Oikonomou pisoi

Ο Ντόναλντ Τραμπ νέος πρόεδρος των ΗΠΑ-Οι διεθνείς αντιδράσεις (upd)

Εικόνα του άρθρου Ο Ντόναλντ Τραμπ νέος πρόεδρος των ΗΠΑ-Οι διεθνείς αντιδράσεις (upd)
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/11/2016, 12:01

Ο Ντόναλντ Τραμπ εξελέγη σήμερα ο 45ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Ο Τραμπ κέρδισε την πολιτεία-κλειδί του Ουισκόνσιν (10 εκλέκτορες), μετέδωσαν τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα και το Associated Press μετέδωσε πως είναι σύμφωνα με τις προβολές των αποτελεσμάτων, ο νικητής των αμερικανικών προεδρικών εκλογών.

Η ολική ανατροπή στις προβλέψεις των εκλογών στις ΗΠΑ απέχει (ως Ελλάδας 10.00) μόλις δύο εκλέκτορες από το να συντελεστεί. Μετά από μια προεκλογική εκστρατεία στην οποία άγγιξε το ναδίρ του πολιτικού πολιτισμού (χωρίς η αντίπαλός του Χίλαρι Κλίντον να είναι καλύτερη), αλλά κυρίως, μετά από τις υποσχέσεις που έδωσε στις πιο εργατικές περιοχές για μείωση ανεργίας με καταπολέμηση της μετανάστευσης και άλλα παρεμφερή επικίνδυνα πολιτικά, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων είναι έτοιμος να αναλάβει τις τύχες των ΗΠΑ (και του πλανήτη, για πολλούς).

«Ήρθε η ώρα να επουλώσουμε τις πληγές μας, τόνισε σε ενωτικό τόνο, μιλώντας για την ανοικοδόμηση της Αμερικής. Δεν θα είμαστε δεύτεροι μετά από κανέναν» είπε χαρακτηριστικά στις πρώτες του δηλώσεις ο επιχειρηματίας που πλούτισε με την… αρωγή του κράτους. Σύμφωνα με το CNN, η Χίλαρι Κλίντον, η οποία κατέγραψε ίσως τη μεγαλύτερη πολιτική αποτυχία όλων των εποχών στα πολιτικά δεδομένα, τηλεφώνησε στον Τραμπ και το συνεχάρη για τη νίκη του.


ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Με αμηχανία υποδέχεται η διεθνής κοινότητα την εκλογή του Ντόναλντ Τράμπ στην θέση του 45 ου πρόεδρου των ΗΠΑ. Οι πρώτες δηλώσεις πολιτικών εκφράζουν έκπληξη, απογοήτευση και ερωτηματικά ενώ δεν λείπουν χαρακτηρισμοί ότι η νίκη του  Τράμπ αποτελεί σόκ. 

Η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι οι εξελίξεις στις αμερικανικές εκλογές ήταν ένα «τεράστιο σοκ».

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ARD η φον ντερ Λάιεν επεσήμανε: «Πιστεύω ότι ο Τραμπ γνωρίζει ότι αυτή δεν ήταν μια ψήφος υπέρ εκείνου, αλλά μάλλον μια ψήφος κατά της Ουάσινγκτον, κατά του κατεστημένου».

Η ένωση γερμανικών βιομηχανιών BDI δήλωσε  ότι υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για την οικονομία μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές και τον προέτρεψε να μην επιδιώξει μια πορεία απομονωτισμού.

«Η αβεβαιότητα στην οικονομία είναι τεράστια. Ο Ντόναλντ Τραμπ καλό θα ήταν να μην αποκλείσει την αμερικανική οικονομία από τον κόσμο», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του BDI Ούλριχ Γκρίλο.

«Διαφορετικά η αβεβαιότητα για τη μελλοντική πορεία θα οδηγήσει σε σημαντικά αρνητικές επιπτώσεις για την παγκόσμια οικονομία» δήλωσε ο Γκρίλο.


Ο ΜΑΡΤΙΝ ΣΟΥΛΤΣ

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς εξέφρασε στο γαλλικό ραδιόφωνο «Europe1 » την «έκπληξη και την απογοήτευσή του» για το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών, αναγνωρίζοντας ότι «μετά το Brexit ένα κύμα διαμαρτυρίας και στην Αμερική έφερε τελικά τον Τραμπ στον Λευκό Οικο».

Ο πρόεδρος του ΕΚ θεωρεί ότι είναι δυνατή η μελλοντική συνεργασία με τον Ντόναλντ Τραμπ εφ’ όσον υπάρξει σεβασμός στις δημοκρατικές αρχές της ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Οι δεσμοί ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ είναι ισχυρότεροι από κάθε πολιτική αλλαγή. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί, ξαναβρίσκοντας την δύναμη της Ευρώπης»


Η ΡΩΣΙΑ

Ο πρόεδρος της κάτω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου δήλωσε πως η Μόσχα ελπίζει πως θα υπάρξει ένας πιο εποικοδομητικός διάλογος με τις ΗΠΑ τώρα που εξελέγη ένας νέος πρόεδρος, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Ο Βιατσεσλάβ Βολόντιν, πρόεδρος της ρωσικής Δούμας και στενός σύμμαχος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε πως το κοινοβούλιο θα καλωσόριζε οποιαδήποτε βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο Κίριλ Ντμίτριεφ, επικεφαλής του ρωσικού κρατικού επενδυτικού ταμείου, δήλωσε ότι πιστεύει πως η προεδρική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ θα μειώσει τις γεωπολιτικές αντιπαραθέσεις.

«Μια αμερικανική εξωτερική πολιτική με λιγότερες αντιπαραθέσεις θα προσφέρει μεγάλες ευκαιρίες για το κοινό (ρωσο-αμερικανικό) εμπόριο και τις επενδύσεις», ανέφερε ο Ντμίτριεφ, επικεφαλής του Russian Direct Investment Fund, σε ανακοίνωση. Πρόσθεσε ότι πιστεύει πως οι χρηματοπιστωτικές αγορές θα ανακάμψουν γρήγορα, «όπως συνέβη και μετά την ψήφο του Brexit.

 

Η ΓΑΛΛΙΑ

O υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι τίθενται «πολλά ερωτήματα» καθώς ήδη διαφαινόταν η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, εκφράζοντας ανησυχία κυρίως για το μέλλον της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα ή της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

«Θα πρέπει να προσπαθήσουμε να μάθουμε τι θέλει να κάνει αυτός ο νέος πρόεδρος. Αυτά που έχει πει μέχρι τώρα προκαλούν πολλές ανησυχίες», δήλωσε ο Ερό στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2, διαβεβαιώνοντας ότι η Γαλλία, «σύμμαχος των ΗΠΑ» θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τον αμερικανό εταίρο της. Η Γαλλία θα πρέπει να διασαφηνίσει επίσης με τις ΗΠΑ το ζήτημα της σύγκρουσης στη Συρία.

Ο Ερό δήλωσε ότι φαίνεται πως ο Τραμπ κέρδισε την εξουσία προσθέτοντας «και η Γαλλία είναι σύμμαχος των ΗΠΑ. Είμαστε συνεπώς ένας βασικός εταίρος (της Ουάσινγκτον) και πρέπει να συνεργαστούμε για τη σταθερότητα και την ειρήνη στον κόσμο και για έναν κόσμο που διαχειρίζεται τα προβλήματα με τα οποία είναι αντιμέτωπος».


Η ΤΟΥΡΚΙΑ

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου συνεχάρη τον Ντόναλντ Τραμπ για την νίκη του στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές και δήλωσε πως η Άγκυρα θα ενισχύσει τις «βασισμένες στην εμπιστοσύνη σχέσεις και τη συνεργασία» της με τις ΗΠΑ.  Ο Τσαβούσογλου έκανε τα σχόλιά του στο λογαριασμό του στο Twitter.


Η ΑΥΣΤΡΙΑ

Μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές μία πρόβλεψη του μέλλοντος γίνεται σημαντικά δυσκολότερη από ό,τι θα ήταν εάν είχε νικήσει η Χίλαρι Κλίντον, και σε κάθε περίπτωση υπάρχει μία φάση αβεβαιότητας, καθώς κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα πρέπει να αναμένεται, τόνισε ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κούρτς σε σημερινή συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία, σχολιάζοντας την ανάδειξη του υποψήφιου των Ρεπουμπλικάνων σε νέο πρόεδρο των ΗΠΑ.


ΓΚΙ ΒΕΡΧΟΦΣΤΑΤ

«Χάθηκε η ευκαιρία να εκλεγεί η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος των ΗΠΑ», αναφέρει στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter o Πρόεδρος των Φιλελευθέρων Γκι Βερχόφστατ, σχετικά με τα αποτελέσματα των αμερικάνικων εκλογών. «Αυτό είναι ένα καμπανάκι για τους Ευρωπαίους ηγέτες». «Δεν μπορούμε να στηριζόμαστε στον Τραμπ ως αξιόπιστο σύμμαχο. Η Ευρώπη πρέπει να εργαστεί ενωμένη», προσθέτει ο Γκι Βερχόφστατ στο twitter.


ΤΟ ΒΕΛΓΙΟ

Την ελπίδα «να μπορέσουμε να συζητήσουμε με τη νέα ηγεσία των ΗΠΑ» εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Ντιντιέ Ρέιντερς  σε βελγικό τηλεοπτικό σταθμ. Όπως δήλωσε  η ετυμηγορία του αμερικανικού λαού ειναι σεβαστή και οτι ο νέος πρόεδρος θα κριθεί «στην πράξη» . Ανέφερε επίσης οτι κατα τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου στις ΗΠΑ λίγα πράγματα συζητήθηκαν «σε βάθος» και εξέφρασε την ευχή ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ να ενώσει όλους τους Αμερικανούς.


Η ΚΙΝΑ

Η πρώτη αντίδραση από το Πεκίνο πάντως ήταν ότι η Κίνα θα συνεργαστεί με τον νέο Αμερικανό πρόεδρο προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερή και υγιής ανάπτυξη των διμερών σχέσεων. Η δήλωση έγινε από τον εκπρόσωπο του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Λου Κανγκ κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.


Η ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ 

Η παλαιστινιακή προεδρία κάλεσε τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να εργαστεί για την ίδρυση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους που θα συνυπάρχει με το Ισραήλ, προειδοποιώντας για τους κινδύνους που εγκυμονούν, αν παραμεληθεί το παλαιστινιακό ζήτημα.

«Είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε με τον εκλεγμένο πρόεδρο στη βάση μιας λύσης δύο κρατών ώστε να ιδρυθεί ένα παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967», δήλωσε ο εκπρόσωπος της προεδρίας της Παλαιστινιακής Αρχής Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα. «Η αστάθεια θα συνεχιστεί στην περιοχή και στον κόσμο αν δεν υπάρξει λύση στο παλαιστινιακό ζήτημα».

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος της Χαμάς δήλωσε ότι το παλαιστινιακό κίνημα αναμένει ότι οι ΗΠΑ, υπό την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ, θα διατηρήσουν την ίδια αντιπαλαιστινιακή θέση.

«Ο παλαιστινιακός λαός δεν υπολογίζει ιδιαίτερα σε μια αλλαγή πολιτικής από πλευράς της αμερικανικής προεδρίας, καθώς η αμερικανική πολιτική για το παλαιστινιακό ζήτημα χαρακτηρίζεται σταθερά από την προκατάληψη», δήλωσε ο Σάμι Αμπού Ζούχρι, εκπρόσωπος της ισλαμιστικής οργάνωσης που έχει υπό τον έλεγχό της τον θύλακα της Λωρίδας της Γάζας και θεωρείται τρομοκρατική από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Ελπίζουμε τουλάχιστον ο αμερικανός πρόεδρος Τραμπ να επανεξετάσει και να εξισορροπήσει αυτή την πολιτική για το παλαιστιναικό ζήτημα», τόνισε.


Η ΚΟΥΒΑ

Η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ θεωρείται βαρύ πλήγμα για την κυβέρνηση της Κούβας, η οποία τα τελευταία δύο χρόνια διαπραγματευόταν με την Ουάσινγκτον την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων, έπειτα από μισό αιώνα και πλέον ψυχροπολεμικής εχθρότητας.

Η εξομάλυνση των διμερών σχέσεων οδήγησε σε μεγάλη αύξηση των αφίξεων τουριστών αλλά και εκατοντάδων στελεχών αμερικανικών εταιρειών στην Κούβα, καθώς επίσης και στελεχών επιχειρήσεων από άλλα κράτη που διείδαν επενδυτικές ευκαιρίες στη νήσο έπειτα από τη διπλωματική αυτή εξέλιξη.

Ο Τραμπ έχει διαμηνύσει ότι θα τερματίσει την πολιτική ανοίγματος που εφάρμοσε ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έναντι της Κούβας εάν ο κουβανός πρόεδρος Ραούλ Κάστρο δεν παραχωρήσει ευρύτερες πολιτικές ελευθερίες στους πολίτες της νήσου, κάτι το οποίο θεωρείται απίθανο.

Αναφερόμενος στην πολιτική ηγεσία της Κούβας, ο οικονομολόγος και πολιτικός επιστήμονας Εστέμπαν Μοράλες, στέλεχος του Κομμουνιστικού Κόμματος, εκτίμησε μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο teleSUR ότι προφανώς η Αβάνα «ανησυχεί» καθώς η επικράτηση του Τραμπ ανοίγει «ένα νέο κεφάλαιο» στη διμερή σχέση.

Ο Κάρλος Αλσουγκαράι, πολιτικός επιστήμονας, βετεράνος της διπλωματίας της Κούβας, εκτίμησε πάντως ότι η νίκη του Τραμπ ενδέχεται να ικανοποιήσει κάποιος σκληροπυρηνικούς στην Αβάνα που ανησυχούσαν για την προσέγγιση της νήσου με τις ΗΠΑ.

Πολλοί Κουβανοί εξέφραζαν ανησυχία για το τι θα σημάνει η νίκη του Τραμπ και το ενδεχόμενο να χαθούν οι λίγες βελτιώσεις που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια της διπλωματικής προσέγγισης της Ουάσινγκτον και της Αβάνας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back