πλαισιο πισω Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το φωτοβολταϊκό πάρκο, οι συγγένειες, τα ερωτήματα

Εικόνα του άρθρου Το φωτοβολταϊκό πάρκο, οι συγγένειες, τα ερωτήματα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/09/2022, 17:23
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ένα σχήμα 91 ιδιωτών θέλει να φτιάξει ένα φωτοβολταϊκό πάρκο στο ισχύος 45MWp (το οποίο μέσα σε λίγες μέρες έγινε 47MWp), σε δασική έκταση 1.400.478 τ.μ., με πρόβλεψη για εγκατάσταση 83.447 πλαισίων, στο Μαργαρίτι Θεσπρωτίας.

Η επένδυση αυτή προκάλεσε μεγάλη ένταση στη σημερινή, με τηλεδιάσκεψη, συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου με πρόεδρο τον αντιπεριφερειάρχη Βασίλη Γοργόλη, όχι μόνο της νομικής μορφής του σχήματος αλλά και των προσώπων που συμμετέχουν σε αυτό, όπως είναι  ο γιος του περιφερειάρχη, Γιώργος Καχριμάνης.

Η επιτροπή γνωμοδότησε θετικά επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου. Είχε προηγηθεί το αίτημα της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» για απόσυρση του θέματος, το οποίο στήριξαν κι άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Το αίτημα όμως δεν έγινε αποδεκτό.

Ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης ήταν παρών στη μισή τουλάχιστον συνεδρίαση, και, όπως ήταν αναμενόμενο, πήρε τον λόγο για να υποστηρίξει την προσπάθεια των 91 ιδιωτών αλλά και την οικογένειά του («κυνηγάνε την οικογένειά μου» ακούστηκε να λέει σε κάποια φάση που ίσως νόμιζε ότι το μικρόφωνό του ήταν κλειστό).

Καταρχάς υπεραμύνθηκε του έργου λέγοντας ότι σε αυτό προβλέπεται και ένας υποσταθμός ανύψωσης της τάσης –μια απαραίτητη υποδομή για τη σύνδεση του φωτοβολταϊκού με το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ. Ανέφερε δε ότι η όλη προσπάθεια ξεκίνησε από την αντιπρόεδρο του Πανελλήνιου Συλλόγου Κτηνοτρόφων Μυρτώ Λύκα η οποία κινητοποίησε τους κτηνοτρόφους. Βέβαια, όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια, το 50% του σχήματος είναι κτηνοτρόφοι, ενώ το υπόλοιπο 50% ιδιώτες διαφόρων επαγγελμάτων –η περιφερειακή σύμβουλος Τίνα Ζέκα από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» έκανε λόγο για συμμετοχή επαγγελματιών του τουρισμού, φαρμακοποιού, τοπογράφου κ.λπ.

Επί προσωπικού, ο κ. Καχριμάνης επιβεβαίωσε ότι ο γιος του είναι ένας από τους 91 ιδιώτες που συμμετέχουν σε αυτήν την «κτηνοτροφική συνεργασία» όπως είπε. «Δεν τον έχω διορίσει ούτε στο Δημόσιο ούτε πήρε κάποιο έργο από την Περιφέρεια, καθώς είναι μηχανικός. Ο γιος μου, όπως κι άλλα παιδιά, έχει γίνει κτηνοτρόφος» είπε. Ανέφερε δε ότι το γάλα που παράγει στην κτηνοτροφική του μονάδα στο Μέτσοβο, το δίνει στο Ίδρυμα Τοσίτσα, ενώ, απαντώντας προφανώς σε δημοσιεύματα, υποστήριξε ότι τα απόβλητα τα διαθέτει σε μονάδα βιοαερίου στην Πρέβεζα.

«Ο γιος μου ψάχνει να βγάλει το μεροκάματο» ανέφερε και πρόσθεσε ότι «η οικογένεια του καθενός είναι ό,τι πιο σεβαστό».

H αντιπολίτευση και ιδίως οι παρατάξεις «Ορίζοντες Ηπείρου» και «Λαϊκή Συσπείρωση» έθεσαν το ζήτημα της μετοχικής σύνθεσης του σχήματος. Σημειωτέον ότι για το έργο, όπως ειπώθηκε, δεν υπάρχει άδεια από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, ενώ υπάρχει αρνητική γνωμοδότηση του Τοπικού Συμβουλίου Μαργαριτίου.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου» Σπύρος Ριζόπουλος καταψήφισε γιατί, όπως είπε, δεν είναι σαφέστατο ποιοι θα είναι τελικά οι επενδυτές. «Εγώ δεν μπορώ να δώσω θετική ψήφο και να μας προκύψει αύριο μεθαύριο οι μισοί ‘επενδυτές’ σε ένα φωτοβολταϊκό πάρκο στη Θεσπρωτία να είναι από το Μέτσοβο», είπε και ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας κατά της (γνωμοδοτικής) απόφασης της επιτροπής περιβάλλοντος.

Από τη συζήτηση δεν έλειψε μια έντονη αντιπαράθεση του κ. Ριζόπουλου με τον κ. Καχριμάνη, με τον τελευταίο να τον προειδοποιεί ότι «μπορούσα να βάλω χίλια δυο θέματα από τότε που ήρθες από την Αμερική για να ξέρει ο κόσμος με ποιον έχει να κάνει». Σε ανακοίνωσή του, λίγη ώρα αργότερα, ο κ. Ριζόπουλος απάντησε: «Ούτε εκβιάζομαι ούτε εκφοβίζομαι. Άλλωστε η λάσπη σας εναντίον μου έχει ξεκινήσει από την πρώτη μέρα που βρέθηκα στην Ήπειρο. Στο τέλος θα καταλήξουμε, ή εσείς ή εγώ».

Η κα Ζέκα από την πλευρά της, αφού θύμισε ότι τον Ιανουάριο του 2021 η ίδια επιτροπή γνωμοδότησε αρνητικά για πέντε φωτοβολταϊκά πάρκα, 10MW το καθένα, στην ίδια περιοχή, κατέθεσε και η ίδια τους προβληματισμούς της για τη μετοχική σύνθεση της ομάδας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Οι ντόπιοι λένε ‘όχι’ και ήρθαν από το Μέτσοβο για το ‘ναι’».

Ο Θοδωρής Κορωναίος από την παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών» έθεσε διάφορα ζητήματα, με κυριότερο τη μορφή του σχήματος. Εύλογα αναρωτήθηκε γιατί δεν συστήνεται μια ενεργειακή κοινότητα. Το ίδιο ερώτημα είχε και ο Χάρης Λιούρης από την παράταξη «Ήπειρος Όλον», ο οποίος διαχώρισε τη θέση του από τα της συμμετοχής του γιου του κ. Καχριμάνη στο σχήμα. «Ο κ. περιφερειάρχης δεν χρειάζεται να απολογείται γι’ αυτό» τόνισε. Και οι δύο παρατάξεις ψήφισαν «παρών».

Ο Ζώης Γαλατάς από την «Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο» συμφώνησε με τα ζητήματα που έθεσε η «Λαϊκή Συσπείρωση». Ο ίδιος στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι ο κ. Καχριμάνης παρεμβαίνει συνεχώς στην επιτροπή περιβάλλοντος, δημιουργώντας πρόβλημα στη λειτουργία του οργάνου.

Εκ μέρους των ιδιωτών, ο μελετητής υποστήριξε ότι δεν υφίσταται εταιρία, ότι ο κάθε ιδιώτης θα αδειοδοτηθεί ξεχωριστά (με το δικό του ΑΦΜ) για τη δική φωτοβολταϊκή μονάδα.

Η όλη υπόθεση έχει και μια άλλη παράμετρο: Την τελευταία εβδομάδα αυξήθηκε η ισχύς του φωτοβολταϊκού πάρκου, καθώς προέκυψε και μια άλλη συμμετοχή, αυτή του Δήμου Ηγουμενίτσας…

Η επιτροπή περιβάλλοντος αποφάσισε να τοποθετηθεί επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που είχε στα χέρια της και που αφορούσε: την ισχύ 45MWp με 91 συμμετοχές, και όχι την ισχύ 47MWp με 92 συμμετοχές.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
τενις πίσω dodoni back Ντοτη3