Λυκ πίσω
ΚΟΣΜΟΣ

Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή περνάει σε νέα φάση

Εικόνα του άρθρου Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή περνάει σε νέα φάση
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/09/2024, 13:29
ΚΟΣΜΟΣ

Με τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ να ανακοινώνει μια «νέα φάση» του πολέμου και μια προφανή ισραηλινή επίθεση να πυροδοτεί εκρήξεις σε ηλεκτρονικές συσκευές στο Λίβανο, το φάσμα της ολοκληρωτικής μάχης μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ φαίνεται πιο κοντά από ποτέ.

Οι ελπίδες για μια διπλωματική λύση στη σύγκρουση φαίνεται να εξανεμίζονται γρήγορα, καθώς το Ισραήλ σηματοδοτεί την επιθυμία του να αλλάξει το status quo στο βόρειο τμήμα της χώρας, όπου ανταλλάσσει διασυνοριακά πυρά με τη Χεζμπολάχ από τότε που η λιβανέζικη μαχητική οργάνωση άρχισε να επιτίθεται στις 8 Οκτωβρίου, μια ημέρα μετά την εναρκτήρια βολή του πολέμου από τη Χαμάς.

Τις τελευταίες ημέρες, το Ισραήλ έχει μεταφέρει μια ισχυρή δύναμη μάχης μέχρι τα βόρεια σύνορα, οι αξιωματούχοι έχουν κλιμακώσει τη ρητορική τους και το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας της χώρας έχει χαρακτηρίσει την επιστροφή δεκάδων χιλιάδων εκτοπισμένων κατοίκων στα σπίτια τους στο βόρειο Ισραήλ ως επίσημο πολεμικό στόχο.

Ενώ οι καθημερινές μάχες μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ έχουν κλιμακωθεί αρκετές φορές, οι άσπονδοι εχθροί έχουν φροντίσει να αποφύγουν έναν ολοκληρωτικό πόλεμο.

Αυτό φαίνεται να αλλάζει -ειδικά μετά την έκρηξη βομβητών, ασύρματων και άλλων συσκευών στο Λίβανο την Τρίτη και την Τετάρτη, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 20 άτομα και να τραυματιστούν χιλιάδες σε μια εξελιγμένη επίθεση που η Χεζμπολάχ κατηγόρησε το Ισραήλ.

Καθώς οι μάχες στη Γάζα έχουν επιβραδυνθεί, το Ισραήλ έχει ενισχύσει τις δυνάμεις του κατά μήκος των συνόρων με τον Λίβανο, συμπεριλαμβανομένης της άφιξης αυτή την εβδομάδα μιας ισχυρής μεραρχίας του στρατού που έλαβε μέρος σε μερικές από τις πιο σφοδρές μάχες στη Γάζα.

Οι στρατιωτικές κινήσεις συνοδεύονται από αυξημένη ρητορική από τους ηγέτες του Ισραήλ, οι οποίοι λένε ότι η υπομονή τους εξαντλείται.

Ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ δήλωσε το βράδυ της Τετάρτης την έναρξη μιας «νέας φάσης» του πολέμου, καθώς το Ισραήλ στρέφει την προσοχή του προς τη Χεζμπολάχ. «Το κέντρο βάρους μετατοπίζεται προς τα βόρεια με την εκτροπή πόρων και δυνάμεων», δήλωσε.

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν την Τετάρτη ότι η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θα εξαπολύσει μεγάλη επίθεση στο Λίβανο.

Πολλά, όπως φαίνεται, θα εξαρτηθούν από την αντίδραση της Χεζμπολάχ. Ο ηγέτης της ομάδας, Χασάν Νασράλα, αναμένεται να εκφωνήσει μια σημαντική ομιλία την Πέμπτη.

Όμως το κοινό αίσθημα στο Ισραήλ φαίνεται να υποστηρίζει μια πιο σκληρή δράση κατά της Χεζμπολάχ.

Μια δημοσκόπηση στα τέλη Αυγούστου από το Ισραηλινό Ινστιτούτο Δημοκρατίας, μια δεξαμενή σκέψης στην Ιερουσαλήμ, διαπίστωσε ότι το 67% των ερωτηθέντων Εβραίων πιστεύει ότι το Ισραήλ πρέπει να εντείνει την απάντησή του στη Χεζμπολάχ. Αυτό περιλαμβάνει το 46% των Εβραίων ερωτηθέντων που πιστεύουν ότι το Ισραήλ θα πρέπει να εξαπολύσει μια βαθιά επίθεση πλήττοντας τις λιβανέζικες υποδομές και το 21% που επιδιώκει μια εντατικοποιημένη απάντηση που θα αποφεύγει να πλήξει τις υποδομές της Χεζμπολάχ.

Ένας τέτοιος πόλεμος θα αποδεικνυόταν σχεδόν σίγουρα καταστροφικός και για τις δύο πλευρές.

Ήδη, περισσότεροι από 500 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Λίβανο από ισραηλινά πλήγματα από τις 8 Οκτωβρίου, οι περισσότεροι από αυτούς μαχητές της Χεζμπολάχ και άλλων ένοπλων ομάδων, αλλά και περισσότεροι από 100 άμαχοι. Στο βόρειο Ισραήλ, τουλάχιστον 23 στρατιώτες και 26 άμαχοι έχουν σκοτωθεί από πλήγματα από τον Λίβανο.

Το Ισραήλ προκάλεσε σοβαρές ζημιές στο Λίβανο κατά τη διάρκεια ενός πολύμηνου πολέμου εναντίον της Χεζμπολάχ το 2006, ο οποίος έληξε σε αδιέξοδο. Οι Ισραηλινοί ηγέτες έχουν απειλήσει με ακόμη πιο σκληρή δράση αυτή τη φορά, υποσχόμενοι να επαναλάβουν τις σκηνές καταστροφής από τη Γάζα στο Λίβανο.

Αλλά και η Χεζμπολάχ έχει ενισχύσει τις δυνατότητές της από το 2006. Η Χεζμπολάχ διαθέτει περίπου 150.000 ρουκέτες και πυραύλους, ορισμένοι από τους οποίους πιστεύεται ότι διαθέτουν συστήματα καθοδήγησης που θα μπορούσαν να απειλήσουν ευαίσθητους στόχους στο Ισραήλ. Έχει επίσης αναπτύξει έναν όλο και πιο εξελιγμένο στόλο μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Ικανή να πλήξει όλα τα μέρη του Ισραήλ, η Χεζμπολάχ θα μπορούσε να σταματήσει τη ζωή στο Ισραήλ και να στείλει εκατοντάδες χιλιάδες Ισραηλινούς σε φυγή.

Με πληροφορίες από ΑΡ. Φωτογραφία αρχείου

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back Ντοτη3