ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο υφυπουργός, ο δήμαρχος Ζίτσας και ένας αμπελώνας

Εικόνα του άρθρου Ο υφυπουργός, ο δήμαρχος Ζίτσας και ένας αμπελώνας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/03/2022, 22:04
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς και ο δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος στάθηκαν πλάι πλάι σε έναν αμπελώνα για να μιλήσουν για τη ρύθμιση περί των δασωμένων αγροτών που έρχεται να «αποδεσμεύσει» χιλιάδες στρέμματα μετατρέποντας τα σε χωράφια.

Μεταξύ άλλων, η νομοθετική ρύθμιση προβλέπει ότι το Δημόσιο δεν προβάλλει πλέον δικαιώματα κυριότητας σε εκτάσεις που είχαν αγροτική μορφή στις αεροφωτογραφίες του 1945 ή του 1960 ανεξάρτητα από τη μορφή που έχουν σήμερα, παρά μόνο αν το ίδιο έχει τίτλους ιδιοκτησίας. Είναι γεγονός ότι το ζήτημα των δασωμένων αγρών-ακαλλιέργητων εκτάσεων απασχολούσε επί χρόνια όλες τις περιοχές της χώρας, με την κυβέρνηση της ΝΔ να αποφασίζει να το επιλύσει με τρόπο που έχει αμφισβητηθεί από κόμματα της αντιπολίτευσης, τη WWF Ελλάς και την Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων.

Με την ψήφιση της νομοθετικής ρύθμισης, στον Δήμο Ζίτσας 4.000 στρέμματα, που αντιστοιχούν στο 6% της έκτασής του, ήταν χαρακτηρισμένα ως δασωμένοι αγροί. Τον αριθμό αυτόν επικαλέστηκε σε δηλώσεις του ο υφυπουργός κ. Αμυράς, βάσει στοιχείων που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο. «Ο Δήμος Ζίτσας έχει έναν επιπλέον λόγο να αισιοδοξεί για το μέλλον διότι είναι ένας ευλογημένος τόπος που από την αρχαιότητα φημιζόταν για τα κρασιά και τις υπέροχες ποικιλίες και να που τώρα δίνουμε τη δυνατότητα σε πάνω από 15.000 ανθρώπους να επιστρέψουν στην πατρογονική τους γη και να φυτέψουν αμπέλια ή άλλες καλλιέργειες και να ζήσουν από τη γη τους» ανέφερε (σ.σ. αν τα περί επιστροφής 15.000 ανθρώπων, αναφέρονται μόνο στον Δήμο Ζίτσας, τότε πρόκειται για μια υπεραισιόδοξη εκτίμηση).

Ο κ. Αμυράς για την εν λόγω ρύθμιση ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκο Καχριμάνη και τον κ. Πλιάκο. Ο Δήμος Ζίτσας, σε ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι από το 2017, με την ανάρτηση των δασικών χαρτών, είχε πάρει πρωτοβουλίες. 

Όπως είπε εκείνη την περίοδο «νέοι άνθρωποι εξέφραζαν έντονα την αγωνία τους καθώς στην προσπάθειά τους να προχωρήσουν σε νέες φυτεύσεις, σκόνταφταν στο ‘γράμμα’ του νόμου επειδή εκτάσεις που κατά το χρονικό διάστημα 1945-1981 ήταν αγροί ή  αμπελώνες και καλλιεργούνταν, με την πάροδο του χρόνου λόγγιασαν αφού έμειναν ακαλλιέργητοι. Τώρα η νέα διάταξη αποτελεί ‘χρυσή’ ευκαιρία για τους ανθρώπους  αυτούς που μπορούν πλέον να καλλιεργήσουν και πάλι τα χωράφια τους. Ο νόμος δίνει πλέον τη δυνατότητα στους υπαλλήλους των δασαρχείων να βοηθούν τους ανθρώπους που ασχολούνται ή θέλουν να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα».      .   

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back