Το οδικό έργο του μεγάλου δακτυλίου (κόμβος Βογιάννου-Πανηπειρωτικό Στάδιο) σέρνεται επί της ουσίας εδώ και δύο χρόνια. Ο Δήμος Ιωαννιτών, ως φορέας υλοποίησης του έργου, εγκλωβίστηκε στην περίφημη υπόθεση του επιχώματος, ενός τμήματος μήκους 500 μ. στην Ανατολή.
Όλα εξαρτώνται πια από το περιεχόμενο της εμπειρογνωμοσύνης εξωτερικού συνεργάτη, καθώς η Περιφέρεια Ηπείρου… φρόντισε να δέσει τα χέρια του Δήμου Ιωαννιτών.
Την εμπειρογνωμοσύνη για την εξεύρεση της βέλτιστης τεχνικοοικονομικά λύσης για την κατασκευή του επιχώματος ανέθεσε το καλοκαίρι η Περιφέρεια Ηπείρου. Ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης είχε αμφισβητήσει από τις αρχές του χρόνου τη λύση των χαλικοπασσάλων, που επιφέρει ένα πρόσθετο κόστος 2,5 εκατ. ευρώ στο έργο.
Η δημοτική αρχή του Θωμά Μπέγκα προσπάθησε, από την πλευρά της, να παρακάμψει ή να υποβαθμίσει την παρέμβαση του κ. Καχριμάνη, ακολουθώντας τη «γραμμή» των διαδικασιών. «Οποιαδήποτε διαχειριστική μεταβολή ή μεταβολή σε σχέση με μελέτες του έργου είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του κυρίου του έργου και της διευθύνουσας υπηρεσίας, δηλαδή του Δήμου Ιωαννιτών. Με αυτή τη λογική, οι υπηρεσίες και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κινούν τις διαδικασίες για την έγκριση του Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Εργασιών για να προχωρήσει το έργο. Το τι κάνουν οι άλλοι φορείς του Δημοσίου δεν ξέρω» ήταν η επίσημη θέση του δημάρχου.
Το Τεχνικό Συμβούλιο Έργων (αρμόδιο για την έγκριση του Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Εργασιών) δεν συνεδρίασε ποτέ όμως για αυτό το θέμα, με τον κ. Μπέγκα να του επιρρίπτει ευθύνες, πριν από έναν μήνα.
Στις 13 Αυγούστου, είχε προηγηθεί, όμως, κάτι σημαντικό: Ένας «ειδικός όρος» στην απόφαση ένταξης του έργου «ολοκλήρωση μεγάλου δακτυλίου πόλης Ιωαννίνων-β’ φάση» στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 20221-2027».
Ο ειδικός όρος είναι αυτός που δίνει στην Περιφέρεια Ηπείρου το πάνω χέρι. Σε αυτόν τον όρο αναφέρεται ότι η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης είναι υποχρεωμένη να περιμένει το πόρισμα της πραγματογνωμοσύνης που θα υποδείξει αν η στερέωση του επίμαχου τμήματος του οδικού άξονα πρέπει να γίνει με χαλικοπασσάλους ή με ελαφρύ επίχωμα ή με άλλη τυχόν μέθοδο. «Μια ανεξάρτητη πραγματογνωμοσύνη θα εξασφαλίσει το δημόσιο συμφέρον…» σημειώνεται.
Προστίθεται δε και μια προειδοποίηση προς τον Δήμο Ιωαννιτών: «Εάν ο Δήμος σας δεν αποδέχεται τη συγκεκριμένη διαδικασία, αντιλαμβάνεστε ότι θα πρέπει να προχωρήσετε τον σχεδιασμό σας αναζητώντας πόρους από άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα. Οποιαδήποτε υπέρβαση του οικονομικού αντικειμένου της σύμβασης κατασκευής θα πρέπει να καλυφθεί από πόρους του Δήμου Ιωαννιτών».
Με άλλα λόγια, αν ο Δήμος δεν συμφωνεί με οτιδήποτε λέει η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης, θα πρέπει να βρει τα επιπρόσθετα 2,5 εκατ. ευρώ από ίδιους πόρους…
Ο κ. Καχριμάνης είχε υπογράψει τη σύμβαση με τον ανάδοχο εμπειρογνώμονα (την εταιρία Ανδρέας Αλιβιζάτος ΕΕ –Geostatik) στις 30 Ιουλίου έναντι του ποσού των 32.000 ευρώ. Η χρονική διάρκεια υλοποίησης της σύμβασης ορίστηκε σε τρεις μήνες. Και το τρίμηνο μόλις παρήλθε…
Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, αναμένεται δηλαδή να γίνει γνωστό το πόρισμα της πραγματογνωμοσύνης. Εκ των πραγμάτων, αναμένεται με ενδιαφέρον ποια θα είναι η στάση της δημοτικής αρχής Ιωαννίνων, η οποία έχει υπεραμυνθεί με κάθε τρόπο «της τεχνικής αρτιότητας και της ασφάλειας του έργου, ανεξαρτήτως κόστους».
Διαβάστε: Ο μεγάλος δακτύλιος, ο χαμένος χρόνος και ένα ιδιόμορφο πολιτικό σκηνικό