Oikonomou pisoi
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Με σκηνικό την ίδια την πόλη

Εικόνα του άρθρου Με σκηνικό την ίδια την πόλη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/05/2022, 02:37
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πόσα καλά γνωρίζουμε την πόλη μας; Ποια γεγονότα, ποιες αφηγήσεις, ποιες μυθοπλασίες την καθόρισαν; Πώς η συλλογική μνήμη έχει αφήσει τα ίχνη της σε γωνιές των Ιωαννίνων; Πώς το άυλο και το φαντασιακό πλέκονται με το υλικό, το πραγματικό; Πώς η πόλη επηρέασε τη λογοτεχνία;

Δύο ηθοποιοί, η Κίκα Ζαχαριάδου και ο Γιάννης Κοντός, είχαν μια πολύ ωραία ιδέα και με τη συνδρομή του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων την υλοποίησαν: Μια περιήγηση στην πόλη με αφορμή τη λογοτεχνία (ή μήπως έναν περίπατο στη λογοτεχνία με αφορμή την πόλη;). Έναν περίπατο με σημείο αφετηρίας το Ιτς Καλέ. Μια διαδρομή που περνάει μέσα από στενά του Κάστρου και που συνεχίζει στους δρόμους του παραδοσιακού κέντρου για να καταλήξει δίπλα στη λίμνη, συντροφιά με εικόνες και ήρωες που αποτύπωσαν στο χαρτί συγγραφείς ή ποιητές: η Άννα Δερέκα, ο Νίκος Χουλιαράς, ο Δημήτρης Σαλαμάγκας, ο Γιάννης Μπεράτης, ο Βασίλης Αλεξάκης.


Ο Γιάννης Κοντός και η Κίκα Ζαχαριάδου δημιουργούν ένα ιδιαίτερο «παιχνίδι» θεατρικής απόδοσης, ιστορίας και αναμνήσεων, με τους θεατές να απολαμβάνουν τη διαδρομή και να «βλέπουν» την πόλη με έναν διαφορετικό τρόπο. Το σκηνικό γίνεται η ίδια η πόλη, και οι θεατές αναμιγνύονται με τους περαστικούς. Οι πόρτες που ανοίγουν, οι μυρωδιές φαγητού, οι φωνές παιδιών, τα ξαφνιάσματα κατοίκων αποτελούν τα απρόσμενα και απαραίτητα συστατικά του περιπάτου αυτού..

«Στόχος μας να αφήσουμε τα κείμενα και το φυσικό τοπίο να ταξιδέψουν τους θεατές σε ένα κόσμο πέρα απ’ τα όρια που θα έθετε μια αναπαράσταση. Όταν η ιστορία γίνεται πιο σημαντική από τη θεατρική απόδοση, τότε, εμείς είμαστε οι περαστικοί στο σταθερό της πόλης, οι μικρές ανθρώπινες κουκκίδες στη γραμμή της ιστορίας της» όπως αναφέρεται στο πρόγραμμα της περιήγησης.

Οι περιηγήσεις γίνονται κάθε Τετάρτη, Παρασκευή και Κυριακή, στις 19:00, μέχρι τις 8 Ιουνίου. Όσοι θέλουν να συμμετάσχουν, μπορούν να στείλουν mail στο ergastiriadipethei@gmail.com με θέμα «Μια περιήγηση: Διαδρομή Ι.», αναφέροντας το όνομα και την ημερομηνία της επιλογής τους. Με την εκδήλωση ενδιαφέροντος συμμετοχής, θα τους αποσταλεί και ηλεκτρονικά το ακριβές σημείο συνάντησης καθώς και το πρόγραμμα-χάρτης.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back