Και ξαφνικά η Περιφέρεια Ηπείρου έρχεται να παρέμβει στο οδικό έργο του μεγάλου δακτυλίου της πόλης των Ιωαννίνων, το οποίο υλοποιεί ο Δήμος Ιωαννιτών. Ένα έργο που «σέρνεται», καθώς η «μάχη» για το πώς θα κατασκευαστεί το επίχωμα σε ένα τμήμα 500 μ., στον υγρότοπο Τσαμαρά, βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και πάρα πολύ καιρό, από την προηγούμενη δημοτική περίοδο, από το καλοκαίρι του 2022.
Ακριβώς αυτή η παρατεταμένη αδράνεια καταλήγει σε ένα ιδιόμορφο πολιτικό σκηνικό. Ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης δεν αφήνει να χαθεί μια από τις ευκαιρίες αυτές που του αρέσουν ιδιαίτερα: Να εμφανιστεί ως υπερασπιστής της ορθής διάθεσης του δημόσιου-ευρωπαϊκού χρήματος. Χαρακτηριστική η δήλωση του κ. Καχριμάνη ότι «έχω το άγχος να μην πει κανείς ότι δώσαμε τρία εκατομμύρια έτσι…». Τρία εκατομμύρια έτσι, όμως, δώσαμε και για τα σίδερα του πρώην κλειστού ξιφασκίας, αλλά ο κ. Καχριμάνης δεν φαίνεται ότι έχει κάποιο άγχος.
Το άγχος του κ. Καχριμάνη για το δημόσιο χρήμα λειτουργεί επιλεκτικά, αν μη τι άλλο.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση με το επίχωμα, η όλη υπόθεση εξελίχθηκε αρκετά περίπλοκα, με το δίκιο και το άδικο να μπερδεύονται. Αφέθηκε όμως και από τον Δήμο Ιωαννιτών να εξελιχθεί περίπλοκα και εκεί υπάρχουν ευθύνες στις δημοτικές αρχές.
Καταρχάς, η περιπέτεια του όλου έργου ξεκινά από το 2016-17, όταν και πάλι υπήρχε μια μάχη μεταξύ περιφερειακής αρχής Αλέκου Καχριμάνη και της τότε δημοτικής αρχής Θωμά Μπέγκα για την ένταξη στο ΕΣΠΑ, και δη στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Ιωαννιτών. Η περιφερειακή αρχή ήθελε μόνο το οδικό έργο της Νιάρχου και όχι και τα δύο οδικά έργα, για να μη δεσμευτούν πολλοί πόροι από το ΕΣΠΑ. Τελικά η λύση βρέθηκε με υπερδέσμευση πόρων, και προχώρησαν, όπως προχώρησαν, και τα δύο έργα.
Στην πορεία του έργου, υπήρξαν αρκετά εμπόδια (όπως μια ακύρωση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης).
Όσον αφορά το επίχωμα, η αρχική μελέτη του έργου, προέβλεπε ένα ελαφρύ επίχωμα. Η ανάδοχος εταιρία, η «Εργοδυναμική Πατρών», προχώρησε όμως σε γεωτεχνικές έρευνες όπως προβλεπόταν και από τα τεύχη δημοπράτησης. Οι έρευνες αυτές και οι παρατηρήσεις της αναδόχου έγιναν αποδεκτές από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου, οι οποίες επικύρωσαν την τροποποίηση της αρχικής μελέτης με την τότε εκτίμηση ότι θα υπάρξει ένα επιπρόσθετο κόστος 2 εκατ. ευρώ λόγω της πιο βαριάς (με χαλικοπασσάλους), προτεινόμενης κατασκευής του επιχώματος. Δόθηκαν μάλιστα και οι «ευλογίες» του Τεχνικού Συμβουλίου Έργων της Περιφέρειας Ηπείρου επί της τροποποιημένης μελέτης.
Η τότε Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ιωαννιτών, με πρόεδρο τον αντιδήμαρχο Γιώργο Αρλέτο, επέστρεψε όμως την τροποποιημένη μελέτη στις Τεχνικές Υπηρεσίες ζητώντας να βρεθεί εναλλακτική λύση. Δύο μήνες μετά βρέθηκε μια εναλλακτική λύση (ελαφρύ επίχωμα με πλευρικά τοιχία), με τον κ. Αρλέτο να ενημερώνει σχετικά την Οικονομική Επιτροπή. Όλο το 2023, πέρασε χωρίς να γίνει τίποτα επί της ουσίας.
Και κάπως έτσι το ζήτημα αυτό έφτασε στην επόμενη δημοτική αρχή, σε αυτήν του Θωμά Μπέγκα. Από τις πρώτες σημαντικές αποφάσεις της νέας δημοτικής αρχής ήταν να εγκρίνει την τροποποιημένη μελέτη που δεν είχε εγκρίνει το 2022 η προηγούμενη δημοτική αρχή. Ο κ. Μπέγκας είχε επικαλεστεί τότε έναν ειδικό γεωτεχνικό και «κορυφαίο ειδικό επιστήμονα που ήρθε στα Γιάννενα»...
Την ίδια ακριβώς περίοδο, ο κ. Καχριμάνης είχε εμφανιστεί εχθρικός προς την τροποποιημένη μελέτη (με την πρόβλεψη για χαλικοπασσάλους).
Από κει και πέρα, ο κ. Καχριμάνης επέμεινε και επιμένει ότι απαιτείται νέα μελέτη για την τεκμηρίωση της λύσης των χαλικοπασσάλων και η δημοτική αρχή επέμεινε και επιμένει ότι οι μελέτες αρκούν.
Ποιος έχει δίκιο; Δύσκολη η απάντηση. Το σίγουρο είναι ότι επί ενάμιση χρόνο η πόλη των Ιωαννίνων ασχολείται με ένα τεχνικό ζήτημα (σημαντικό μεν, αλλά πολύ τεχνικό) για το οποίο θα πρέπει να υπάρχουν αξιόπιστες και μη αμφισβητήσιμες απαντήσεις. Με ένα τεχνικό ζήτημα που η πρώην δημοτική αρχή θα έπρεπε να το είχε επιλύσει οριστικά και να μην το είχε μεταφέρει από μήνα σε μήνα και τελικά στη νέα δημοτική αρχή. Έτσι όπως μπλέχτηκαν τα πράγματα, οι όποιες καλές προθέσεις υπάρχουν, δεν μετράνε πια.
Όταν περνάει τόσο καιρός χωρίς κάποια οριστική λύση, δημιουργείται ένα κλίμα καχυποψίας. Η μόνη διέξοδος είναι όντως να δοθεί μια τεκμηριωμένη απάντηση από έναν ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα. Και τη διέξοδο αυτή θα έπρεπε να τη δώσει πρώτος από όλους ο Δήμος Ιωαννιτών.
Αυτός θα έπρεπε να βγει μπροστά. Γιατί απλούστατα είναι δικό του το έργο. Γιατί αυτή τη στιγμή, με την παρέμβαση Καχριμάνη, βάλλεται και η αξιοπιστία του Δήμου. Και αυτήν ο κάθε Δήμος, και δη ένας από τους μεγαλύτερους της χώρας, θα πρέπει να τη θωρακίζει με κάθε τρόπο.