Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Οριοθέτηση λίμνης: «Οι τέσσερις περιοχές» του κ. Καχριμάνη

Εικόνα του άρθρου Οριοθέτηση λίμνης: «Οι τέσσερις περιοχές» του κ. Καχριμάνη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/08/2022, 00:16
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τα του επανακαθορισμού των ορίων της λίμνης Παμβώτιδας επανέρχονται στο προσκήνιο μετά τη διαμαρτυρία ιδιοκτητών του Μάτσικα, με αφορμή ειδοποιητήρια του Δήμου Ιωαννιτών για την αναγκαστική απαλλοτρίωση της παρόχθιας ζώνης προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την υλοποίηση του ποδηλατόδρομου-πεζοδρόμου μέχρι το Πέραμα.

Ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, συμμερίστηκε τις ενστάσεις των ιδιοκτητών και επανέλαβε την εκτίμησή του ότι ο Μάτσικας είναι μία από τις περιοχές γύρω από τη λίμνη, για τις οποίες απαιτείται νέα τοποθέτηση της «κόκκινης» γραμμής, η οποία ορίζει την όχθη.

Η γενική του τοποθέτηση ήταν ότι πρέπει να γίνει νέα οριοθέτηση σε κάποιες περιοχές. Και σημειωτέον ότι τα περί νέας οριοθέτησης αφορούν τον περιορισμό και όχι την επέκταση του λιμναίου οικοσυστήματος. Ο κ. Καχριμάνης, ερωτώμενος σχετικά, δεν αποδέχτηκε ότι πρόκειται για συνολική νέα οριοθέτηση αλλά για σημειακή. «Είναι μικρές οι διορθώσεις, δεν είναι όλη η λίμνη» είπε. Βέβαια τα σημεία δεν είναι και λίγα ούτε ασήμαντα. Εκτός από τον Μάτσικα, ο περιφερειάρχης πρόκρινε τους Λογγάδες, μια περιοχή στην Καστρίτσα και μια περιοχή με κτίσματα στην Ντραμπάτοβα για την οποία πρόσθεσε ωστόσο ότι μπορεί να γίνει μια διόρθωση στη Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου.

Για τον Μάτσικα, από το τέλος του κρηπιδώματος μέχρι τις εγκαταστάσεις του Ναυτικού Ομίλου, ο κ. Καχριμάνης θεωρεί ότι πρέπει να αλλάξει η κόκκινη γραμμή γιατί αυτό «είναι το ηθικό και το τίμιο» για τους ιδιοκτήτες των εκτάσεων (ή «οικοπέδων», όπως τα αποκάλεσε). Μάλιστα είπε ότι οι ιδιοκτήτες του Μάτσικα δεσμεύτηκαν ενώπιον του ότι «θα υπογράψουμε ότι δίνουμε άμεσα έκταση 30 μ. πλάτους για να γίνει το έργο του ποδηλατόδρομου-πεζόδρομου», με την προϋπόθεση ότι θα αλλάξει η κόκκινη γραμμή.

Τα της νέας οριοθέτησης της λίμνης ξεκίνησαν πριν από λίγους από τη βουλευτή Ιωαννίνων της ΝΔ Μαρία Κεφάλα με πρόσχημα το έργο του παραλίμνιου ποδηλατοδρόμου-πεζόδρομου για το οποίο υφίσταται εξαγγελία του πρωθυπουργού. Η κα Κεφάλα μάλιστα μετέφερε πρόσφατα το όλο ζήτημα και στον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ενδιάμεσα, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς συνέδεσε το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος της Λίμνης με τον επανακαθορισμό των ορίων της λίμνης (διαβάστε εδώ)…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back