Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μια «συμμαχία» για τα γεφύρια της Ηπείρου

Εικόνα του άρθρου Μια «συμμαχία» για τα γεφύρια της Ηπείρου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/07/2022, 16:57
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μια ενδιαφέρουσα συνεργασία παρουσίασε ο επικεφαλής των Οριζόντων Ηπείρου Σπύρος Ριζόπουλος. Ο Σταύρος Σταυρής (αριστερά στη φωτό), μέχρι πριν από ένα μήνα οικονομικός και διοικητικός διευθυντής της «Γέφυρας ΑΕ» (της ζεύξης Ρίου-Αντιρρίου) και μεταξύ άλλων, μέλος της διοίκησης της HELLASTRON, όπου διετέλεσε και πρόεδρος.

 Ο κ. Σταυρής θα συμμετάσχει στο σχέδιο καταγραφής όλων των γεφυριών στην Ήπειρο, με σκοπό τη δημιουργία ενός μητρώου.

Ο κ. Ριζόπουλος τόνισε ότι η παράταξή του, ως «νέα περιφερειακή αρχή θα έχει την υλοποίηση της πρωτοβουλίας σε άμεση προτεραιότητα» και ανέτρεξε στην προσπάθεια για τη δημιουργία Εθνικού Μητρώου Γεφυρών, παράλληλα με τη σύσταση ξεχωριστής διεύθυνσης στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών «η οποία ωστόσο δεν τελεσφόρησε», όπως είπε. Παράλληλα, αφορμή ήταν και η πτώση του Γεφυριού της Πλάκας. Ο Δημήτρης Βασιλάκης (δεξιά στη φωτό), μέλος της Πολιτικής Επιτροπής των Οριζόντων Ηπείρου, αναφέρθηκε στην συζήτηση που ξεκίνησε «τα τελευταία τρία χρόνια με μηχανικούς και ανθρώπους σχετικούς με την ασφάλεια και τη βιωσιμότητα των γεφυριών προκειμένου να δοθεί λύση σε ένα πρόβλημα που αφορά όλη την Ήπειρο».

Ο κ. Σταυρής περιέγραψε αναλυτικά τι ακριβώς προβλέπει το σχέδιο, τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν έχει «κουλτούρα» στη συντήρηση κτιρίων και υποδομών.

  • Κάθε γέφυρα της Ηπείρου θα πάρει ένα μοναδικό αριθμό που θα είναι η «ταυτότητά» της.
  • Θα περιέχει την τοποθεσία της, τι είδους γέφυρα είναι, το έτος κατασκευής κ.α.
  • Στη φάση της συντήρησης θα ακολουθεί η οπτική επιθεώρηση, η επιθεώρηση ειδικού σκοπού με δειγματοληψίες κι άλλες μεθόδους, καθώς και η επιθεώρηση του εξοπλισμού μαζί φυσικά και με επιθεωρήσεις ύστερα από έκτακτα συμβάντα.

Οι επιθεωρήσεις αυτές θα γίνονται με μια περιοδικότητα, ανάλογα με το είδος της γέφυρας, ώστε να είναι αποδοτικές, με στόχο τόσο την ασφάλεια των χρηστών, όσο και τη διατήρηση και ανάδειξη των γεφυριών που αποτελούν πολιτιστικά μνημεία για την Ήπειρο.

Ο κ. Σταυρής είπε ότι «οικονομικά πιο συμφέρουσα είναι η περιοδική συντήρηση παρά η αποκατάσταση. Αυτό που συνέβη στη γέφυρα της Πλάκας, θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, διότι τα έντονα καιρικά φαινόμενα λόγω της κλιματικής αλλαγής θα γίνονται όλο και πιο συχνά και οφείλουμε να είμαστε σωστά προετοιμασμένοι».

Τέλος, δήλωσε στη διάθεση του κ. Ριζόπουλου «για την υλοποίηση του πρότζεκτ αυτού ώστε να βοηθήσω με την εμπειρία μου όπως μπορώ». Πρόσθεσε ότι για την εφαρμογή του πλάνου, απαιτείται συνεργασία τόσο από την Περιφέρεια Ηπείρου όσο και από τα υπουργεία Υποδομών και Πολιτισμού «αλλά και από πανεπιστήμια, τεχνικά και μελετητικά γραφεία και τα κατάλληλο προσωπικό προκειμένου να υλοποιηθεί σωστά», όπως είπε.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Σταυρής είναι μέλος του executive committee και του Board of Directors της Asecap (Ευρωπαϊκή ένωση παραχωρησιούχων) και του I.B.T.T.A. (Αμερικάνικος φορέας παραχωρησιούχων).

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back