ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μπιενάλε: «Υφαίνοντας την Ευρώπη/Υφαίνοντας τα Βαλκάνια»

Εικόνα του άρθρου Μπιενάλε: «Υφαίνοντας την Ευρώπη/Υφαίνοντας τα Βαλκάνια»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/10/2018, 02:48
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Υφαίνοντας την Ευρώπη/Υφαίνοντας τα Βαλκάνια» είναι ο τίτλος της έκθεσης που θα ανοίξει την 1η Μπιενάλε Δυτικών Βαλκανίων στα Γιάννενα. Τα εγκαίνια θα γίνουν την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου, στις 19:00.

Η έκθεση, η οποία προσεγγίζει την υφαντική τόσο ως μια πρακτική άρρηκτα δεμένη με την ιστορία της Ηπείρου και των Βαλκανίων αλλά και ως ένα μεταφορικό σχήμα που περιγράφει την αδιάκοπη προσπάθεια για την οικοδόμηση της λεγόμενης ευρωπαϊκής ταυτότητας, θα φιλοξενηθεί στο Μέκειο Οικοτροφείο, στην οδό Τσακάλωφ. Σε έναν χώρο που, όπως αναφέρεται και σε σχετικό σημείωμα, συνδέεται οργανικά με το σκεπτικό της έκθεσης, καθώς το Μέκειο λειτούργησε ως οικοτροφείο θηλέων και ως επαγγελματική σχολή με τμήματα ραπτικής, υφαντικής, καλτσομηχανής και ταπητουργίας.

Την επιμέλεια της έκθεσης, που θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Οκτωβρίου, έχει αναλάβει η αναπληρώτρια καθηγήτρια της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου Έφη Κυπριανίδου, ενώ τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό η Μυρτώ Βορεάκου.

Στην έκθεση συμμετέχουν με έργα τους οκτώ εικαστικοί

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Το όλο πρότζεκτ περιλαμβάνει και παράλληλες δράσεις στο Μέκειο Οικοτροφείο.

Την ημέρα των εγκαινίων, στις 20:30, θα προβληθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα η ταινία Yarn/Νήμα (2016) της ισλανδής σκηνοθέτη Una Lorenzen που επικεντρώνεται στη δουλειά διεθνών καλλιτεχνών η οποία σχετίζεται με τις χρήσεις του νήματος στην τέχνη.

Στις 12 Οκτωβρίου, από τις 18:00 έως τις 19:15, θα γίνει μια παρουσίαση με τίτλο «Υφαντική 0.1.: Χειροτεχνία και Επιτέλεση Υπολογιστικών Κωδίκων» από την Αθηνά Αγγελοπούλου. Στο πλαίσιο της παρουσίασης αυτής, θα διερευνηθεί η σχέση μεταξύ αργαλειού και ηλεκτρονικών υπολογιστών, κι έπειτα θα γίνει παρουσίαση επιτελεστικών πρακτικών κωδικοποίησης, οι οποίες σχετίζονται με την υφαντική.

Στις 13 και 14 Οκτωβρίου, το Μέκειο θα φιλοξενήσει τη βιωματική περφόρμανς «Resetting Homeland» (2017) της θεατρικής ομάδας Lotus Eaters. Η περφόρμανς αυτή, η οποία αποτελεί πρόταση του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων προς την Μπιενάλε, θα γίνει στους κοιτώνες του Μέκειου Οικοτροφείου. «Οι θεατές ξαπλώνουν φορώντας ακουστικά πάνω στα κρεβάτια, όπου για σχεδόν έναν αιώνα κοιμούνταν και ονειρεύονταν εκατοντάδες κοπέλες κάθε νύχτα που βρίσκονταν μακριά από τα σπίτια τους. Όλοι βρίσκονται σε κοινό τόπο και κοινή συνθήκη, όμως ο καθένας ακούει την αφήγηση να ψιθυρίζει στο δικό του αυτί. Πρόκειται για έναν χώρο διττό, για τον πραγματικό τόπο όπου το σώμα κοιμάται και το φαντασιακό τοπίο όπου το μυαλό ονειρεύεται» σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση. Το σαββατοκύριακο 13 και 14 Οκτωβρίου, θα δοθούν συνολικά 9 παραστάσεις. Στην καθεμία από αυτές μπορούν να συμμετάσχουν έξι άτομα.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3