dodoni back
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Δρόμος προς Τζουμέρκα: Κλειστός για πολλούς μήνες

Εικόνα του άρθρου Δρόμος προς Τζουμέρκα: Κλειστός για πολλούς μήνες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/10/2024, 18:24
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το κλείσιμο του δρόμου, μήκους 8,5 χλμ., από τα Πηγάδια έως την Πλάκα, και συγκεκριμένα έως τη διασταύρωση με Μονολίθι, από 4 Νοεμβρίου και για πολλούς μήνες ανακοίνωσε ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων.

Η ανακοίνωση έγινε μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκο Καχριμάνη, τους δημάρχους Βορείων Τζουμέρκων Νίκο Βαΐτση και Κεντρικών Τζουμέρκων Χρήστο Χασιάκο, υπηρεσιακούς παράγοντες της Περιφέρειας και εκπροσώπους της αναδόχου εταιρίας. Η «Εργοδυναμική Πατρών» είναι αυτή που εκτελεί το έργο της βελτίωσης του εν λόγου δρόμου με κόστος σύμβασης 20,3 εκατ. ευρώ. Φορέας υλοποίησης του έργου είναι η Περιφέρεια Ηπείρου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ανάδοχος εταιρία έκρινε ότι είναι απαραίτητη η καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας «καθώς δεν είναι σε θέση να εγγυηθεί την ασφάλεια των διελεύσεων με το έργο σε εξέλιξη και με δεδομένη τη γεωμορφολογία της περιοχής».

Η διακοπή κυκλοφορίας θα είναι πολύμηνη (χωρίς να αναφέρεται ακριβώς πόσοι μήνες) και ο δρόμος κατ’ εξαίρεση θα ανοίξει για ένα διάστημα 10 ημερών την περίοδο των Χριστουγέννων και αντίστοιχα τις ημέρες του Πάσχα, ενώ ενδεχομένως να προκύψει δυνατότητα και για κάποιες επιπλέον ημέρες ανάλογα με την πρόοδο των εργασιών, όπως σημειώνεται.

Επί της ουσίας δηλαδή, για πολλούς μήνες, δεν θα χρησιμοποιείται ούτε ο νέος οδικός άξονας Τέροβο-Πηγάδια, παρά μόνο από όσους έχουν προορισμό το Καλέντζι, αλλά ούτε και η νέα οδική γέφυρα που κατασκευάστηκε στον Άραχθο, στην περιοχή της Πλάκας.

Ποια εναλλακτική πρόσβαση υπάρχει στην περιοχή; Η πρόσβαση μέσω της Γέφυρας Πολιτσάς (από το Φορτόσι και στη συνέχεια Αμπελοχώρι). Πρόκειται για ένα δύσκολο οδικό δίκτυο, που απαιτεί και περισσότερο χρόνο διέλευσης. Και φυσικά, υπάρχει και η πρόσβαση… μέσω Άρτας.

Στην ουσία, με το καθολικό κλείσιμο του δρόμου, η προσέγγιση της περιοχής της Πλάκας από τα Γιάννενα καθίσταται σχεδόν ανέφικτη.

Ο δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων κ. Βαΐτσης ζήτησε, στη σύσκεψη, να εξεταστεί η δυνατότητα να δίνεται ο δρόμος στην κυκλοφορία κάποια διαστήματα της ημέρας και τα σαββατοκύριακα. «Κάτι τέτοιο απορρίφθηκε από τους εκπροσώπους της κατασκευάστριας εταιρείας» αναφέρεται.

Η ανάδοχος εταιρία διαβεβαίωσε, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δήμου, ότι θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την επιτάχυνση των εργασιών, «κάτι στο οποίο θα βοηθήσει η καθολική διακοπή της κυκλοφορίας».

Ο κ. Βαΐτσης ζήτησε ακόμη από τον περιφερειάρχη να γίνουν όσες παρεμβάσεις είναι εφικτό στα εναλλακτικά οδικά δίκτυα, μέσω των οποίων θα γίνεται η πρόσβαση στην περιοχή των Τζουμέρκων, καθώς και να υπάρχει συνεχής μέριμνα για την αποκατάσταση της βατότητας στον δρόμο από το Ξηροβούνι, που συνδέει το Καλέντζι και τα Πηγάδια με το Μονολίθι, ώστε να εξυπηρετούνται τοπικές μετακινήσεις με αγροτικά οχήματα και 4Χ4.



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ