Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μ. Τζούφη: Η κυβέρνηση «τακτοποιεί αυθαίρετα» στο Πάπιγκο

Εικόνα του άρθρου Μ. Τζούφη: Η κυβέρνηση «τακτοποιεί αυθαίρετα» στο Πάπιγκο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/03/2022, 19:27
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στη Βουλή, για μια ακόμα φορά, πηγαίνουν οι πολεοδομικές και οικιστικές παρεμβάσεις στο Πάπιγκο. Αυτή τη φορά, τις έφεραν προ μηνός ως ερώτηση βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη σχετική, ερώτηση, του ΜέΡΑ25, τον περασμένο Δεκέμβριο.

Αντικείμενο των ερωτήσεων είναι η δυνατότητα επέκτασης οικισμών. Η βουλευτής Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «λειτουργεί ως γραφείο τακτοποίησης αυθαιρέτων.

Διαβάστε το ιστορικό της υπόθεσης, εδώ: Το Πάπιγκο «μεγαλώνει»;

Αναφέρει ότι μια ρύθμιση στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για την «Καταπολέμηση της Διαφθοράς…» δίνει αυτή τη δυνατότητα και οι προστατευόμενοι οικισμοί οδηγούνται «στην υποβάθμιση και την ξέφρενη τουριστικοποίησή τους».

Τονίζει ότι στη σχετική ερώτηση των βουλευτών Ηπείρου του ΣΥΡΙΖΑ, τα αρμόδια υπουργεία απάντησαν παραθέτοντας τη νομοθεσία και επισημαίνοντας πως τα όρια μπορούν να αλλάξουν μόνο με Προεδρικό Διάταγμα, συμπεριλαμβάνοντας σχετικά έγγραφα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου - Δυτ. Μακεδονίας και της Περιφέρειας Ηπείρου, στις οποίες δεν κατατέθηκε αίτημα επέκτασης.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ, αποφασισμένη να ξεπεράσει τα όποια εμπόδια, επανήλθε με νομοθετική ρύθμιση» λέει η κα Τζούφη στην ανακοίνωσή της, αναφερόμενη στο άρθρο 72 «Οριοθέτηση & άλλες πολεοδομικές ρυθμίσεις οικισμών - Αντικατάσταση άρθρου 12 & παρ. 2 άρθρου 16 ν. 4759/2020, κατάργηση άρθρου 19 ν. 2508/1997» που, όπως τονίζει, «προβλέπει μια σειρά από εξαιρέσεις στην πολεοδομική νομοθεσία και καταργεί γενικούς κανόνες, ενώ μέσω της εσκεμμένης ασάφειας, επιτρέπει ερμηνείες κατά το δοκούν».

Αναλύει ότι η νέα ρύθμιση απαγορεύει την αλλαγή οριοθέτησης προστατευόμενων οικισμών, μικρότερων των 2.000 κατοίκων που είναι ήδη οριοθετημένοι, εξαιρώντας όμως τις περιπτώσεις «στις οποίες αποδεικνύεται ότι η Πολιτεία έκανε λάθος (!) κατά την αρχική οριοθέτηση («για πλάνη περί τα πράγματα»). Πως άραγε θα αποδειχθεί η όποια πλάνη όταν ο ορισμός των ορίων έγινε πριν 30-40 χρόνια;».

Καταγγέλλει την κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι «δεν διστάζει να επεκτείνει τα όρια του Μεγάλου Παπίγκου ακόμα και εντός του πυρήνα του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, αρκεί να ‘πουλήσει’ εξυπηρετήσεις σε συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα».

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back