Λυκ πίσω

O λόγιος από τα Γιάννενα που ξενιτεύτηκε στην Αμερική

Εικόνα του άρθρου O λόγιος από τα Γιάννενα που ξενιτεύτηκε στην Αμερική
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/10/2021, 10:59

Κοντά στην πλατεία Ομήρου, σε ένα μικρό παράλληλο δρόμο της Σουλίου, υπάρχει η οδός Κωνσταντίνου Καζαντζή.

Ο Καζαντζής (1864-1927) υπήρξε μια από τις πιο ιδιαίτερες και ενδιαφέρουσες, για πολλούς λόγους, προσωπικότητες των προ ελληνικού κράτους Ιωαννίνων. Αποφοίτησε από τη Ζωσιμαία και σπούδασε στη Νομική Αθηνών, έκανε διδακτορικό στη Γερμανία και γύρισε στα Γιάννενα, όπου εκλέχτηκε δημογέροντας.

Αν σας αρέσει ο Τύπος, μπορείτε να τον στηρίξετε με μια συνδρομή ή δωρεά, εδώ:  

Ο Καζαντζής στα 25 του μόλις χρόνια, μετανάστευσε στη Νέα Υόρκη. Εκεί, έγινε ένας από τους πιο δραστήριους της ελληνικής κοινότητας, με θητεία σε όργανά της, αλλά και συντασσόμενος σε έναν ιδιότυπο εθνικισμό, συναρτώμενο με τον τόπο καταγωγής του.

Ο Καζαντζής  θα μπορούσε να θεωρηθεί ένας από τους πρώτους «γοτθίζοντες» λογοτέχνες της Ελλάδας. Περιγράφει τα Γιάννενα στις «Ιστορίες της Πατρίδος μου» που εκδόθηκαν στις ΗΠΑ για πρώτη φορά, με έναν τρόπο που, παρότι διαπερνάει και άλλους σύγχρονους λογοτέχνες, τα αποτυπώνει με έναν επικό και σκοτεινό τρόπο, ίσως ακόμα και ένα σκεπτικισμό εάν τελικά οι «νέες πατρίδες» έπρεπε να προσαρτηθούν στο ελληνικό κράτος. Οι «Ιστορίες» ήταν το πρώτο ολοκληρωμένο λογοτεχνικό κείμενο που τυπώθηκε στις ΗΠΑ, στα ελληνικά και ο Καζαντζής δεν κρύβει τις επιρροές του από τον Ναθάνιελ Χόθορν, ίσως και τον Πόε.

Το 1914 ο Καζαντζής επέστρεψε στην Ελλάδα και την επόμενη χρονιά εκλέχτηκε βουλευτής.

Οι πολιτικές του θέσεις που κυμαίνονταν και εξελίσσονταν γύρω από τα Γιάννενα και την Ήπειρο, ακόμα και ως ανεξάρτητη εθνοτική κοινότητα, με πολλή κριτική για τις επίσημες ελληνικές θέσεις.

Φυσικό επακόλουθο των θέσεών του ήταν η αντιβενιζελική του θέση και δράση, ιδιαίτερα σφοδρή κατά περίπτωση. Τελικά, καταδικάστηκε για έσχατη προδοσία το 1917 και εξορίστηκε.

Ο Καζαντζής πέθανε στην Κέρκυρα, το 1927.


Πηγές:

Τσιμπούκη Ν. (2008) Ο αλυτρωτισμός της διασποράς. Εφημ. Βήμα

Καζαντζής Κ. (2001) Ιστορίες της πατρίδος μου. Τυπωθήτω-Δαρδανός, Αθήνα

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back