Oikonomou pisoi
ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Οι 17 «πρωθυπουργικοί» δρόμοι των Ιωαννίνων

Εικόνα του άρθρου Οι 17 «πρωθυπουργικοί» δρόμοι των Ιωαννίνων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/07/2019, 02:56
ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Τα Γιάννενα διαθέτουν 17 δρόμους και πλατείες, στους οποίους έχουν δοθεί ονόματα πρωθυπουργών της Ελλάδας.  Αρκετοί από αυτούς τους δρόμους έχουν ιδιαίτερες ιστορίες, καθώς πάντα η ονοματοδοσία ήταν συνδεμένη με την τρέχουσα πολιτική συγκυρία. 

Οι γνωστοί

Η πιο πρόσφατη «πρωθυπουργική» ονοματοδοσία στα Γιάννενα, είναι για την πλατεία Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Πριν από ένα χρόνο περίπου, η ΝΟΔΕ Ιωαννίνων κατέθεσε αίτημα, το οποίο ικανοποιήθηκε. Παρότι δεν υπάρχει ακόμα ταμπέλα, η πρώην πλατεία Χατζηκώστα (ονομαζόταν έτσι εθιμικά, καθότι… αβάπτιστη επίσημα), είναι η πλατεία Κων. Μητσοτάκη.

Μια άλλη πλατεία, αυτή στην οποία βρίσκεται το δημαρχείο των Ιωαννίνων, έχει το όνομα του μεγάλου αντιπάλου, Αντρέα Παπανδρέου. Παλιότερα, το κατώτερο κομμάτι της πλατείας των Ιωαννίνων ονομαζόταν «Κωνσταντίνου Ελευθερωτού» και το 1986 αποκαθηλώθηκε, για να γίνει πλατεία Δημοκρατίας. Το 1997, η τότε «πράσινη» δημαρχία, έδωσε το όνομα του Αντρέα που φιγουράρει πλέον στην οδοσήμανση, στο δημαρχείο. Ο πατέρας του, Γεώργιος, έχει σίγουρα μεγαλύτερο «μερίδιο», καθώς το όνομά του φέρει ένας από τους μεγαλύτερους δρόμους των Ιωαννίνων.

Λίγο πιο εκεί από το δημαρχείο, είναι ο Ελευθέριος Βενιζέλος, στο δρόμο όπου βρισκόταν παλιά η ΔΕΥΑΙ. Το 1946, ο δήμαρχος Βλαχλείδης μετονόμασε την οδό Ανεξαρτησίας σε οδό «Ελ. Βενιζέλου», όνομα που έφερε επίσημα μέχρι τη δεκαετία του ’90. Σήμερα, επίσημα ονομάζεται με το όνομα του εμβληματικού πρωθυπουργού, ο δρόμος δίπλα στο δημαρχείο.

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής πήρε το δικό του μερίδιο… οδοσήμανσης, με επεισοδιακό τρόπο και όντας εν ζωή. Από την εποχή του Γρηγόρη Σακκά που θέλησε να δελεάσει τον τότε πρωθυπουργό κατά την επίσκεψή του στα Γιάννενα μέχρι τη δημαρχία Κωσταδήμα που «επανήλθε» στο παραλίμνιο ο Διονύσιος Φιλόσοφος, ο Καραμανλής σήμερα διατηρεί ένα κομμάτι του δρόμου από την κεντρική πύλη του Κάστρου μέχρι την πλατεία Μαβίλη

Οι παλιοί

Ο ακριβώς απέναντι δρόμος από την οδό Ελ. Βενιζέλου, έχει το όνομα ενός άλλου πρωθυπουργού, του Ιωάννη Κωλέττη, ενός «συζητήσιμου» ιστορικά πολιτικού προσώπου, που καταγόταν από το Συρράκο.

Ένας λίγο λιγότερο κεντρικός δρόμος, κοντά στην Ακαδημία, έχει το όνομα του Ιωάννη Καποδίστρια, του πρώτου πρωθυπουργού της Ελληνικής Πολιτείας. Ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος, που έχει δώσει το όνομά του στο Κάτω Νεοχωρόπουλο, είχε διατελέσει επικεφαλής της προσωρινής διοίκησης της Ελλάδας και ξαναθήτευσε στο ανεξάρτητο ελληνικό κράτος, πριν τον Κωλέττη. Την ίδια περίοδο υπηρέτησε και ο Κωνσταντίνος Κανάρης, δρόμος με το όνομα του οποίου υπάρχει στη Λιμνοπούλα, κοντά στο Ναυτικό Όμιλο.

Μπαίνοντας στον 20ο αιώνα και στον εμπορικό ιστό των Ιωαννίνων, ένας από τους κεντρικούς δρόμους έχει το όνομα του Χαρίλαου Τρικούπη.

Ο Σπύρος Λάμπρος, μπορεί να ήταν πρωθυπουργός για επτά μήνες μόνο, αλλά καταγόταν από τα Γιάννενα και ο δρόμος με το όνομά του είναι μια από τις βασικές αρτηρίες της πόλης

Από το Μεσοπόλεμο και μετά

Ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου έχει μια οδό στην Ανατολή, στο όνομά του. Ο Πλαστήρας και ο Παπάγος δεν συναντιούνται, ούτε έχουν κεντρικές οδούς, όσο τουλάχιστον κεντρικό ρόλο έπαιξαν στην πολιτική ζωή της χώρας. Ο πρώτος έχει ένα μικρό δρόμο κοντά στην Πυροσβεστική και ο δεύτερος ένα μεγαλύτερο και παραλίμνιο, στον Μάτσικα.

Ο Αλέξανδρος Σβώλος, ο οποίος δεν ήταν πρωθυπουργός του επίσημου ελληνικού κράτους, αλλά διετέλεσε επικεφαλής της Κυβέρνησης του Βουνού στην Ελεύθερη Ελλάδα, έχει το στενό πίσω από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Ο Θεμιστοκλής Σοφούλης που θήτευσε στα χρόνια του Εμφυλίου, βρίσκεται στους Αμπελόκηπους, στην πλατεία της γειτονιάς.

Τέλος, ο για 14 μέρες πρωθυπουργός της Ελλάδας Παναγιώτης Πουλίτσας και δικαστικός με θητεία στα Γιάννενα, έχει δώσει το όνομά του στο δρόμο δίπλα από το δικαστικό μέγαρο.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back