dodoni back
ΕΛΛΑΔΑ

Μέση Ανατολή: Ακόμη πιο κοντά στη γενικευμένη σύρραξη

Εικόνα του άρθρου Μέση Ανατολή: Ακόμη πιο κοντά στη γενικευμένη σύρραξη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/08/2024, 09:21
ΕΛΛΑΔΑ - ΚΟΣΜΟΣ

Το Ισραήλ εξαπέλυσε ένα κύμα αεροπορικών επιδρομών στο νότιο Λίβανο νωρίς την Κυριακή, σε ένα προειδοποιητικό χτύπημα κατά της Χεζμπολάχ, καθώς η μαχητική οργάνωση δήλωσε ότι εκτόξευσε εκατοντάδες ρουκέτες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να εκδικηθεί τη δολοφονία ενός από τους κορυφαίους διοικητές της τον περασμένο μήνα.

Η σφοδρή ανταλλαγή πυρών απειλεί να προκαλέσει έναν ολοκληρωτικό πόλεμο που θα μπορούσε να παρασύρει τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ιράν και τις μαχητικές ομάδες σε ολόκληρη την περιοχή. Θα μπορούσε επίσης να τορπιλίσει τις προσπάθειες για τη σφυρηλάτηση μιας εκεχειρίας στη Γάζα, όπου το Ισραήλ βρίσκεται σε πόλεμο με την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς, σύμμαχο της Χεζμπολάχ, για πάνω από 10 μήνες.

Η Χεζμπολάχ δήλωσε ότι είχε εκτοξεύσει περισσότερες από 320 ρουκέτες Κατιούσα προς το Ισραήλ και έπληξε 11 στρατιωτικούς στόχους. Είπε ότι είχε ολοκληρώσει «την πρώτη φάση» της απάντησής της στη δολοφονία του Φουάντ Σουκρ, ενός ανώτερου διοικητή, στη Βηρυτό, αλλά ότι η πλήρης απάντηση θα πάρει «κάποιο χρόνο».

Οι επιθέσεις έγιναν ενώ η Αίγυπτος φιλοξενεί νέο γύρο συνομιλιών με στόχο τον τερματισμό του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς. Η Χεζμπολάχ έχει δηλώσει ότι θα σταματήσει τις μάχες αν υπάρξει κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Το Ιράν υποστηρίζει και τις δύο ομάδες, καθώς και μαχητές στη Συρία, το Ιράκ και την Υεμένη που ενδέχεται να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ευρύτερη σύγκρουση.

Οι πιθανότητες κλιμάκωσης μεταξύ των δύο πλευρών είχαν αυξηθεί από τότε που μια πυραυλική επίθεση στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν τον περασμένο μήνα σκότωσε 12 νέους και ο ισραηλινός στρατός δολοφόνησε τον Σουκρ στη Βηρυτό ως απάντηση.

Στις ΗΠΑ, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, Σον Σάβετ, δήλωσε ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν «παρακολουθεί στενά τα γεγονότα στο Ισραήλ και τον Λίβανο».

«Υπό την καθοδήγησή του, ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι επικοινωνούν συνεχώς με τους Ισραηλινούς ομολόγους τους», πρόσθεσε ο Σάβετ. «Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την περιφερειακή σταθερότητα».

Τις τελευταίες εβδομάδες, διπλωμάτες από τις ΗΠΑ και ευρωπαϊκές χώρες έχουν πραγματοποιήσει πληθώρα επισκέψεων στο Ισραήλ και τον Λίβανο σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την κλιμάκωση που φοβούνται ότι θα μπορούσε να εξελιχθεί σε περιφερειακό πόλεμο.

Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ δήλωσε ότι μετακινεί περισσότερα στρατεύματα προς τα λιβανέζικα σύνορα εν αναμονή πιθανών μαχών με τη Χεζμπολάχ.

Με πληροφορίες από Reuters, AP. Φωτογραφία αρχείου


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ