και ο πρώην αντιδήμαρχος Παιδείας Παντελής Κολόκας. Ο κ. Κολόκας ήταν αυτός που χειρίστηκε το θέμα. Προεκλογικά, υπέβαλε την παραίτησή του από την αντιδημαρχία. Στη χτεσινή δε συνεδρίαση ήταν απών. Ο δήμαρχος κ. Μπέγκας έσπευσε πάντως να αναλάβει ο ίδιος τις ευθύνες που αναλογούν στη δημοτική αρχή, ενώ αναγνώρισε τις προσπάθειες που κατέβαλε το τελευταίο διάστημα η νυν αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Τσίλη για το «δυσεπίλυτο αυτό ζήτημα» όπως το χαρακτήρισε.
Απαντώντας δε στην κριτική που δέχτηκε η δημοτική αρχή και από την αντιπολίτευση για τη χρόνια αυτή εκκρεμότητα, ο δήμαρχος ανέφερε ότι μόλις πριν από έναν χρόνο το υπουργείο Υγείας και το νοσοκομείο «Χατζηκώστα» προχώρησαν στην παραχώρηση χώρου στο παλαιό «Χατζηκώστα» για τη στέγαση του 1ου νηπιαγωγείου. Εξαρχής, εδώ και πέντε χρόνια, ο σχεδιασμός προβλέπει την αποχώρηση του 1ου νηπιαγωγείου από την Παπαζόγλειο και τη μετακόμισή του στο παλαιό «Χατζηκώστα». Η στέγαση του νηπιαγωγείου θα γίνει σε ειδικά προκατασκευασμένα κτίρια, τα οποία θα τα διαθέσει η Περιφέρεια Ηπείρου. Κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, υπήρξαν προβληματισμοί για τη δυνατότητα ολοκλήρωσης των απαραίτητων διαδικασιών στο παλαιό «Χατζηκώστα» μέχρι το επόμενο σχολικό έτος 2020-2021. Ο κ. Μπέγκας διαβεβαίωσε ότι το νέο νηπιαγωγείο θα είναι έτοιμο μέσα σε έναν χρόνο, δεδομένου, όπως είπε, εκδόθηκε η άδεια κατεδάφισης των παλαιών κτιρίων του «Χατζηκώστα» και ξεκίνησε η διαδικασία για την αδειοδότηση εγκατάστασης των προκατασκευασμένων κτιρίων.
Σε πολιτικό επίπεδο, ενδιαφέρον είχαν οι τοποθετήσεις δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας. Η Ελένη Βασιλείου διαφώνησε με τη συστέγαση των δύο σχολείων («είναι απαράδεκτο τα νήπια να πάνε στο Καπλάνειο» τόνισε), ενώ ο Θανάσης Μανταλόβας προέταξε ως λύση τη συνεννόηση με το Πανεπιστήμιο «στη λογική της εξυπηρέτησης του Δήμου». Τέλος, ο Θωμάς Γιωτίτσας, μιλώντας και ως γονιός, επέμεινε στην εξάντληση όλων των δυνατοτήτων για να παραμείνουν τα νήπια στην Παπαζόγλειο, ζητώντας μάλιστα «συγνώμη από τους γονείς» για τη δύσκολη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Πρόσθεσε δε ότι προς την κατεύθυνση της συνεννόησης με το Πανεπιστήμιο, θα πρέπει να κινητοποιηθούν οι πάντες, κάνοντας αναφορά και στον νεοεκλεγέντα δήμαρχο Μωυσή Ελισάφ «του οποίου ο λόγος ίσως έχει μια βαρύτητα».