Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μάτσικας-Πέραμα: Μια βόλτα… δύσκολη

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/04/2018, 23:41
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η δημιουργία περιπατητικής και ποδηλατικής διαδρομής από τον Μάτσικα μέχρι το Πέραμα είναι ένα έργο στο οποίο ο Δήμος Ιωαννιτών έχει ποντάρει αρκετά: Ανάδειξη της περιοχής, επέκταση των δραστηριοτήτων στο αστικό παραλίμνιο μέτωπο, βελτίωση της ποιότητας ζωής και της καθημερινότητας των πολιτών και προσέλκυση τουριστών. Είναι ένα από τα πολλά έργα που συμμετέχουν στο εγκεκριμένο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) του Δήμου. Είναι όμως ένα και από τα πιο δύσκολα έργα. 

Μπορεί η μελέτη της «ανάπλασης» του παραλίμνιου αυτού μετώπου να ετοιμάζεται, αλλά απομένουν κάποιες εκκρεμότητες που συνδέονται άμεσα με την πορεία υλοποίησης του έργου. Οι εκκρεμότητες αυτές αφορούν την παρόχθια ζώνη. Ο καθορισμός της παρόχθιας ζώνης, η οποία ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο, έγινε το 2008. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, όσοι έχουν στην ιδιοκτησία τους εκτάσεις που βρίσκονται εντός της παρόχθιας ζώνης, πρέπει να αποζημιωθούν. 

Το Ελληνικό Δημόσιο (και συγκεκριμένα η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου), αν και έχει περάσει μια δεκαετία, δεν κίνησε καμία διαδικασία αποζημίωσης. «Ο Δήμος Ιωαννιτών δεν έχει καμία εμπλοκή στα ζητήματα απαλλοτρίωσης στην παρόχθια ζώνη του Μάτσικα» τόνισε κατά τη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ιωαννίνων ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας, με αφορμή ερώτηση που τέθηκε από τον επικεφαλής της παράταξης «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» Νίκο Γκόντα. Ωστόσο, ο Δήμος, προκειμένου να επισπευτούν οι διαδικασίες για την αποζημίωση των ιδιοκτητών, προχωρά σε πράξη αναλογισμού, απαραίτητη προϋπόθεση για τον καθορισμό της τιμής μονάδας αποζημίωσης. Κι όπως συμβαίνει συνήθως στις περιπτώσεις απαλλοτριώσεων, το έργο εξαρτάται από τις διαθέσεις των ιδιοκτητών (αν δηλαδή θα κάνουν ενστάσεις για τη διεκδίκηση μεγαλύτερης τιμής αποζημίωσης). Σημειωτέον ότι τις αποζημιώσεις πρέπει να καταβάλλει το Ελληνικό Δημόσιο εντός εύλογου χρονικού διαστήματος.

Ο πλέον… απαισιόδοξος για την όλη υπόθεση φαίνεται πάντως ότι είναι ο αντιδήμαρχος Παντελής Κολόκας (με καταγωγή από την Αμφιθέα). «Για να δούμε αν θα υπάρξει κοινωνική συναίνεση» είπε…

Κατά τη συζήτηση, ο κ. Μπέγκας και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιώργος Βίνης αναφέρθηκαν και στην προσπάθεια που καταβάλλει ο Δήμος για την επίλυση «των προβλημάτων χωροταξίας στην περιοχή του Μάτσικα». Το μεγαλύτερο μέρος του Μάτσικα είναι εκτός σχεδίου πόλης. Ο κ. Μπέγκας σημείωσε ότι κάθε άλλο παρά αποκλείεται να υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις σύντομα. Ο κ.  Βίνης από την πλευρά του αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχουν γίνει από την Πολεοδομία του Δήμου Ιωαννιτών  στο πλαίσιο της επικαιροποίησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου αλλά και ενός ειδικού χωρικού σχεδίου –με την  υπενθύμιση της μη νομοθέτησης του Ρυθμιστικού Σχεδίου να δηλώνει το παρών.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back