ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο ΦοΔΣΑ, οι δήμαρχοι και οι επιστολές

Εικόνα του άρθρου Ο ΦοΔΣΑ, οι δήμαρχοι και οι επιστολές
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/04/2020, 19:37
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Την αναθεώρηση των «ασφυκτικών προθεσμιών» για τη συζήτηση των περί ενιαίας τιμολογιακής πολιτικής του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) Ηπείρου στα δημοτικά συμβούλια, ζητούν επτά δήμαρχοι της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων με σημερινή επιστολή τους προς τον πρόεδρο του ΦοΔΣΑ και δήμαρχο Ζηρού Νίκο Καλαντζή.

Στην επιστολή, την οποία υπογράφουν όλοι οι δήμαρχοι, εκτός από τον δήμαρχο Κόνιτσας, επισημαίνεται ότι το θέμα είναι πολύ σημαντικό για να συζητηθεί διά περιφοράς ή με τηλεδιάσκεψη και ότι απαιτείται κανονική συνεδρίαση παρουσία και της διοίκησης του ΦοΔΣΑ, κάτι που δεν μπορεί να γίνει δεδομένων των συνθηκών κοροναϊού. «Η επιμονή σας για λήψη αποφάσεων στα Δημοτικά Συμβούλια, υπό τις παρούσες συνθήκες, μόνο επιπλέον προβλήματα θα δημιουργήσει» τονίζεται.

Γίνεται δε και μια επισήμανση αντίφασης. «Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι στις αποφάσεις που μας διαβιβάσατε αναφέρεται ότι πρόκειται για ‘σχέδιο τιμολογιακής πολιτικής’ όπως και ‘για σχέδιο τεχνικού προγράμματος έργων’. Αν όντως αυτό ισχύει γεννάται εύλογα το ερώτημα πως ψηφίστηκε ο πρώτος προϋπολογισμός του Αναγκαστικού Συνδέσμου. Τότε πώς ψηφίστηκε ο πρώτος προϋπολογισμός;» αναρωτιούνται. Σύμφωνα με τις εν λόγω αποφάσεις, τα δημοτικά συμβούλια πρέπει να καταθέσουν τη γνώμη τους, πριν ο Φορέας πάρει την τελική του απόφαση.

Η «διοχέτευση» στα τοπικά ΜΜΕ των επιστολών του κ. Καλαντζή προς τους δημάρχους (με ημερομηνία 26 Μαρτίου) και η απάντηση των δημάρχων προς τον κ. Καλαντζή έγινε με τη διαδικασία της... «άτυπης ενημέρωσης». 

Η μόνη διαφορά που ενδεχομένως μπορεί να εντοπίσει κανείς μεταξύ «άτυπης ενημέρωσης» και «επίσημης ενημέρωσης», είναι ότι ένας δημοσιογράφος μπορεί να γράψει για παράδειγμα «κύκλοι του Δημαρχείου Ιωαννίνων» (κάτι που δεν είναι και ό,τι καλύτερο να γράφεται) αντί για «το Γραφείο Τύπου του Δημαρχείου Ιωαννίνων»… 

Γενικά, τα περί «άτυπης ενημέρωσης», ιδίως όταν αυτά συνοδεύονται από επίσημα έγγραφα, δεν υφίστανται και δεν πρέπει να υφίστανται στη δημοσιογραφία.

Πέραν τούτο, το αίτημα να υπάρξει αρκετός χρόνος για να συζητηθεί το όλο θέμα της τιμολογιακής πολιτικής για τη διαχείριση των απορριμμάτων στα δημοτικά συμβούλια, έχει βάση -με δεδομένες τις καλές προθέσεις.

Σημειώνεται ότι ο Δήμος Ιωαννιτών έχει διαφωνήσει έντονα με την εφαρμογή ενιαίας τιμολογιακής πολιτικής.


* Φωτογραφία αρχείου

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back