Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ορίζοντες: Βεβαιότητες ενοχών και διαμοιρασμός ευθυνών

Εικόνα του άρθρου Ορίζοντες: Βεβαιότητες ενοχών και διαμοιρασμός ευθυνών
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/05/2022, 16:41
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Την ενοχή, πολιτική τουλάχιστον, του περιφερειάρχη Αλέκου Καχριμάνη στην υπόθεση παραπομπής για απευθείας αναθέσεις της Οικονομικής Επιτροπής, προεξόφλησε ο επικεφαλής των Οριζόντων Ηπείρου, Σπύρος Ριζόπουλος.

«Για μένα ο κ. Καχριμάνης είναι ήδη ένοχος, άσχετα με την εξέλιξη της παραπομπής του στο πειθαρχικό συμβούλιο» τόνισε, διευκρινίζοντας μεταξύ άλλων:

«Μπορεί να είμαι σκληρός αλλά δεν περιμένω καμία απόφαση γιατί η ζημιά από την υπόθεση αυτή είναι ανεπανόρθωτη. Σε μια χώρα που οι πολίτες είναι έτσι κι αλλιώς δύσπιστοι απέναντι σε όσους τους εκπροσωπούν πολιτικά έρχεται και η απαξίωση της δημόσιας διοίκησης με απόλυτη ευθύνη του κ. Καχριμάνη»

Λίγο πριν, ο Δημήτρης Παππάς, δικηγόρος και γραμματέας της πολιτικής επιτροπής της παράταξης, κατέθεσε μια νομική άποψη για το θέμα, σχολιάζοντας «τα πρέποντα (σσ. Σε αυτές τις περιπτώσεις) περιγράφονται αναλυτικά στους νόμους για την αυτοδιοίκηση και ρυθμίζονται από την αρχή της διαφάνειας».

Είπε επίσης ότι Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου μπορεί να προχωρήσει σε αναθέσεις υποθέσεων σε νομικούς – εξωτερικούς συνεργάτες, «μόνο όμως για εξαιρετικές περιπτώσεις που χρειάζονται ειδική γνώση και εμπειρία». Κατέληξε λέγοντας πως ο τρόπος λειτουργίας των επιτροπών της Περιφέρειας «θα πρέπει να κάνει τα μέλη της παράταξης που συμμετέχουν σε αυτές να είναι προσεκτικά στις αποφάσεις τους γιατί η ευθύνη είναι ατομική».

Ο κ. Ριζόπουλος απέδωσε ευθύνες, πλην του κ. Καχριμάνη, στην πρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου Σταυρούλα Μπραΐμη Μπότση και στον εκτελεστικό διευθυντή της Περιφέρειας, Δημήτρη Σιώλο. Ο λόγος είναι ότι «εν γνώσει τους στις 28 Ιουλίου του 2021 λειτούργησαν κουτοπόνηρα προσπαθώντας να εγκλωβίσουν συνειδητά το περιφερειακό συμβούλιο με μια απόφαση που έδινε αναδρομικά τη δυνατότητα στον Περιφερειάρχη να επιλέγει τους δικηγόρους με τους οποίους ήθελε να συνεργαστεί μέσω αναθέσεων από την Οικονομική Επιτροπή», όπως χαρακτηριστικά είπε ο επικεφαλής.

 «Συνεπώς η συλλογική ευθύνη αφορά τον περιφερειάρχη, τους νομικούς του συμβούλους και τους αντιπεριφερειάρχες του», κατέληξε.

Για ένα άλλο θέμα, αυτό των «βαλτωμένων έργων στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων» (διαβάστε σχετικά εδώ) , ο κ. Ριζόπουλος είπε μεταξύ άλλων ότι «οι δήμαρχοι που έχουν συμβιβαστεί με τον τρόπο διαχείρισης των πόρων στη λογική Καχριμάνη, των απευθείας αναθέσεων και των αναθέσεων έργων με στόμα χωρίς εξασφαλισμένους πόρους, πρέπει να καταλάβουν ότι δεν μπορούν πια να προσφέρουν τίποτα στον τόπο».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back