ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μια παραπομπή στο Πειθαρχικό Συμβούλιο και τα «πολιτικά κριτήρια»…

Εικόνα του άρθρου Μια παραπομπή στο Πειθαρχικό Συμβούλιο και τα «πολιτικά κριτήρια»…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/10/2023, 17:52
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Την άνοιξη του 2022, υπήρξε παραπομπή στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκου Καχριμάνη ως προέδρου της Οικονομικής Επιτροπής και των μελών της επιτροπής (περιφερειακοί σύμβουλοι της παράταξης του κ. Καχριμάνη και των παρατάξεων «Κοινό των Ηπειρωτών», «Ορίζοντες Ηπείρου» και «Ήπειρος Όλον») για απευθείας αναθέσεις εκπροσώπησης υποθέσεων της Περιφέρειας Ηπείρου σε συγκεκριμένους δικηγόρους, και ακόμα πιο ειδικά σε μία συγκεκριμένη δικηγόρο των Αθηνών.

Η παραπομπή αυτή είχε γίνει με απόφαση του πρώην συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας Βασίλη Μιχελάκη.

Διαβάστε: Μια πειθαρχική δίωξη, ένα πολιτικό ζήτημα

Η περιφερειακή αρχή μπορεί να μην είχε μιλήσει για την υπόθεση της παραπομπής όλο αυτό το διάστημα –παρά μόνο κάποιες αναφορές του κ. Καχριμάνη που στήριζαν την επιλογή του να αναθέτει υποθέσεις στη συγκεκριμένη δικηγόρο-, αποφάσισε όμως να «μιλήσει» σήμερα.

Και με ανακοίνωσή της, έρχεται να υποστηρίξει ότι η εν λόγω παραπομπή έγινε με «πολιτικά κριτήρια» από τον κ. Μιχελάκη, όπως και να κάνει λόγο περί «άνευ αντικειμένου» παραπομπής.

Καταρχάς, το θέμα επανέρχεται στο προσκήνιο με την περιφερειακή αρχή Ηπείρου να αναφέρει ότι υπήρξε προεκλογική ανακίνηση της όλης υπόθεσης. «Ο περιφερειάρχης απέφυγε τότε να τοποθετηθεί, καθώς ήταν πρόδηλος ο σκοπός όσων το επανάφεραν με ‘καταγγελτικό’ τρόπο στη δημοσιότητα» επισημαίνει. Βέβαια, πριν από ενάμιση ή έναν χρόνο, δεν ήταν προεκλογική περίοδος.

Η περιφερειακή αρχή λοιπόν για «να μην αιωρούνται απορίες και ερωτηματικά», επισημαίνει ότι ο τότε συντονιστής είχε παραπέμψει το όλο ζήτημα στο Πειθαρχικό Συμβούλιο. «Ωστόσο πρόκειται για μια ‘παραπομπή’ άνευ αντικειμένου, καθώς δεν  έχει τηρηθεί η προβλεπόμενη από το Νόμο (ν. 3852/2010) διαδικασία, με αποτέλεσμα ακόμη και αν συγκληθεί το Πειθαρχικό Συμβούλιο να μην έχει αντικείμενο να κρίνει. Ειδικότερα, ο νόμος προβλέπει ότι το Πειθαρχικό Συμβούλιο συγκαλείται προκειμένου να κρίνει επί της πρότασης του συντονιστή για την ποινή. Όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση στο παραπεμπτήριο έγγραφο του κ. Β. Μιχελάκη δεν περιλαμβάνεται καμία πρόταση ούτε ποινή!» τονίζει.

Επιμένοντας ότι για τις απευθείας αναθέσεις νομικών υπηρεσιών «δεν υπάρχει ούτε ουσιαστικό ούτε τυπικό κώλυμα», η περιφερειακή αρχή Ηπείρου εκτιμά ότι η απόφαση του τότε συντονιστή «μπορεί να εξηγηθεί μόνο με πολιτικά κριτήρια, ενδεχομένως και υπό το πρίσμα των πιέσεων που υφίστατο και οι οποίες έπαυσαν ‘αυτόματα’ με την ‘παραπομπή’ της υπόθεσης στο Πειθαρχικό. Οι πολίτες μπορούν να κρίνουν…».

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η απόφαση του πρώην συντονιστή «υποκινήθηκε από δημοσιεύματα και αναφορά εκπροσώπου περιοδικού εντύπου για απευθείας αναθέσεις νομικών υπηρεσιών της Περιφέρειας».

Ωστόσο, παραμένει ένα ερώτημα: Γιατί το Πειθαρχικό Συμβούλιο δεν έχει συγκληθεί τόσο καιρό; Ακόμα και αν, όπως αναφέρει η περιφερειακή αρχή, το συμβούλιο «δεν έχει αντικείμενο να κρίνει»;

Σημειωτέον ότι νωρίτερα σήμερα, την ανοιχτή υπόθεση της παραπομπής στο Πειθαρχικό Συμβούλιο υπενθύμισε η παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών», στο πλαίσιο κατάθεσης επερώτησής της στο Περιφερειακό Συμβούλιο για εκκρεμότητες με πρόστιμα σε βάρος της Περιφέρειας Ηπείρου.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back