ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Μέτωπο» κατά των μονάδων βιοαερίου

Εικόνα του άρθρου «Μέτωπο» κατά των μονάδων βιοαερίου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/03/2018, 18:36
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η περιβαλλοντική αδειοδότηση των πέντε μονάδων παραγωγής θερμικής και ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση βιοαερίου οι οποίες επί της ουσίας είναι… μία (πέντε διαφορετικές εταιρίες με σχεδόν ίδια μετοχική σύνθεση) εκ μέρους της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας συνεχίζουν να προκαλούν τριγμούς.

Η περιφερειακή αρχή Ηπείρου ξεκαθάρισε σήμερα ότι βρίσκεται με τον πιο απόλυτο τρόπο στο πλευρό του Δήμου Ζίτσας, ο οποίος θα κινηθεί σε δικαστικό επίπεδο κατά της μεγάλης επένδυσης παραγωγής βιοαερίου στη Βιομηχανική Περιοχή, μιας επένδυσης που στο σύνολό της θα παράγει ενέργεια των 10MW. Κι όλα αυτά ανεξαρτήτως των όποιων συμφερόντων, όπως διαμηνύθηκε. Στην όλη επένδυση, εμπλέκεται ο τραγουδιστής Σάκης Ρουβάς, ο οποίος έχει κάνει ήδη μια μονάδα παραγωγής βιοαερίου των 500 KW στην Καρδίτσα. Ο κ. Ρουβάς μάλιστα είχε συνάντηση πριν από λίγο καιρό με τον δήμαρχο Ζίτσας Μιχάλη Πλιάκο.

Τώρα, επί των συγκεκριμένων επενδύσεων, δεν υπάρχει ούτε ένας φορέας στην περιοχή που να μην έχει γνωμοδοτήσει αρνητικά: από την επιτροπή περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου και το δημοτικό συμβούλιο Ζίτσας μέχρι τον Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Ιωαννίνων και το διοικητικό συμβούλιο των επιχειρηματιών στη ΒΙΠΕ. Το μεγάλο πρόβλημα, που εγείρει εύλογο προβληματισμό, είναι καταρχήν ότι η δυναμικότητα των πέντε μονάδων, όλων μαζί, είναι 10ΜW. Αν αντιμετωπιζόταν ως ενιαίο έργο, τότε την περιβαλλοντική αδειοδότηση θα έπρεπε να τη δώσει όχι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση αλλά το υπουργείο Περιβάλλοντος. Οι επενδυτές προφανώς παρέκαμψαν το υπουργείο, καταθέτοντας μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων για πέντε διαφορετικές μονάδες. Ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην πρακτική αυτή. «Δεν μπορούν να μας αντιμετωπίζουν ως τριτοκοσμικούς» τόνισε χαρακτηριστικά.

Η Περιφέρεια Ηπείρου υποστηρίζει ότι οι πέντε αυτές μονάδες «δεν έχουν τα εχέγγυα να κατασκευαστούν». Οι ενστάσεις της, οι οποίες έχουν καταγραφεί και από άλλους φορείς, είναι ότι αφενός μεν στις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων δεν αναφέρεται πού ακριβώς θα βρεθούν οι αναγκαίες καλλιεργήσιμες εκτάσεις των χιλιάδων στρεμμάτων για τη διάθεση του υγρού υπολείμματος και αφετέρου οι παραγόμενες ποσότητες κτηνοτροφικών αποβλήτων στην περιοχή δεν επαρκούν για τη λειτουργία των μονάδων.

Για το δεύτερο ζήτημα, ο κ. Καχριμάνης ανέφερε ότι μίλησε με την επιχείρηση «Νιτσιάκος», για την οποία, όπως είπε, είχε ακουστεί ότι αγοράζεται από κάποια εταιρία (σ.σ. υπήρχαν δημοσιεύματα περί εξαγοράς μεγάλου ποσοστού από τον κ. Ρουβά, δημοσιεύματα που είχαν διαψευστεί από τη «Νιτσιάκος»), και μου είπαν ότι «θα κάνει δική της μονάδα βιοαερίου σε άλλη περιοχή». Το ίδιο θα κάνει και ο πτηνοτροφικός συνεταιρισμός «Πίνδος», σύμφωνα με τον περιφερειάρχη.

Οπότε αυτό που φοβούνται η Περιφέρεια Ηπείρου κι άλλοι φορείς, είναι ότι θα γίνει… εισαγωγή πρώτης ύλης-αποβλήτων από άλλες περιοχές.

Όσο για το δεύτερο ζήτημα, «αν γίνουν όλα σωστά, θα πρέπει να υπάρχει η συναίνεση ιδιοκτητών από 32.000 στρέμματα. Σε αυτή την περίπτωση ούτε αυτό υπάρχει» τόνισε ο κ. Καχριμάνης. «Γενικά οι μελέτες είναι ελλιπέστατες» υπογράμμισε, εκφράζοντας την απορία του για το πώς η Αποκεντρωμένη Διοίκηση ενέκρινε τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης είναι το μόνο όργανο (υπάγεται στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση) που γνωμοδότησε θετικά, εκτιμώντας ότι τα περί εξασφάλισης της πρώτης ύλης και των καλλιεργήσιμων εκτάσεων δεν απαιτούν τεκμηρίωση στη φάση έκδοσης των περιβαλλοντικών όρων αλλά στη φάση έκδοσης της άδειας λειτουργίας. Επιπλέον απέρριψε με συνοπτικές διαδικασίες οποιοδήποτε επιχείρημα για περιβαλλοντική υποβάθμιση περιοχών στις οποίες θα εναποτίθεται το υγρό υπόλειμμα, αλλά και της Βιομηχανικής Περιοχής.

Η ΕΝΟΧΛΗΣΗ

Κατά τα άλλα, ο περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Καχριμάνης εμφανίστηκε υπέρ της χρήσης βιοαερίου αλλά όχι από μεγάλους επενδυτές, «αλλά από αυτούς που έχουν κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις». Ο περιφερειάρχης, ερωτώμενος και για τα όσα υποστήριξε η παράταξη «Ήπειρος Ανατροπής» περί «αεριτζήδων μεσαζόντων» αλλά και «σιωπής Καχριμάνη», περιορίστηκε να παραπέμψει την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στο υπουργείο, προσθέτοντας ότι «τους τιμά που είπαν όχι οι σύμβουλοί της στις μονάδες βιοαερίου». Ο κ. Καχριμάνης εμφανίστηκε πάντως ενοχλημένος για το γεγονός ότι ο βουλευτής Ιωαννίνων Χρήστος Μαντάς συνάντησε τον συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Βασίλη Μιχελάκη, με τον οποίο συζήτησε το ζήτημα των μονάδων βιοαερίου, χωρίς προηγουμένως να ενημερωθεί από την Περιφέρεια Ηπείρου, όπως έκαναν άλλοι βουλευτές. Υπενθυμίζεται ότι ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Τασούλας είχε καταθέσει ερώτηση στη Βουλή για τις μονάδες ενώ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Στέφος έχει χαρακτηρίσει «δίκαιη» την αντίδραση του Δήμου Ζίτσας.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back