dodoni back
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και οι αντοχές του

Εικόνα του άρθρου Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και οι αντοχές του
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/05/2022, 01:52
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τα δημόσια έργα δεν βρίσκονται στην καλύτερη φάση τους. Το σφιχτό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), οι μεγάλες ανατιμήσεις υλικών, όπως του σιδήρου και της ασφάλτου, σε συνδυασμό με την αδυναμία της κυβέρνησης να βρει κάποια λύση, και ο τρόπος διαχείρισης του δημόσιου χρήματος έρχονται να αποτελέσουν ένα εκρηκτικό μίγμα και να θέσουν σε κίνδυνο πολλά έργα (όσα ιδίως υλοποιούνται με μεγάλες εκπτώσεις).

Ένα ντόμινο προβλημάτων που δεν τελειώνει…

Οι Δήμοι της Ηπείρου κάνουν λόγο για κίνδυνο διακοπής έργων μετά από δύο έγγραφα της Περιφέρειας Ηπείρου περί αναστολής χρηματοδότησης των έργων αυτών λόγω έλλειψης πόρων. Στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων συμμετέχουν μόνο οι Περιφέρειες και όχι οι Δήμοι. Μέσω των Προγραμμάτων Δημόσιων Επενδύσεων, χρηματοδοτούνται διάφορα έργα σε Δήμους από τις Περιφέρειες. Συνήθως πρόκειται για μικρά έργα.

Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Ηπείρου, η οποία συζήτησε το θέμα αυτό μετά από πρωτοβουλία του προέδρου της, του δημάρχου Δωδώνης Χρήστου Ντακαλέτση, αποφάσισε να ζητήσει την κατά προτεραιότητα πληρωμή των έργων των Δήμων που έχουν δημοπρατηθεί. Και σε επόμενη φάση, να ζητήσει τη διακριτή διαχείριση από την πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση μέρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Τον προβληματισμό για την πορεία υλοποίησης πολλών έργων στην Ήπειρο μέσω του ΠΔΕ είχαν καταθέσει στα μέσα Μαρτίου σε ερώτησή τους στη Βουλή οι τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Μερόπη Τζούφη, Όλγα Γεροβασίλη, Μάριος Κάτσης και Κώστας Μπάρκας, αναφερόμενοι σε μια σειρά από έργα που παραμένουν απλήρωτα. Οι τέσσερις βουλευτές απέδιδαν την κατάσταση στην ελλιπή κρατική χρηματοδότηση και ζητούσαν να παρθούν μέτρα για την υλοποίηση των έργων. Λίγο καιρό πριν ο επικεφαλής της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» Γιώργος Ζάψας είχε θέσει στο Περιφερειακό Συμβούλιο το ζήτημα των απλήρωτων έργων.

Ενδιαφέρον έχει όμως η απάντηση που έδωσε το υπουργείο Ανάπτυξης, και συγκεκριμένα η Διεύθυνση Δημόσιων Επενδύσεων στις 30 Μαρτίου. «Από τα στοιχεία της υπηρεσίας μας δεν διαπιστώνεται ελλιπής χρηματοδότηση της Περιφέρειας Ηπείρου» αναφέρεται. Παρατίθενται δε κάποιες σημαντικές λεπτομέρειες.

«Για το τρέχον έτος, και σύμφωνα με τον ψηφισθέντα προϋπολογισμό ΠΔΕ, προβλέπεται αυξημένο όριο για την Περιφέρεια Ηπείρου έναντι των δύο προηγούμενων ετών, ύψους 10,9 εκατ. ευρώ. Το Πρόγραμμα, αν και βρίσκεται στη φάση υποβολής προτάσεων για την έγκριση των πιστώσεων των έργων στο 2022 έχει ήδη εκταμιεύσει πόρους προς την Περιφέρεια ύψους 10,8 εκατ. ευρώ για την απρόσκοπτη συνέχιση της πληρωμής των υλοποιημένων έργων» τονίζεται.

Τι μέλλει γενέσθαι; «Στο βαθμό που κριθεί αναγκαίο, μια ενδεχόμενη αύξηση του ορίου ΠΔΕ για την Περιφέρεια θα εξεταστεί στο β΄ εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με την πρόοδο εκτέλεσης του ΠΔΕ, αλλά και τις δημοσιονομικές δυνατότητες του προϋπολογισμού» απαντάει ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος.

Στο ίδιο έγγραφο σημειώνεται ότι κατά την εκτέλεση του προϋπολογισμού του ΠΔΕ του έτους 2020, το όριο πληρωμών του εθνικού σκέλους (όχι δηλαδή των συγχρηματοδοτούμενων έργων) του ΠΔΕ της Περιφέρειας Ηπείρου αυξήθηκε κατά 194%, από 8,45 εκατ. ευρώ σε 24,84 εκατ. ευρώ. Για το οικονομικό έτος 2021 το όριο πληρωμών της Περιφέρειας αυξήθηκε κατά 167%, από 8,40 εκατ. ευρώ σε 22,40 εκατ. ευρώ.

Εκ των πραγμάτων, την πιο σαφή εικόνα για το τι συμβαίνει με τα δημόσια έργα, μπορεί να δώσει μόνο η διοίκηση της Περιφέρειας Ηπείρου. Μόνο αυτή μπορεί να εξηγήσει ποια έργα πάνε πίσω, ποια έργα δεν πληρώνονται, ποια έργα προχωράνε κανονικά, βάσει και των νέων δεδομένων των ανατιμήσεων στα υλικά και του ενεργειακού κόστους. Δεδομένα που μπορεί να οδηγήσουν σε αδιέξοδες καταστάσεις το επόμενο χρονικό διάστημα.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3