πλαισιο πισω Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Άλλη μια μελέτη για τον μεγάλο δακτύλιο

Εικόνα του άρθρου Άλλη μια μελέτη για τον μεγάλο δακτύλιο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/07/2024, 15:27
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στην ανάθεση μιας μελέτης σε εξωτερικό συνεργάτη για το επίχωμα του οδικού έργου του μεγάλου δακτυλίου –του άξονα από κόμβο Βογιάννου μέχρι Πανηπειρωτικό Στάδιο- πρόκειται να προχωρήσει η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του επιχειρησιακού προγράμματος «Ήπειρος 2021-27».

Το επίμαχο αυτό οδικό τμήμα μήκους 400 μ. βρίσκεται στον υγρότοπο Τσαμαρά, στην Ανατολή, κοντά στο Πανηπειρωτικό Στάδιο.

Η περιφερειακή αρχή Ηπείρου έχει εκφράσει εδώ και πολύ καιρό τη διαφωνία της με την τροποποιημένη μελέτη του Δήμου Ιωαννιτών για την κατασκευή του επιχώματος με χαλικοπασσάλους και όχι με ελαφριά υλικά -είχε προηγηθεί γεωτεχνική μελέτη, όπως προβλεπόταν, από τον ανάδοχο του έργου, την Εργοδυναμική Πατρών. 

Η τροποποιημένη μελέτη (με τους χαλικοπασσάλους) ανεβάζει το κόστος του έργου, που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ (αναμένεται η ένταξή του ως έργο-γέφυρα στο νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα της Ηπείρου). Συν τρία εκατομμύρια ευρώ.

Ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης αποφάσισε να καταφύγει στη λύση ενός εμπειρογνώμονα. «Ό,τι μου πει η επιστήμη. Ο δήμαρχος έχει δίκιο γιατί θέλει να τελειώσει το έργο αλλά εγώ πρέπει να ψάξω τα θεμέλια» είπε κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής. Με το τέλος της συνεδρίασης, μετά από διευκρινιστική ερώτηση του «Τύπου Ιωαννίνων», ο κ. Καχριμάνης ανέφερε ότι η σύμβαση για τη μελέτη θα υπογραφεί άμεσα και ότι το χρονοδιάγραμμα θα είναι πολύ σύντομο.

Με κάθε ευκαιρία πάντως, ο περιφερειάρχης φροντίζει να φέρνει στο προσκήνιο τη δική του εμπειρία με τη μελέτη του έργου για την κατασκευή της παράκαμψης της Φιλιππιάδας. Ουκ ολίγες φορές έχει βάλει κατά της μελέτης του υπουργείου Υποδομών, που πρότεινε χαλικοπασσάλους σε ένα οδικό τμήμα, και της δικής του μελέτης με την οποία βρέθηκε άλλη τεχνική λύση, πολύ πιο φθηνή. 

Είναι προφανές ότι εκ μέρους της περιφερειακής αρχής έχει φτιαχτεί ένα κλίμα κατά των χαλικοπασσάλων.

Σημειωτέον ότι η παρέμβαση του περιφερειάρχη κατά τη συνεδρίαση, έγινε γιατί ήθελε να απαντήσει σε όσους τον κατηγορούν ότι βοηθάει την εταιρία από την Πάτρα, όπως είπε, δηλαδή την «Εργοδυναμική Πατρών», η οποία έχει αναλάβει πολλά οδικά (κι όχι μόνο) έργα στην Ήπειρο. Και βρήκε το παράδειγμα των χαλικοπασσάλων στο οδικό έργο του μεγάλου δακτυλίου ως απάντηση στις κατηγορίες.

Όπως και να' χει, το μέτωπο με το οδικό έργο του μεγάλου δακτυλίου δεν φαίνεται ότι θα κλείσει εύκολα. 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back