πλαισιο πισω Λυκ πίσω
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Το μέλλον του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων: τα τμήματα με τις περισσότερες πρώτες επιλογές

Εικόνα του άρθρου Το μέλλον του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων: τα τμήματα με τις περισσότερες πρώτες επιλογές
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/08/2024, 10:00
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Το μέλλον του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων μοιάζει αρκετά ρευστό αυτή την εποχή, μετά από τέσσερις συνεχείς μειώσεις του αριθμού εισακτέων.

Με αυτό το μέλλον είναι άρρηκτα συνδεδεμένη η πόλη, η οποία έχει δομήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την οικονομία της πάνω στην κίνηση που φέρνει το πανεπιστήμιο.

Το πιο «ζωντανό» οικονομικά κομμάτι των φοιτητών, οι πρωτοετείς, μειώνονται σταθερά ελέω ΕΒΕ, ακριβών ενοικίων στην πόλη και άλλων παραγόντων.

Φυσικά, τα κριτήρια για τη λειτουργία ενός πανεπιστημίου είναι πρωτίστως ακαδημαϊκά και η ύπαρξή του οφείλει να καθορίζεται από αυτά, βασικά.

Προσπαθήστε όμως να φανταστείτε τα Γιάννενα χωρίς πανεπιστήμιο και φοιτητές-τριες…

Ένα κριτήριο για την έξωθεν εικόνα του ιδρύματος, είναι οι πρώτες επιλογές των εισακτέων.

Ποιοι-ες δηλαδή έρχονται εντελώς αποφασισμένοι-ες να σπουδάσουν στα Γιάννενα, επιλέγοντας πρώτο κάποιο τμήμα του πανεπιστημίου. Σε ένα βαθμό, τα πιο δημοφιλή τμήματα διαγράφουν και το μεσοπρόθεσμο τουλάχιστον, μέλλον του ιδρύματος, αν και οι τάσεις αλλάζουν. Πριν από 30 χρόνια, πιο δημοφιλής σχολή των Ιωαννίνων ήταν η Φιλοσοφική.

Σήμερα, δεν είναι πια.

Η πιο δημοφιλής είναι το Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης, το οποίο φέτος επέλεξαν ως πρώτη επιλογή 247 άτομα, αριθμός αρκετά μεγαλύτερος από τις θέσεις πρωτοετών που παρέχει το τμήμα (206).

Η δεύτερη πιο δημοφιλής ήταν η Ψυχολογία με 217 πρώτες επιλογές, για μόλις 95 θέσεις εισακτέων.

Ακολούθησαν η Νοσηλευτική και το Οικονομικό με 196 και 165 πρώτες επιλογές, για 162 και 233 θέσεις αντίστοιχα.

Ένα άλλο πολύτιμο στοιχείο, είναι η προέλευση των φοιτητών-τριών, ειδικά των πρώτων επιλογών.

Υπάρχει η περιρρέουσα εντύπωση ότι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων προσελκύει φοιτητές-τριες κυρίως από άλλες πόλεις.

Ωστόσο, αυτό προκύπτει κυρίως από δηλώσεις τρίτων, και όχι των «καθ’ ύλην αρμοδίων», δηλαδή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Πριν από τρία χρόνια πάντως, με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων, το 35% των φοιτητών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων προερχόταν από την Ήπειρο και αυτός ήταν ο μεγαλύτερος όγκος του φοιτητικού πληθυσμούπερι.

ΣΧΟΛΙΑ
Vlachos
Σας έφαγε το τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών στην Άρτα αλλά δε γράφετε τίποτα για αυτό. Είστε ρατσιστές μεταξύ σας οι Ηπειρώτες!
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back Ντοτη3