ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μπιενάλε Δυτικών Βαλκανίων σε έναν μήνα

Εικόνα του άρθρου Μπιενάλε Δυτικών Βαλκανίων σε έναν μήνα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/09/2018, 02:08
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στα μέσα Οκτωβρίου, η πόλη των Ιωαννίνων θα φιλοξενήσει την Μπιενάλε Δυτικών Βαλκανίων, μια πρωτοβουλία του Εργαστηρίου Ιστορίας της Τέχνης της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Έχοντας στο πλευρό της αρκετούς συμμάχους, όπως είναι ο Δήμος Ιωαννιτών, η μπιενάλε αυτή, που θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού, φιλοδοξεί να διαφοροποιηθεί από άλλες μπιενάλε (πολιτιστικά γεγονότα που συμβαίνουν κάθε δύο χρόνια) και να βάλει τα Γιάννενα στον πολιτιστικό χάρτη.

Το σύνθημα της επερχόμενης μπιενάλε, από 11 έως 14 Οκτωβρίου, είναι «η παράδοση εκ νέου» και έρχεται να συνδέσει την άυλη πολιτιστική κληρονομιά με τη σύγχρονη τέχνη και τις νέες τεχνολογίες. Ως τόποι «δράσης» έχουν οριστεί το πάρκο Λιθαρίτσια, το κτίριο Σουφαρί Σεράι, όπου στεγάζονται τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ) και το Μέκειο Οικοτροφείο.

Το πρόγραμμα, όπως έχει γίνει γνωστό μέχρι στιγμής, περιλαμβάνει τρεις δράσεις: Κεντρική εκδήλωση, ομιλίες και εργαστήρια και εκθέσεις. Η κεντρική εκδήλωση που θα γίνει στα Λιθαρίτσια, θα έχει τη μορφή ενός ανοιχτού εργαστηρίου, με «πυρήνα» τη συλλογική κατασκευή. Τα Λιθαρίτσια θα φιλοξενήσουν εγκαταστάσεις μεγάλων διαστάσεων.

Οι ομιλίες και τα εργαστήρια θα εστιάσουν σε τρεις προτάσεις μέσω των οποίων θα παρουσιαστούν πτυχές της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Η πρώτη πρόταση φέρει τον τίτλο «Un-co-nference», που προσεγγίζει την έννοια των κοινών καθώς και νέους τρόπους ανάπτυξης κοινοτήτων με παραδείγματα από το αστικό και αγροτικό περιβάλλον. Η δεύτερη πρόταση με τίτλο «Οπτικές Οικοτοπίες: Ιστορία, Θεωρία, Κριτική» διερευνά την ιστορική σχέση οικολογίας και τέχνης και η τρίτη πρόταση «Άυλες Συναντήσεις» σχετίζεται με την πρόκληση ενός δημόσιου διαλόγου πάνω στις πολλές πτυχές της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, τέλος, τρεις εκθέσεις. Οι θεματικές που θα παρουσιαστούν, είναι η τέχνη της υφαντικής και πλεκτικής με νέα μέσα, σύγχρονες αναπαραστάσεις του μύθου και των συλλογικών αφηγήσεων, καθώς και η μνημονική διάσταση του ήχου μέσα από τις έννοιες της προφορικότητας, της τεχνικής καταγραφής και του αρχείου.

Περισσότερες λεπτομέρειες για την Μπιενάλε αναμένεται να γίνουν γνωστές την ερχόμενη εβδομάδα.


* Η κεντρική φωτογραφία είναι της Κατερίνας Σαρησάββα

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back