Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Ο 92ος συμμετέχων… δεν συμμετέχει (ακόμη)

Εικόνα του άρθρου Ο 92ος συμμετέχων… δεν συμμετέχει (ακόμη)
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/09/2022, 16:32
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Ο Δήμος Ηγουμενίτσας ήταν ο 92ος συμμετέχων στη λίστα των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας στο υπό μελέτη φωτοβολταϊκό πάρκο Μαργαριτίου, στο οποίο συμμετέχει και ο γιος του περιφερειάρχη Αλέκου Καχριμάνη.

Με σημερινή ανακοίνωσή του, η δημοτική αρχή Ηγουμενίτσας υποστηρίζει ότι «η εγγραφή του Δήμου ως ο 92ο Συμμετέχων έγινε με πρωτοβουλία των 91, αφήνοντας με αυτό τον τρόπο ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής του Δήμου σε δεύτερο χρόνο».

Επισημαίνει ωστόσο ότι εκ μέρους του δημάρχου Γιάννη Λώλου υπήρξε «θετική προσέγγιση». Μάλιστα ο κ. Λώλος είχε συνάντηση με εκπροσώπους των 91 ιδιωτών-παραγωγών οι οποίοι «κατέθεσαν την προοπτική διάθεσης της υπολειπόμενης ισχύος 2,5MW υπέρ του Δήμου, προκειμένου και εφόσον επιθυμεί ο Δήμος, σε δεύτερο χρόνο να κατασκευάσει φωτοβολταϊκό πάρκο». H συνάντηση αυτή έγινε πρόσφατα και πριν τη δεύτερη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το επίμαχο θέμα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο δήμαρχος ενημέρωσε τους εκπροσώπους ότι κάτι τέτοιο θα πρέπει να διερευνηθεί από τις υπηρεσίες του Δήμου προτού να προβεί σε οποιαδήποτε εισήγηση είτε στο Δημοτικό Συμβούλιο είτε στην Οικονομική Επιτροπή.

Κατά τα άλλα, η δημοτική αρχή, αφού αναφέρει ότι η πάγια θέση της είναι υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας υπό την προϋπόθεση της μη δυσμενούς επίδρασης στις  τοπικές κοινωνίες, αναφέρει ότι το Δημοτικό Συμβούλιο ασχολήθηκε με το εν λόγω φωτοβολταϊκό πάρκο σε δύο συνεδριάσεις, στο πλαίσιο της γνωμοδότησης επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Στην πρώτη συνεδρίαση δεν λήφθηκε απόφαση, καθώς το Κοινοτικό Συμβούλιο Μαργαριτίου δεν είχε λάβει σχετική απόφαση.

Στη δεύτερη συνεδρίαση, πάρθηκε απόφαση υπέρ του φωτοβολταϊκού, χωρίς καμία αναφορά σε συμμετοχή του Δήμου Ηγουμενίτσας. «Η απόφαση, αν και εφόσον ο Δήμος Ηγουμενίτσας δύναται να συμμετέχει, θα ληφθεί όταν υπάρχουν όλα τα δεδομένα διαθέσιμα, καθώς και οι σχετικές εισηγήσεις των υπηρεσιακών παραγόντων του Δήμου» επισημαίνεται.

Ο Δήμος Ηγουμενίτσας καταθέτει επίσης όλες τις ενέργειες που έχει κάνει για την ανάπτυξη μονάδων παραγωγής με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας για τη μείωση του ήδη αυξημένου κόστους ενέργειας: από την ενεργειακή αναβάθμιση σχολικού συγκροτήματος και την αντικατάσταση του οδοφωτισμού με led μέχρι την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου του Δημαρχείου και την αντικατάσταση του ηλεκτρολογικού εξοπλισμού σε αντλιοστάσια της ΔΕΥΑΗ και την παράλληλη κατασκευή τριών φωτοβολταϊκών πάρκων.

«Εκείνους δε, που αντί να συγχαρούν τη δημοτική αρχή για τις πρωτοβουλίες και για την διερεύνηση κάθε σοβαρής προοπτικής μείωσης του ενεργειακού κόστους, τους αφήνουμε στην κρίση των πολιτών» καταλήγει η δημοτική αρχή του κ. Λώλου

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back