dodoni back
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τα «απρόβλεπτα» πτηνοτροφεία και η «έκτακτη» άσφαλτος

Εικόνα του άρθρου Τα «απρόβλεπτα» πτηνοτροφεία και η «έκτακτη» άσφαλτος
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/10/2024, 14:23
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Δεν είναι μόνο οι απευθείας αναθέσεις έργων, υπηρεσιών ή προμηθειών με τα περίφημα «20άρια». Η περιφερειακή αρχή Ηπείρου πρέπει να λογοδοτήσει και για την… άνεση με την οποία αποφασίζει να αναθέσει έργα με προσφυγή στο άρθρο 32 παρ. 2γ του Ν. 4412/2016.

Η διαδικασία του άρθρου 32 παρ. 2γ αφορά περιπτώσεις κατεπείγουσας ανάγκης με απρόβλεπτο χαρακτήρα που δεν απορρέουν από ευθύνη των αρχών.

Η περιφερειακή αρχή έχει ανάγει την κατεπείγουσα ανάγκη εξαιτίας απρόβλεπτων γεγονότων σε κάτι συνηθισμένο. Εντός του 2024 και μέχρι τον Σεπτέμβριο, είχε προχωρήσει ήδη σε αναθέσεις έργων σχεδόν 9 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε: Περιφέρεια Ηπείρου: 8,7 εκατ. ευρώ σε δεκάδες «κατεπείγοντα» έργα

Με τον τρόπο αυτόν, όπως έχει σημειωθεί σε σχετικό άρθρο του «Τύπου Ιωαννίνων», η περιφερειακή αρχή παρακάμπτει τις διαγωνιστικές διαδικασίες.

Η εν λόγω διαδικασία του άρθρου 32 περιλαμβάνει διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενη δημοσίευση, με μια επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου να καλεί συνήθως τρεις εταιρίες να καταθέσουν την οικονομική τους προσφορά.

Στην επερχόμενη συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής στις 22 Οκτωβρίου, οι απευθείας αναθέσεις ή οι αναθέσεις βάσει του άρθρου 32 παρ. 2γ είναι λίγες. Γενικά, στις τελευταίες συνεδριάσεις, μετά και την πίεση που δέχεται η περιφερειακή αρχή, οι αναθέσεις έχουν περιοριστεί.

Ένα από τα θέμα της επερχόμενης συνεδρίασης είναι η έγκριση προσφυγής σε διαδικασία διαπραγμάτευσης, με εφαρμογή του άρθρου 32 παρ. 2γ του Ν. 4412/2016 λόγω κατεπείγουσας ανάγκης και πάλι, για την υλοποίηση του έργου «Κατασκευή δρόμου πρόσβασης σε παραγωγικές μονάδες της περιοχής Λαψίστας», προϋπολογισμού 74.400 ευρώ.

Σύμφωνα με την τεχνική περιγραφή –που αυτή τη φορά υπάρχει, παρεμπιπτόντως- η παρέμβαση αφορά μια οδό πρόσβασης, μήκους 2,2 χλμ, προς πτηνοτροφεία στη Λαψίστα. Στον ήδη διανοιγμένο δρόμο, το κατάστρωμα του οποίου είναι το φυσικό έδαφος (χωματόδρομος δηλαδή), θα γίνουν εργασίες ασφαλτόστρωσης αφού προηγηθεί εξυγίανση του οδοστρώματος.

Στην εισήγηση αναφέρεται ότι η αποκατάσταση της οδού πρόσβασης «λόγω των έντονων φθορών και καθιζήσεων που υπάρχουν στο οδόστρωμα, σε συνδυασμό με τη μεγιστοποίηση των προβλημάτων αυτών, κατά τη διάρκεια του χειμώνα, λόγω των βροχοπτώσεων» απαιτείται άμεσα «προκειμένου να γίνεται η παράδοση των εμπορευμάτων και η παραλαβή των προϊόντων με ασφάλεια».

Προφανώς, τα πτηνοτροφεία δεν προέκυψαν ξαφνικά, όπως ούτε η οδός πρόσβασης. Επίσης θα μπορούσε να υπάρχει προγραμματισμός της παρέμβασης αυτής εδώ και καιρό (και με διαγωνιστική διαδικασία) από τη στιγμή που οι φθορές και οι καθιζήσεις είναι έντονες. 

Σημειωτέον ότι την άνοιξη η Περιφέρεια Ηπείρου προχώρησε στην ανάθεση του έργου «άμεση αποκατάσταση των φθορών οδών πρόσβασης σε παραγωγικές μονάδες εντός λεκανοπεδίου Ιωαννίνων», προϋπολογισμού 365.800 ευρώ – κι αυτή η ανάθεση με το άρθρο 32 παρ. 2γ.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ