Η πολιτική της μνήμης σε μια πόλη εκφράζεται και μέσα από τα οδωνύμια της. Η ονομασία ή μετονομασία μιας οδού ή πλατείας μπορεί να λειτουργήσει ως μέσο κυριαρχίας μιας ιδεολογίας ή ως έκφραση της συλλογικής ή κοινωνικής μνήμης. Μερικές φορές, το όνομα μιας οδού μπορεί να προκαλέσει πολλά πάθη και μίση.
Όπως συμβαίνει με την οδό Εσάτ πασά στην Κιάφα, κοντά στο στρατόπεδο Βελισσαρίου. Μια πολύ μικρή οδός, που φέρει –ή καλύτερα έφερε- το όνομα του τελευταίου πασά των Ιωαννίνων, του αξιωματούχου που νικήθηκε στο Μπιζάνι και παρέδωσε την πόλη στον βασιλιά Κωνσταντίνο. Πρόσφατα το δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων αποφάσισε να κάνει αποδεκτό το αίτημα των λιγοστών κατοίκων της οδού για μετονομασία. Οι κάτοικοι ήθελαν να διώξουν τον Εσάτ πασά εδώ και χρόνια. Η προηγούμενη δημοτική αρχή (και συγκεκριμένα ο αρμόδιος τότε αντιδήμαρχος Βασίλης Μασσαλάς) αρνούνταν να κάνει οποιαδήποτε ενέργεια μετονομασίας. Εξάλλου, βάσει του άρθρου 8 του Ν. 3463/2006 η μετονομασία επιτρέπεται σε εξαιρετικούς λόγους. Η νυν δημοτική αρχή και η αντιδήμαρχος Ελένη Βασιλείου, με τη σύμφωνη γνώμη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, έκριναν προφανώς ότι η επιμονή των κατοίκων αποτελεί έναν εξαιρετικό λόγο. Σημειωτέον ότι το όνομα του Εσάτ πασά είχε σβηστεί προ πολλού από τις πινακίδες της οδού.
Οι κάτοικοι πια της μικρής οδού θα μένουν στην οδό Φειδία (το όνομα του γλύπτη και αρχιτέκτονα της κλασικής εποχής). Από την οθωμανοκρατία λοιπόν στην αρχαιότητα…
Η ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΩΝ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ
Μπορεί οι κάτοικοι της Εσάτ πασά να… δυσκολεύτηκαν, δεν συνέβη όμως το ίδιο με τη ΝΟΔΕ Ιωαννίνων. Τον περασμένο Ιούλιο, η ΝΟΔΕ κατέθεσε επίσημο αίτημα στο δημοτικό συμβούλιο για να δοθεί το όνομα του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη σε οδό της πόλης. Οκτώ μήνες μετά, το αίτημα εγκρίθηκε –αναμφίβολα, σημαντικό ρόλο είχε και η παρέμβαση του αντιδημάρχου Παντελή Κολόκα, με πολιτικές ρίζες στη ΝΔ, ο οποίος είχε υποστηρίξει το αίτημα στο δημοτικό συμβούλιο.
Με πρόσφατη απόφαση του συμβουλίου, το όνομα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη δίνεται όχι σε δρόμο, αλλά σε πλατεία. Πρόκειται για την πλατεία απέναντι από το παλαιό «Χατζηκώστα» (και συγκεκριμένα απέναντι από το ΕΚΑΒ), η οποία εθιμικά αποκαλείται πλατεία «Χατζηκώστα».