Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το «στοιχειωμένο» Προεδρικό Διάταγμα Λίμνης

Εικόνα του άρθρου Το «στοιχειωμένο» Προεδρικό Διάταγμα Λίμνης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/06/2022, 12:13
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Μέσα στη χρονιά θα έχουμε τελειώσει»: Αυτή είναι η νέα δέσμευση του υφυπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Αμυρά για το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος (Π.Δ.) Λίμνης Παμβώτιδας.

Η προηγούμενη δέσμευσή του ήταν ότι στο τέλος του 2021 ή στις αρχές του 2022 θα ξεκινήσει επίσημα η διαβούλευση επί του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος…

Το νέο χρονοδιάγραμμα για το περίφημο αυτό σχέδιο που θα καθορίζει τις χρήσεις γης γύρω από τη λίμνη των Ιωαννίνων, ο κ. Αμυράς το κατέθεσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δελτίο ειδήσεων του τοπικού τηλεοπτικού σταθμού ITV στις 17 Ιουνίου.

Ο υφυπουργός (και βουλευτής Ιωαννίνων) είπε και κάτι άλλο όμως: Ότι το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος θα προχωρήσει παράλληλα με τον επανακαθορισμό των ορίων της λίμνης –ένα ζήτημα που άνοιξε ξαφνικά πριν από λίγους μήνες από τη συνάδελφο του κ. Αμυρά, τη βουλευτή Ιωαννίνων της ΝΔ Μαρία Κεφάλα.

Αν και έχουν καταγραφεί διαφορετικές απόψεις για την ανάγκη επανακαθορισμού των ορίων της λίμνης αλλά και για τη σύνδεσή του με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος ή με το σχέδιο (για το οποίο ακόμα δεν υπάρχει μελέτη) δημιουργίας παραλίμνιου ποδηλατόδρομου-πεζόδρομου, ο κ. Αμυράς τα συμπεριλαμβάνει όλα.

Για τα όρια της λίμνης, ο κ. Αμυράς είπε ότι υπάρχουν πολλά λάθη, χωρίς να αναφερθεί σε κάποια συγκεκριμένα, και μίλησε για «σημειακές διορθώσεις». Βέβαια, πρόσθεσε ότι «οι διορθώσεις δεν θα είναι λίγες γιατί έχουν γίνει πολλά λάθη». Κατά πόσο βέβαια οι πολλές σημειακές διορθώσεις δεν συνιστούν συνολικό επανακαθορισμό των ορίων της λίμνης, είναι ένα ερώτημα.

Κατά τα άλλα, επέρριψε ευθύνες εμμέσως πλην σαφώς στην προηγούμενη κυβέρνηση, λέγοντας: «Είμαστε έτοιμοι σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό. Παραλάβαμε μια κατάσταση που δεν υπήρχε τίποτα».

Υπενθυμίζεται ότι το επίμαχο ζήτημα στις διάφορες εκδοχές σχεδίων Προεδρικού Διατάγματος που συζητήθηκαν μέσα σε μια 15ετία, ήταν κυρίως το πλάτος της αδόμητης ζώνης στις παραλίμνιες εκτός σχεδίου περιοχές.

Επίσης, με δεδομένη την επαναδραστηριοποίηση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ηπείρου, όπως διαφαίνεται από τις ανακοινώσεις του το τελευταίο διάστημα, θα είχε ενδιαφέρον να υπάρξει τοποθέτηση από πλευράς του. Στο πολύ παρελθόν το Τεχνικό Επιμελητήριο Ηπείρου αποτελούσε έναν σημαντικό θεσμό, η γνώμη του οποίου είχε βαρύνουσα σημασία.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back