πλαισιο πισω Λυκ πίσω

To εργοταξιακό… πάρκο Πυρσινέλλα

Εικόνα του άρθρου To εργοταξιακό… πάρκο Πυρσινέλλα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/08/2024, 21:03

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες ανάπλασης του πάρκου Πυρσινέλλα. Οι εργασίες ξεκίνησαν πριν από επτά μήνες, με τη σύμβαση κόστους 6,85 εκατ. ευρώ μεταξύ Δήμου Ιωαννιτών και της αναδόχου εταιρίας (Τεχνική Ανάπτυξη ΑΤΕΒΕ) να έχει υπογραφεί τον Δεκέμβριο του 2023.

Το έργο αυτό χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ. Αυτή την περίοδο, στο πάρκο γίνονται εργασίες στις κύριες διαδρομές. Ένα τμήμα των διαδρομών έχει αποκτήσει ήδη νέο «δάπεδο». Εργασίες γίνονται και στο «μέτωπο» των κτιριακών εγκαταστάσεων του Γιαννιώτικου Σαλονιού.


Το έργο της ανάπλασης περιλαμβάνει την ανακατασκευή των κεντρικών εισόδων του πάρκου, την αναδιαμόρφωση του χώρου πάρκινγκ, τον επανασχεδιασμό του δικτύου διαδρομών, τη δημιουργία εκπαιδευτικών κήπων και γηπέδου με χλοοτάπητα όπως και υπαίθριου γυμναστηρίου, την κατασκευή πάρκου ζώων συντροφιάς, τη δημιουργία χώρου στάσης και πολιτιστικών δραστηριοτήτων περιμετρικά της μεγάλης λίμνης και παιδική χαρά.


Το πάρκο Πυρσινέλλα, όπως είναι σήμερα, από ψηλά

Διαβάστε: Ένα «γυμνό» τοπίο στην είσοδο του πάρκου Πυρσινέλλα

Πέραν της κύριας σύμβασης, υπάρχει μια ακόμα σύμβαση ύψους 700.000 ευρώ που αφορά έξυπνες εφαρμογές και άλλη μία ύψους 260.000 ευρώ με τον ΔΕΔΔΗΕ και η οποία σχετίζεται με την υπογειοποίηση του δικτύου. Όσον αφορά τις «έξυπνες» εφαρμογές (με ανάδοχο την κοινοπραξία «Globismart-Globiled», που έδωσε έκπτωση μόλις 11.000 ευρώ), αυτές περιλαμβάνουν: πληροφοριακό σύστημα πολιτικής προστασίας ανίχνευσης πυρκαγιάς, σημεία ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο, σύστημα διαχείρισης και ελέγχου άρδευσης, μια εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας για την ανάδειξη εκπαιδευτικών κήπων, μια έξυπνη διάβαση με παράλληλη συλλογή στατιστικών κυκλοφορίας, δύο infokiosks και πέντε έξυπνα παγκάκια. Το ένα από τα πέντε παγκάκια κοστίζει 51.614 ευρώ!

Η σύμβαση αυτή υπογράφηκε τον Νοέμβριο του 2023 με προθεσμία ολοκλήρωσης τον έναν χρόνο, και προφανώς δεν μπορεί να υλοποιηθεί μέχρι να τελειώσει το κυρίως έργο της ανάπλασης. Σύμφωνα με τη σύμβαση, η ολοκλήρωση του έργου της ανάπλασης πρέπει να γίνει μέχρι τον Οκτώβριο του 2024.

Το έργο έχει προκαλέσει αρκετές συζητήσεις κυρίως όσον αφορά το υψηλό κόστος της ανάπλασης: περίπου 8 εκατ. ευρώ συνολικά (9 εκατ. ευρώ ήταν ο αρχικός προϋπολογισμός), όπως και ένα ερώτημα για το είδος της ανάπλασης που χρειαζόταν το πάρκο. Η προηγούμενη δημοτική αρχή Ιωαννίνων πήρε όμως τις αποφάσεις της. Και το έργο υλοποιείται.

Και από δω και πέρα, τίθεται το μεγάλο ζήτημα, που έχει αποδειχθεί και η «αχίλλειος πτέρνα» της αυτοδιοίκησης αλλά και γενικότερα της δημόσιας διοίκησης: Η συντήρηση του πάρκου.





ΣΧΟΛΙΑ
Τ. Κούτλας
Συγχαρητηρια στον πρώην αντιδήμαρχο κ. Αρλετο που έδειξε πως γίνονται οι δουλειές μιας και από ότι φαινεται οι Γιαννιώτες τον ψήφισαν για να πάρει τις εργολαβίες του Δήμου με τον ξάδερφο του στην εταιρεία τους. Και φυσικά ένα μεγάλο μπράβο στον Μ. Ελισαφ για την επιλογή των συνεργατών του! Ντρέπεται και η ντροπή
Α.
Φυσικά στην πολιτική μπορεί να γίνεται κριτική στα πεπραγμένα των νεκρών. Η ειρωνία όμως είναι μεγάλη απρέπεια.
Γιώργος
Πολλές οι ενστάσεις δυστυχώς, σε πολλά καίρια ζητήματα. Εάν προσθέσουμε και την κάκιστη χρονική συγκυρία όπου κανένα έργο δεν ολοκληρώνεται στην ώρα του και -ακόμη χειρότερα - η ποθητή και πάση θυσία ολοκλήρωση θα πρέπει σώνει και καλά να φέρει την σωτήρια σφραγίδα της Περιφέρειας, τότε να μην περιμένουμε και πολλά. Μόνο καλή καρδιά και να βγάλουμε τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back Ντοτη3