ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μελέτη… κατόπιν απόφασης, για το βιοαέριο

Εικόνα του άρθρου Μελέτη… κατόπιν απόφασης, για το βιοαέριο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/03/2018, 21:30
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Διάφορα ζητήματα συζήτησε ο Χρήστος Μαντάς, βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την επίσκεψή του στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και στο δημαρχείο Ιωαννίνων.

Το βασικό, ήταν οι μονάδες βιοαερίου στη ΒΙΠΕ, τις οποίες αδειοδότησε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, δεν δέχεται όμως η τοπική κοινωνία. Ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Βασίλης Μιχελάκης υπερασπίστηκε τη διαδικασία λέγοντας ότι ήταν νόμιμη και πρόσθεσε ότι «θετικές εισηγήσεις και εγκρίσεις έχουν δοθεί για το ίδιο θέμα κατά το παρελθόν σε άλλες 23 μονάδες εντός της Περιφέρειας Ηπείρου». Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία συμμετείχε ο Άρης Σπέγγος, γραμματέας της νομαρχιακής Ιωαννίνων και ο επικεφαλής της «Ήπειρος Ανατροπής» Κώστας Μπασιούκας (η παράταξη έχει ταχθεί εναντίον των μονάδων), εξέφρασε τη βούληση «να μελετηθούν λεπτομερειακά όλες οι αποφάσεις για τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις καθώς και οι εκφρασμένες αντιρρήσεις των αρμόδιων φορέων ώστε το επόμενο διάστημα να προσδιοριστούν οι ανάλογες ενέργειες». Στη συνάντηση κρίθηκε ότι είναι η κατάλληλη εποχή για "να γίνει ένας συνολικός σχεδιασμός για το θέμα που αφορά στη γενικότερη αντιμετώπιση των αποβλήτων των παραγωγικών και κτηνοτροφικών μονάδων της περιοχής".

Άλλο θέμα της συνάντησης ήταν οι δασικοί χάρτες. Ο κ. Μιχελάκης ενημέρωσε την αντιπροσωπεία ότι έχουν συγκροτηθεί οι επιτροπές που θα εξετάσουν τις ενστάσεις και πως για λόγους διασφάλισης της αντικειμενικότητας θα γίνουν αυτοψίες για κάθε περίπτωση που απαιτείται ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι περιπτώσεις πρόδηλων σφαλμάτων. Έγινε επίσης ειδική αναφορά και συζήτηση για τα προβλήματα που αναδεικνύονται στην αμπελουργική ζώνη της Ζίτσας και συζητήθηκαν πιθανές λύσεις, ιδιαίτερα για τις δασικές εκτάσεις και τους δασωμένους αγρούς σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Ακόμα, ο κ. Μιχελάκης παρέδωσε στην αντιπροσωπεία, φάκελο και ενημερωτικό σημείωμα για το παλιό πανεπιστήμιο στην οδό Δομπόλη.

Στη συνέχεια έγινε συνάντηση με αντιπροσωπεία του συλλόγου των εργαζομένων της Αποκεντρωμένης, με επικεφαλής τον πρόεδρο Αντώνη Μαυράκο όπου συζητήθηκαν θέματα λειτουργίας και συνέχειας της υπηρεσίας. Οι εργαζόμενοι επισήμαναν τα θέματα αλλαγών και μετακινήσεων υπαλλήλων σε διευθύνσεις και υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης, για τα οποία έχουν διαμαρτυρηθεί στο πρόσφατο παρελθόν. Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύτηκε να μελετήσει την υπόθεση.

Αργότερα, οι κ.κ. Μαντάς και Σπέγγος, μαζί με την κα Ζδράβου, μέλος της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων, επισκέφτηκαν το Δημαρχείο όπου συνομίλησαν με το δήμαρχο Θωμά Μπέγκα και το γενικό γραμματέα του Δήμου Ιωαννιτών κ. Μπαμπασίκα.

Για το Γιαννιώτικο Σαλόνι, το οποίο παραχωρήθηκε πρόσφατα στον Δήμο Ιωαννιτών, αναφέρθηκε πως προχωρά η νομιμοποίηση των κτιρίων και των κατασκευών εντός του πάρκου και πως σύντομα θα είναι έτοιμα προς αξιοποίηση και χρήση μέσω της προκήρυξης διαγωνισμού.

Για το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, αναφέρθηκε πως το κτίριο και ο χώρος του Ασύλου Ανιάτων που έχουν παραχωρηθεί στο Δήμο προορίζονται για τη δημιουργία ενός ανοιχτού «Κέντρου για το παιδί»  με ειδικά διαμορφωμένους χώρους για παιδιά με αναπηρία, ανοιχτό όμως σε όλα τα παιδιά και τους δημότες. Ο προϋπολογισμός του έργου αναμένεται να φτάσει τα 2.000.000€

Επίσης, έγινε ενημέρωση για το νέο νηπιαγωγείο στους πρώην στρατιωτικούς φούρνους, για την κατασκευή της νέας πλατείας, καθώς και το έργο της αναβάθμισης των δικτύων ύδρευσης και διαχείρισης λυμάτων. Ο κ. Μαντάς ενημέρωσε τον κ. Μπέγκα ότι το υπουργείο Υποδομών θα οργανώσει συνάντηση το επόμενο διάστημα για την ενεργοποίηση του έργου, για το οποίο ο Δήμος Ιωαννιτών έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ με ποσό ενίσχυσης να ανέρχεται στο 1,5 εκατ. ευρώ.

Άλλα θέματα που συζήτησαν οι κ.κ. Μαντάς και Μπέγκας ήταν έργα που έχουν προταθεί να εισαχθούν στο πρόγραμμα χρηματοδότησης των Δήμων «Φιλόδημος», καθώς και επικείμενες συμβασιοποιήσεις δομικών έργων όπως αυτής της οδού Πανεπιστημίου στο Νεοχωρόπουλο που αναμένεται κοντά στον Ιούνιο.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back