πλαισιο πισω Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μεγάλο Πάπιγκο: Τα «υποτιθέμενα όρια» και ο «δήθεν δρόμος»

Εικόνα του άρθρου Μεγάλο Πάπιγκο: Τα «υποτιθέμενα όρια» και ο «δήθεν δρόμος»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/06/2022, 12:09
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Επτά περιβαλλοντικές οργανώσεις –μερικές από τις οποίες έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας- επαναφέρουν στο προσκήνιο την υπόθεση του Μεγάλου Παπίγκου. Πριν από ενάμιση μήνα, είχαν ζητήσει την παρέμβαση των αρχών, υπό τον συντονισμό της τοπικής Μονάδας Διαχείρισης του ΟΦΥΠΕΚΑ, για τη διακοπή των οικοδομικών εργασιών που αφορούν την ανέγερση κατοικιών και της χρήσης του δήθεν «δρόμου» εντός του πυρήνα του εθνικού πάρκου.

Στη νέα τους ανακοίνωση, αναφέρει ότι πέρασαν τέσσερις μήνες από τότε που καταγγέλθηκε στις αρμόδιες αρχές η χρήση ενός υποτιθέμενου «δρόμου» εντός της Ζώνης Ια-Πυρήνα Βίκου του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, μια «παράνομη δραστηριότητα ποιυ έχει διαπιστωθεί τόσο από τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) όσο και από τους επιθεωρητές της Περιφέρειας Ηπείρου! Ο δε ΟΦΥΠΕΚΑ αρνήθηκε (σωστά) να χορηγήσει άδεια κατ’ εξαίρεση χρήσης του ‘δρόμου’».

Ωστόσο, όλες «ανεξαιρέτως οι αρχές αδρανούν» και ότι καμία αρχή δεν πήρε κανένα μέτρο για τη διακοπή της συνεχιζόμενης, παράνομης χρήσης του υποτιθέμενου «δρόμου». Οι οργανώσεις προσθέτουν μάλιστα ότι «ο εργολάβος προσπάθησε να ανοίξει παράνομα και άλλο δρόμο για να συνεχίσει ανενόχλητος τις οικοδομικές εργασίες του».

Αναφερόμενες στην κατασκευή των κατοικιών, οι οργανώσεις επιμένουν ότι οι σχετικές εργασίες γίνονται «εκτός των ορίων του οικισμού και εντός του Πυρήνα του Εθνικού Πάρκου, όπου όμως δεν επιτρέπεται η κατασκευή κατοικιών» και επαναλαμβάνουν ότι η Υπηρεσία Δόμησης έλαβε υπόψη της «ένα ‘υποτιθέμενο’, όριο, διαφορετικό από το νόμιμο όριο του οικισμού (διευρυμένο), άρα ανύπαρκτο νομικά». «Ένα δήθεν ‘όριο’, το οποίο μάλιστα συμπίπτει με εκείνο που ο Δήμος Ζαγορίου έδωσε κατά τη διαδικασία κατάρτισης του δασικού χάρτη της περιοχής, μια διαδικασία όμως που δεν δικαιούται να μεταβάλλει το πολεοδομικό καθεστώς! Και στην περίπτωση αυτή όλες ανεξαιρέτως οι αρχές αδρανούν. Καμία αρχή δεν ενδιαφέρεται να ελέγξει τη νομιμότητα των οικοδομικών αδειών» τονίζουν.

Οι επτά περιβαλλοντικές οργανώσεις εκφράζουν εύλογα την απορία τους γιατί δεν έγινε έστω προσωρινή διακοπή των δύο δραστηριοτήτων ώστε να ελεγχθεί η νομιμότητά τους. Αναφέρουν δε ότι οι ίδιες θα εξαντλήσουν κάθε δυνατότητα που έχουν. Προς αυτήν την κατεύθυνση, η οργάνωση «Καλλιστώ» προσέφυγε ήδη στον Δήμο Ιωαννιτών με αίτημα να ελέγξουν -με τα όργανα εσωτερικού ελέγχου-  τη νομιμότητα της διοικητικής πρακτικής της Υπηρεσίας Δόμησης όπως σημειώνεται.

Οι επτά οργανώσεις – δίνουν στη δημοσιότητα και ένα διάγραμμα στην προσπάθεια «να αποτυπώσουμε μέρος της σωρείας παρατυπιών και παραβιάσεων της νομιμότητας στην περίπτωση αυτή.


Οι οργανώσεις που υπογράφουν την ανακοίνωση, είναι: ΑΝΙΜΑ, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ), Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Καλλιστώ, Ροή-Σύλλογος Πολιτών υπέρ των ρεμάτων και Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
τενις πίσω dodoni back