Για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια, το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων έχει ξανά «καλλιτεχνική ηγεσία». Για πρώτη φορά στην ιστορία του, έχει γυναίκα στη συγκεκριμένη θέση, που για αρκετό καιρό εξελίχθηκε σε… ταραχώδης.
«Θέλω να φανώ αντάξια της θέσης» είπε η Ελένη Δημοπούλου, η οποία είναι η νέα καλλιτεχνική διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, ευχαριστώντας την Αλέκα Βακαλοπούλου, πρόεδρο του θεάτρου, η οποία ήταν παρακαθήμενη. «Κλείνω περίπου ένα μήνα εδώ και έχω ήδη διαπιστώσει ότι το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων είναι ένας άρτιος και δημιουργικός οργανισμός» πρόσθεσε η κα Δημοπούλου, λέγοντας επίσης ότι έχει ήδη αντιληφθεί «τη φιλοξενία της πόλης και των κατοίκων της».
Την πρώτη επίσημη σύσταση της κας Δημοπούλου, έκανε η κα Βακαλοπούλου, καλωσορίζοντάς τη και παρουσιάζοντας ένα σύντομο βιογραφικό της.
Η νέα καλλιτεχνική διευθύντρια κατόπιν, έκανε κάτι που είχε να γίνει καιρό, με αυτό τον τρόπο, στο ΔΗΠΕΘΙ: Παρουσίασε όλο τον προγραμματισμό για το 2018, περιγράφοντάς τον σύντομα ως ένα «κεντρικό σχεδιασμό με παράλληλα προγράμματα».
Ανάμεσα στις εκδηλώσεις, ξεχωρίζουν η επιστροφή του Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος με παραστάσεις στο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης. Μεταξύ των «καλεσμένων» φέτος θα είναι ο παλιός γνώριμος της πόλης Γιάννης Αναστασάκης και οι «Πέρσες» από το ΚΘΒΕ, αλλά και ο «πολύς» Τσεζάρις Γκραουζίνις, κ.α. Επίσης, το καλοκαίρι θα γίνει και το Διεθνές Θεατρικό Εργαστήριο Δωδώνης. Το ΔΗΠΕΘΕ έχει καλέσει ηθοποιούς όπως οι Mιχαήλ Μαρμαρινός, Νίκος Καραθάνος, Αμαλία Μουτούση, Σίμος Κακάλας, Μάρθα Φωκά, Κωνσταντίνος Θωμαΐδης, Ρηνιώ Κυριαζή για να διδάξουν σε ένα καλοκαιρινό master class.
«Σημαντικός στόχος είναι να συμπεριληφθεί το φεστιβάλ στο Διεθνές Δίκτυο Αρχαίου Δράματος που συντονίζει και ενισχύει οικονομικά το υπουργείο Πολιτισμού» όπως τόνισε η κα Δημοπούλου.
Επιπλέον, το ΔΗΠΕΘΕ περιμένει την Ξένια Καλογεροπούλου για να εγκαινιάσει τις «Συνομιλίες» μέσα στον Μάρτιο, όπου ηθοποιοί που συνεργάζονται με το ΔΗΠΕΘΕ ή μαθητές των θεατρικών εργαστηρίων του ΔΗΠΕΘΕ συστήνουν τους καλεσμένους στο κοινό με μια σύντομη παρουσίαση της ζωής και του έργου τους
Σε ό,τι αφορά τα έργα, εκεί υπάρχουν οι μικρότερες εκπλήξεις, καθότι το ΔΗΠΕΘΕ θα πορευτεί με γνωστούς τίτλους: «Το τάβλι» του Δημήτρη Κεχαΐδη σε σκηνοθεσία Κώστα Γάκη για το καλοκαίρι και «Ο Γλάρος» του Άντον Τσέχωφ σε σκηνοθεσία Γιάννη Παρασκευόπουλου. Η παιδική σκηνή ωστόσο θα καινοτομήσει σχετικά, καθώς θα παρουσιάσει τη «Μωβ ομπρέλα» της Άλκης Ζέη, σε σκηνοθεσία Δήμητρας Λαρεντζάκη. Το έργο δεν έχει ανέβει μέχρι τώρα στο θέατρο και η δημιουργός του έχει δώσει την άδεια στο ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων για να το πράξει για πρώτη φορά.
Αναλυτικά, ο προγραμματισμός:
ΜΑΡΤΙΟΣ
Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου: Τον Μάρτιο θα γίνει από το ΔΗΠΕΘΕ το καθιερωμένο αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου. Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 27 Μαρτίου από την παγκόσμια θεατρική κοινότητα. Η ημέρα φέτος είναι αφιερωμένη στα παιδιά, στους μελλοντικούς θεατρόφιλους και η γνωστή συγγραφέας και ηθοποιός Ξένια Καλογεροπούλου, θα βρίσκεται στα Γιάννενα, προσκεκλημένη του ΔΗΠΕΘΕ για να διαβάσει το μήνυμα, να αφηγηθεί παραμύθια και να συζητήσει με το κοινό για το παιδικό θέατρο.
Συνομιλίες: Με την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου το ΔΗΠΕΘΕ εγκαινιάζει φέτος το νέο του πρόγραμμα «συνομιλίες». Μια φορά το μήνα διοργανώνονται «Συνομιλίες», με σημαντικούς ανθρώπους της τέχνης του Θεάτρου.
Ηθοποιοί που συνεργάζονται με το ΔΗΠΕΘΕ ή μαθητές των θεατρικών εργαστηρίων του ΔΗΠΕΘΕ συστήνουν τους καλεσμένους στο κοινό με μια σύντομη παρουσίαση της ζωής και του έργου τους με τη χρήση video ή άλλων μέσων διάρκειας δέκα λεπτών και συντονίζουν τις συνομιλίες που κινούνται σε φιλικό επίπεδο. Πρώτη καλεσμένη του ΔΗΠΕΘΕ η συγγραφέας Ξένια Καλογεροπούλου.
ΑΠΡΙΛΙΟΣ
Τον Απρίλιο και με αφορμή το τέταρτο μέρος από τις «Λογοτεχνικές Γέφυρες» με τίτλο «Η λογοτεχνία ανοίγει την αυλαία», το ΔΗΠΕΘΕ φιλοξενεί στο Θέατρο Καμπέρειο τέσσερις ξεχωριστές παραστάσεις.
«Το Πεπρωμένο Ονομάζεται Κλοτίλδη;», του Τζοβάνι Γκουαρέσκι, σε σκηνοθεσία Αμαλίας Καβάλη και Γιάννη Σοφολόγη, το «Το αηδόνι και το τριαντάφυλλο» του Όσκαρ Ουάιλντ σε σκηνοθεσία Δημήτρη Κίτσιου, με τις Θεοδώρα Τζήμου, Βαλέρια Δημητριάδου και Χρύσα Κοταράκου, τον «Γάμο του Καραχμέτη», σε σκηνοθεσία Όλγας Λαζαρίδου και το «Μικρό Πόνι», σε σκηνοθεσία Σοφίας Καραγιάννη, με τη Ρηνιώ Κυριαζή και τον Κωνσταντίνο Γιαννακόπουλο.
ΜΑΙΟΣ
Συνέργειες: Το Καμπέρειο Θέατρο γίνεται η «σκηνή» των συνεργειών. Το ΔΗΠΕΘΕ φέτος, «υιοθετεί» και χρηματοδοτεί τρεις επαγγελματικές θεατρικές ομάδες των Ιωαννίνων, παραχωρώντας τους το «σπίτι» του, το Καμπέρειο Θέατρο.
Οι τοπικές επαγγελματικές θεατρικές ομάδες θα έχουν τη δυνατότητα να δείξουν τη δουλειά τους στο «Καμπέρειο». Το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, μετά από απόφαση του Δ.Σ., θα παραχωρήσει το θέατρο επί 15 ημέρες για κάθε μία, από τρεις το περισσότερο επαγγελματικές θεατρικές ομάδες, προκειμένου αυτές να παρουσιάσουν τις παραστάσεις τους καθ’ όλη της διάρκεια του 2018, σε ημερομηνίες που ευνοούν τον προγραμματισμό δραστηριοτήτων του ΔΗΠΕΘΕ.
Η πρώτη ομάδα που ξεκινά το νέο θεσμό είναι το Politheatro με το έργο «Το Υπόγειο» του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόγκου.
Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου: Για μια ακόμη χρονιά, το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, ως αρωγός του ερασιτεχνικού θεάτρου, διοργανώνει και αυτόν τον Μάιο, τον μήνα ερασιτεχνικής θεατρικής δημιουργίας στην Ήπειρο. Επτά θεατρικές ομάδες, εκ των οποίων δυο ομάδες της Ερασιτεχνικής Σκηνής του Δημοτικού μας Θεάτρου, συναντώνται, σε έναν «μαραθώνιο» παραστάσεων με ελεύθερη είσοδο, στο Θέατρο «Καμπέρειο».
Το ΔΗΠΕΘΕ Δρόμο παίρνει… δρόμο αφήνει: To ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων ταξιδεύει και «Δρόμο παίρνει… δρόμο αφήνει» για να συλλέξει τοπικές ιστορίες και να συν-δημιουργήσει νέες, μέσα από τη ματιά, το λόγο, τη μνήμη και τη φαντασία των παιδιών. Ένα ταξίδι χαράς, έκφρασης και δημιουργίας για παιδιά. Το ΔΗΠΕΘΕ καλεί τα παιδιά που ζούνε στα χωριά της περιοχής των Ιωαννίνων και τους εκπαιδευτικούς τους να γίνουν συνεπιβάτες σε ένα ταξίδι στο χρόνο και το χώρο. Ο τόπος και η ιστορία του ζωντανεύουν μέσα από ζωγραφιές, μουσικές, δρώμενα και κείμενα των παιδιών που εσωκλείουν εμπειρίες, μνήμες και βιωματικές γνώσεις ξεδιπλώνοντας την ποικιλομορφία του πολιτισμικού μας πλούτου. Ένας μουσικός, μια αφηγήτρια και ένας εικαστικός δημιουργούν ένα ζωντανό αρχείο ιστοριών.
ΙΟΥΝΙΟΣ
Συνάντηση Μαθητικών Θιάσων: Κάθε χρόνο τον Ιούνιο, το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, δίνει τη «σκυτάλη» στη Συνάντηση Μαθητικών Θιάσων
ΙΟΥΛΙΟΣ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος:
Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο συνεργάζεται και φέτος με φορείς όπως το ΚΘΒΕ και ο ΘΟΚ, με 4 φεστιβαλικές παραγωγές.
Τις «Θεσμοφοριάζουσες» του Αριστοφάνη, μια συμπαραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων με το Φεστιβάλ Αθηνών, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, «Πέρσες» του Αισχύλου από τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη, «Ορέστης» του Ευριπίδη από το ΚΘΒΕ σε σκηνοθεσία Γιάννη Αναστασάκη, «Αγαμέμνονας» του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Τσέζαρις Γκραουζίνις και η «Ηλέκτρα» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη.
Διεθνές Θεατρικό Εργαστήριο Δωδώνης:
Κύκλοι μαθημάτων και master classes με τη συμμετοχή σημαντικών καλλιτεχνών -δασκάλων.
Έχουν προσκληθεί για να διδάξουν οι: Mιχαήλ Μαρμαρινός, Νίκος Καραθάνος, Αμαλία Μουτούση, Σίμος Κακάλας, Μάρθα Φωκά, Κωνσταντίνος Θωμαΐδης, Ρηνιώ Κυριαζή. Τα εργαστήρια θα συνδυαστούν με τον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης, με αρχαιολογικούς χώρους της ευρύτερης περιοχής και σε χώρους στην πόλη των Ιωαννίνων.
Η επιστημονική επιμέλεια ανήκει στη Δηώ Καγγελάρη, θεατρολόγο, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ.
Το Τάβλι: Το έργο του Δημήτρη Κεχαΐδη «Το τάβλι» θα ανέβει σε σκηνοθεσία Κώστα Γάκη, θα παρουσιαστεί εντός των αιθουσών του ΔΗΠΕΘΕ και θα ταξιδέψει παντού μέσα στην πόλη των Ιωαννίνων, σε μη θεατρικούς χώρους, σε αυλές, σε χωριά του νομού, σε μικρές πόλεις, και γιατί όχι σε χωριά όλης της Ελλάδας.
Τέλος, απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση σχετικά με την επιχορήγηση των ΔΗΠΕΘΕ, η κα Δημοπούλου είπε καταρχάς ότι είναι σε εξέλιξη η διαβούλευση, αλλά και ότι η ίδια υποστηρίζει την αύξηση της κρατικής ενίσχυσης στα περιφερειακά θέατρα. Η κα Βακαλοπούλου από την πλευρά της, τόνισε ότι ναι μεν ο Δήμος Ιωαννιτών στηρίζει αναφανδόν το ΔΗΠΕΘΙ (έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη στάση του δημάρχου Θωμά Μπέγκα), αλλά θα πρέπει και η πολιτεία να στηρίξει πιο «ζεστά» και ουσιαστικά
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ
Συνεχίζονται οι παραστάσεις από επαγγελματικές θεατρικές ομάδες των Ιωαννίνων και τις συνεργασίες με άλλες θεατρικές ομάδες που πρωτοπαρουσιάστηκαν τον Απρίλιο.
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ
Παιδική Παράσταση: Η μωβ ομπρέλα της Άλκης Ζέη, σε σκηνοθεσία Δήμητρας Λαρεντζάκη. Η Μωβ ομπρέλα της Άλκης Ζέη δεν έχει ανέβει μέχρι τώρα στο θέατρο. «Η δυναμική που μπορεί να έχει ένας τόπος όπως τα Γιάννενα, με έναν αυθεντικό καλλιτεχνικό παλμό όλα αυτά τα χρόνια και με ενεργή παρουσία στον χώρο των τεχνών, πιστεύουμε ότι μπορεί να αγκαλιάσει αυτήν την ιδιαίτερη καλλιτεχνική πρόταση» είπε η κα Δημοπούλου, σχετικά.
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ
Ο γλάρος του Αντόν Τσέχοφ, μια συμπαραγωγή με το Θεσσαλικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία Γιάννη Παρασκεύοπουλου
Σεμινάρια Θεατρικής Αγωγής και Λόγου, από το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων:
Φέτος, από το ΔΗΠΕΘΕ, θα γίνουν μαθήματα Υποκριτικής για Ενήλικες (αρχαρίων και προχωρημένων), Θεατρικό Εργαστήρι για παιδιά, Θέατρο για Εφήβους, Ειδικές Θεματικές Ενότητες για το θέατρο «Masterclass», ενώ θα λειτουργήσει και η Ερασιτεχνική Πειραματική Σκηνή.
Εργαστήρι Αφηγηματικού Θεάτρου: Tο ΔΗΠΕΘΕ υλοποιεί και μαθήματα στο Εργαστήρι Αφηγηματικού Θεάτρου. Διδάσκει Γιάννα Κούλα, παιδαγωγός θεάτρου – σκηνοθέτης. Το εργαστήρι απευθύνεται σε ενήλικες που έχουν ασχοληθεί με το θέατρο και τις τεχνικές του. Ακόμη το ΔΗΠΕΘΕ ετοιμάζει και ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, από τη Νεανική του Σκηνή, με τίτλο: «Γνωρίζοντας τον Τσέχωφ».
Παράλληλες εκδηλώσεις
Ημέρα Βιβλίου: Με κεντρικό μήνυμα «διαβάζω και αλλάζω», ξεκινώντας από την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου (2 Απριλίου) και με κορύφωση την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, οργανώνονται εκδηλώσεις όλο τον Απρίλιο για το βιβλίο και την προώθηση της ανάγνωσης.
Φεστιβάλ Αφήγησης: Τίτλος της φετινής διοργάνωσης «Οι Θρύλοι που ζωντανεύουν».
Γαστρονομικές Ιστορίες: Για πρώτη φορά το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, εγκαινιάζει τις «Γαστρονομικές Ιστορίες». Τον μήνα Μάιο στα Λακκώματα και στο Νησί της λίμνης Παμβώτιδας, των «θρύλων και των παραδόσεων», οργανώνουμε ξεχωριστές εκδηλώσεις.
Πικ νικ με θέα τη λίμνη: Σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πρασίνου, το ΔΗΠΕΘΕ διοργανώνει φέτος για πρώτη φορά ένα… πικνίκ με θέα τη λίμνη Παμβώτιδα, στο πάρκο Λιθαρίτσια. Εκεί, τα παιδιά θα παίξουν παιχνίδια που πλέον έχουν «εξαφανιστεί», παιχνίδια με τα οποία μεγάλωσαν γενιές και γενιές, όπως η μακριά γαϊδούρα, η τυφλόμυγα, τα πεντόβολα, το κόκαλο ξεκόκαλο κ.α.
Χριστουγεννιάτικες Εκδηλώσεις: Το ΔΗΠΕΘΕ αποχαιρετά τη χρονιά με αφηγήσεις παραμυθιών.
Ποια είναι η νέα καλλιτεχνική διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΙ:
Η Ελένη Δημοπούλου σπούδασε θέατρο στη σχολή της Ρούλας Πατεράκη. Εργάστηκε επί 25 χρόνια ως ηθοποιός και σκηνοθέτης στην Πειραματική Σκηνή της Τέχνης. Συνίδρυσε την ομάδα «Εν δυνάμει», ενώ υπήρξε τα τελευταία τρία χρόνια καλλιτεχνική διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης.