Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Παναγιώτης Πουλίτσας: Ο πρωθυπουργός των 14 ημέρων

Εικόνα του άρθρου Παναγιώτης Πουλίτσας: Ο πρωθυπουργός των 14 ημέρων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/04/2018, 18:52
ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Δίπλα ακριβώς στο δικαστικό μέγαρο, η ανηφόρα που οδηγεί στην οδό Δωδώνης φέρει το όνομα ενός πρωθυπουργού που υπηρέτησε, ως δικαστικός και στα Γιάννενα. Ο Παναγιώτης Πουλίτσας είναι ένας από τους διατελέσαντες πρωθυπουργούς της Ελλάδας, θέση στην οποία υπηρέτησε για μόλις 14 μέρες, από τις 4 ως τις 18 Απριλίου του 1946.

Η Ελλάδα δεν είχε πολύ καιρό βγει από την Κατοχή και ήδη, οι κυβερνήσεις της είχαν προλάβει να την (ξανα)συνδέσουν με ξένα συμφέροντα, να αφήσουν ατιμώρητους τους συνεργάτες των ναζί, στη συντριπτική τους πλειοψηφία και να ανεχτούν ή και να συντηρήσουν την τρομοκρατία και τις διώξεις εις βάρος αντιστασιακών και κομμουνιστών. Η μέση θητεία τους ήταν πολύ σύντομη.

Ο Πουλίτσας, γεννημένος στη Λακωνία το 1881, ήταν νομικός και από το 1943, πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας. Μετά την παραίτηση της κυβέρνησης Σοφούλη, ανέλαβε πρωθυπουργός υπηρεσιακού σχήματος, μέχρι να αναλάβει η κυβέρνηση Τσαλδάρη που κέρδισε τις εκλογές της 31ης Μαρτίου του 1946. Αυτές που σηματοδοτησαν και την έναρξη του Εμφυλίου. Ουσιαστικά, ο Πουλίτσας ηγήθηκε μιας κυβέρνησης του Λαϊκού Κόμματος, καθώς οι περισσότεροι «υπηρεσιακοί» υπουργοί παρέμειναν στις θέσεις τους και στην εκλεγμένη κυβέρνηση.

Ο Πουλίτσας σπούδασε νομική στην Αθήνα και στο Βερολίνο. Υπηρέτησε στα Γιάννενα ως εφέτης και το 1932 διορίστηκε σύμβουλος Επικρατείας. Το 1943 έγινε πρόεδρος του ΣτΕ και παρέμεινε στη θέση μέχρι το 1951. Παραιτήθηκε, για να εκλεγεί βουλευτής με τον Ελληνικό Συναγερμό. Διετέλεσε επίσης μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, στην οποία έγινε πρόεδρος το 1957. Επίσης, διετέλεσε πρόεδρος της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας. Εγγονός του είναι ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Ρέππας.

Πέθανε το 1968 στην Αθήνα, από ανακοπή.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back