Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Φωτισμός led για νέο δίκτυο και μια «αναδιάταξη» στο ιστορικό κέντρο

Εικόνα του άρθρου Φωτισμός led για νέο δίκτυο και μια «αναδιάταξη» στο ιστορικό κέντρο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/06/2022, 23:02
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τη σύμβαση για την επέκταση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού υπέγραψε σήμερα ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ με τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρίας.

Το έργο με προϋπολογισμό 400.000 ευρώ, χρηματοδοτείται από το ταμείο των ανταποδοτικών τελών. Το κόστος της σύμβασης ανέρχεται σε 270.000 ευρώ (έκπτωση 32,5%).

Επί της ουσίας, με αυτή την εργολαβία, ο Δήμος Ιωαννιτών έρχεται να καλύψει τα αιτήματα για φωτισμό από τοπικές κοινότητες και πολίτες σε δρόμους, κοινόχρηστους χώρους, πλατείες, παιδικές χαρές κ.λπ. Τα φωτιστικά που θα τοποθετηθούν, θα είναι led.

Στην ίδια εργολαβία περιλαμβάνεται και η «η αναδιάταξη ιστών και φωτιστικών σωμάτων στο ιστορικό́ κέντρο της πόλης σε συνέχεια του έργου: ‘Αναβάθμιση δικτύου εμπορικών οδών στο ιστορικό́ κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων’» όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του Δήμου.

Τι σημαίνει αυτή η «αναδιάταξη»; Καταρχάς, το έργο «Αναβάθμιση δικτύου εμπορικών οδών στο ιστορικό κέντρο της πόλης» που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠ, αφορά κυρίως την ανακατασκευή της οδού Ανεξαρτησίας. Ένα από τα υποέργα της παρέμβασης είναι η αναβάθμιση του δικτύου φωτισμού (συνοδεία συστήματος τηλεδιαχείρισης). Τα υφιστάμενα φωτιστικά σώματα θα αντικατασταθούν με νέα που θα έχουν άλλα φωτοτεχνικά χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τη μελέτη, με αυτόν τον τρόπο, θα καταργηθούν δύο στις τρεις θέσεις φωτιστικών σημείων στις οδούς Ανεξαρτησίας, Κάνιγγος και Τσιριγώτη. Από την υλοποίηση της παρέμβασης αυτής, θα αφαιρεθούν 60 ιστοί φωτισμού (95 φωτιστικά σώματα) από τις τρεις οδούς.

Τα «παλιά» αυτά φωτιστικά, τα οποία δεν είναι και χαμηλού οικονομικού κόστους, θα βαφτούν και θα μετατραπούν σε led. Και στη συνέχεια θα τοποθετηθούν, λόγω και της ιδιαίτερης μορφής των ιστών, σε άλλα σημεία του ιστορικού κέντρου.

Εδώ ακριβώς αποτυπώνεται η έννοια της «αναδιάταξης». Σύμφωνα με τη μελέτη για την επέκταση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού, τα φωτιστικά αυτά θα τοποθετηθούν στις οδούς Κουντουριώτη, Γιοσέφ Ελιγιά και Εθνικής Αντιστάσεως (όπου, μαζί με τα υπάρχοντα, ο φωτισμός θα πυκνώσει) όπως και στο πάρκο Κατσάρη.

Το νέο έργο λοιπόν αφορά νέο δίκτυο ηλεκτροφωτισμού. Το υφιστάμενο δίκτυο ηλεκτροφωτισμού περιμένει ακόμα να γίνει led μέσω του έργου των 19 εκατ. ευρώ με Σύμβαση Ενεργειακής Απόδοσης που έχει αναλάβει η Περιφέρεια Ηπείρου εκ μέρους του Δήμου Ιωαννιτών, με τους προβληματισμούς που έχουν διατυπωθεί εδώ και δυόμισι χρόνια να παραμένουν.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back