dodoni back
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Εγκλωβισμένοι» στον υγρότοπο Τσαμαρά

Εικόνα του άρθρου «Εγκλωβισμένοι» στον υγρότοπο Τσαμαρά
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/10/2022, 18:14
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Την επιστροφή της υπό τροποποίηση μελέτης για τον δακτύλιο της πόλης των Ιωαννίνων (κόμβος Βογιάννου-Πανηπειρωτικό Στάδιο) στις τεχνικές υπηρεσίες αποφάσισε η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ιωαννιτών.

Η επίμαχη τροποποίηση αφορά μισό χιλιόμετρο του οδικού άξονα που περνάει από τον υγρότοπο Τσαμαρά, στην Ανατολή. Οι τεχνικές υπηρεσίες προτείνουν την κατασκευή ενός οπλισμένου επιχώματος αντί ενός «ειδικού» επιχώματος με ελαφριά υλικά. Για την υπόθεση υπήρξε σήμερα και παρέμβαση του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων.

Διαβάστε: Το «μυστικό του βάλτου» που όλοι γνώριζαν…

Από τη συζήτηση στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, διαφάνηκε ότι η δημοτική αρχή Ιωαννίνων βρίσκεται σε μια δύσκολη θέση, δεδομένου ότι η τεχνική λύση που εισηγούνται οι υπηρεσίες, θα απαιτήσει συν δύο εκατομμύρια ευρώ.

Ο αντιδήμαρχος Έργων και πρόεδρος της επιτροπής Γιώργος Αρλέτος πρότεινε να επιστρέψει η τροποποιημένη μελέτη στις υπηρεσίες προκειμένου να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις «χωρίς να επιβαρυνθεί ούτε ένα ευρώ ο Δήμος». Η δημοτική αρχή, όπως προκύπτει, δεν ανέμενε ότι θα υπήρχε ζήτημα υπέρβασης του κόστους του έργου.

Ξεκαθάρισε δε ότι οι γεωτεχνικές έρευνες που έγιναν, κατά τη διάρκεια της σύμβασης, προβλέπονταν στις υποχρεώσεις του αναδόχου όπως αυτές είχαν καταγραφεί στη μελέτη και την πράξη ένταξης του έργου στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020».

Ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Ενότητα Πολιτών» Θωμάς Γιωτίτσας πρότεινε να εγκριθεί η τροποποποιημένη μελέτη όπως και να ζητηθεί επιπλέον χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Ηπείρου και το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020». Υπενθυμίζεται ότι το έργο της κατασκευής του μεγάλου δακτυλίου χρηματοδοτείται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020» με κόστος σύμβασης 16,7 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Αρλέτος απέφυγε επί της ουσίας να μιλήσει για τις όποιες συζητήσεις (που σίγουρα έχουν γίνει, παρότι ο αντιδήμαρχος δεν είπε κάτι) με την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης. Με το ΕΣΠΑ να οδεύει προς τη λήξη του και με τα κονδύλια να μην περισσεύουν, η όποια καλή διάθεση της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης δύσκολα μπορεί να βρει μια διέξοδο. Mένει να φανεί...

Επίσης, διαφάνηκε ότι τόσο η έγκριση της τροποποιημένης μελέτης από το Τεχνικό Συμβούλιο Έργων της Περιφέρειας Ηπείρου όσο και η εισήγηση των τεχνικών υπηρεσιών αποτελούν δύο ζητήματα που έχουν τη σημασία τους. Όπως είπε κάποια στιγμή και ο κ. Αρλέτος, κατά την τοποθέτησή του: «Τι να κάνω; Να στείλω εντέλλεσθε στις υπηρεσίες;».

Πρόσθεσε δε ότι δεν ζητείται καμία ευθύνη. «Δεν κατηγορούμε κανέναν ούτε υπηρεσιακούς παράγοντες ούτε πολιτικούς. Θέλουμε να σώσουμε το έργο χωρίς να επιβαρυνθεί ο πολίτης».

Εν κατακλείδι: από τη μια μεριά οι τεχνικές υπηρεσίες που πρέπει να αναζητήσουν εναλλακτική λύση και από την άλλη η Διαχειριστική Αρχή από την οποία υπάρχει η προσδοκία ότι θα δώσει 2 εκατ. ευρώ αν δεν βρεθεί εναλλακτική λύση από τις υπηρεσίες…

Την τελική ευθύνη όμως σε κάθε περίπτωση την έχει η δημοτική αρχή. 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3