ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Προσφυγή για το ενιαίο τέλος απορριμμάτων

Εικόνα του άρθρου Προσφυγή για το ενιαίο τέλος απορριμμάτων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 31/03/2020, 21:25
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η δημοτική αρχή Ιωαννίνων ετοιμάζεται να προσφύγει στην αρμόδια επιτροπή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας επιδιώκοντας την ακύρωση της απόφασης της διοίκησης του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) Ηπείρου που εφαρμόζει ενιαία τιμολογιακή πολιτική σε όλους τους Δήμους.

Από την πρώτη στιγμή, η δημοτική αρχή του Μωυσή Ελισάφ αντέδρασε σε αυτή την απόφαση επί του σχεδίου της τιμολογιακής πολιτικής, καταγγέλλοντας μάλιστα τον αντιπρόεδρο του ΦοΔΣΑ Θωμά Μπέγκα, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ενότητα Πολιτών-Νέα Γιάννενα». Είχε δε προαναγγείλει ότι θα προχωρήσει στην άσκηση ένδικων μέσων, με το σκεπτικό ότι η τιμολογιακή πολιτική πρέπει να εφαρμοστεί ξεχωριστά ανά Περιφερειακή Ενότητα, κι όχι ενιαία σε όλη την Ήπειρο.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής, όπου η δημοτική αρχή έχει την πλειοψηφία, η παράταξη «Ιωάννινα_2023» με επικεφαλής την Τατιάνα Καλογιάννη ψήφισε «λευκό» επί της άσκησης της προσφυγής. Ο δημοτικός σύμβουλος και μέλος της επιτροπής Βασίλης Κοσμάς μίλησε μάλιστα για «κατάντια της τοπικής αυτοδιοίκησης», με το σκεπτικό ότι για πρώτη φορά ο ίδιος καλείται, μετά μια διαδρομή 20 χρόνων στην τοπική αυτοδιοίκηση, να ψηφίσει ή να καταψηφίσει προσφυγή ΟΤΑ κατά ΟΤΑ, με το κράτος να διαιτητεύει. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, του Δήμου Ιωαννιτών κατά του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της παράταξης, ο κ. Κοσμάς κατήγγειλε και το γεγονός ότι η εισήγηση δεν έγινε από πολιτικό πρόσωπο αλλά από τον νομικό σύμβουλο του Δήμου. Στα της τιμολογιακής πολιτικής, για το 2020, ο Δήμος Ιωαννιτών πρέπει να καταβάλλει στον Φορέα 1,74 εκατ. ευρώ. Η δημοτική αρχή υποστηρίζει ότι με τη χρέωση αυτή πλήττονται τα οικονομικά συμφέροντα του Δήμου. Η απορία του κ. Κοσμά ήταν αν «έχει εκπονήσει η δημοτική αρχή δική της οικονομοτεχνική μελέτη από την οποία να προκύπτει κάτι διαφορετικό».

Η παράταξη λοιπόν εκτιμά ότι πρόκειται για μια «ατεκμηρίωτη προσφυγή» και έτσι ψήφισε λευκό «παρέχοντας το δικαίωμα και τον χρόνο στη δημοτική αρχή για τους σωστούς χειρισμούς», όπως αναφέρεται.

Κατά ψήφισε, όπως ήταν αναμενόμενο, η παράταξη «Ενότητα Πολιτών» που εκπροσωπείται στην οικονομική επιτροπή από τον δημοτικό σύμβουλο Θωμά Γιωτίτσα.



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back