Τη νομιμότητα της μεγάλης παρέμβασης για την ανέγερση κατοικιών που γίνεται στο Μεγάλο Πάπιγκο του Ζαγορίου Ιωαννίνων υπερασπίστηκε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς, απαντώντας σήμερα σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΜέΡΑ Κρίτωνα Αρσένη, υποστήριξε ότι «η ιδιοκτησία, το οικόπεδο όπου ανεγείρονται οι οικοδομές, ευρίσκονται εντός των ορίων του οικισμού», επικαλούμενος σχετικές απαντήσεις της Υπηρεσίας Δόμησης (πρώην Πολεοδομία) Ιωαννίνων, του δημάρχου Ζαγορίου Γιώργου Σουκοβέλου και της Περιφέρειας Ηπείρου.
Ο κ. Αρσένης, στην επίκαιρη ερώτησή του, έκανε λόγο σαφέστατα για αυθαίρετη επέκταση των ορίων του οικισμού του Μεγάλου Παπίγκου εντός του πυρήνα του εθνικού πάρκου Βόρειας Πίνδου. Το όλο θέμα προφανώς δεν τέθηκε από τον βουλευτή μόνο ως χωροταξικό ή πολεοδομικό αλλά και (αν όχι κυρίως) περιβαλλοντικό.
Τη σημαντική αυτή περιβαλλοντική διάσταση το υπουργείο Περιβάλλοντος την απέφυγε. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην επίκαιρη ερώτηση ανέλαβε να απαντήσει ο κ. Ταγαράς, ο οποίος είναι αρμόδιος για θέματα χωροταξίας και αστικού περιβάλλοντος, και όχι ο (γιαννιώτης βουλευτής) Γιώργος Αμυράς, υφυπουργός αρμόδιος για θέματα προστασίας περιβάλλοντος. Εξάλλου, το ζήτημα, όπως τίθεται, είναι η προστασία του περιβάλλοντος και του εθνικού πάρκου, και δη του πυρήνα του, πάνω απ' όλα.
Ο κ. Αρσένης αναφέρθηκε λοιπόν στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ζαγορίου, την περασμένη άνοιξη, για τροποποίηση των ορίων του οικισμού αλλά και στην ενημέρωση εκ μέρους του Δήμου της ψηφιακής πλατφόρμας της ΕΚΧΑ Α.Ε., στο πλαίσιο της ανάρτησης των δασικών χαρτών, «με τα (αυθαίρετα) τροποποιημένα όρια του οικισμού του Παπίγκου».
Μάλιστα, ο βουλευτής επεσήμανε ότι κατά την έγκριση των αδειών δόμησης, ο υπεύθυνος μηχανικός-μελετητής των κατοικιών επικαλέστηκε τα όρια του οικισμού όπως αυτά αναρτήθηκαν στην πλατφόρμα της ΕΚΧΑ.
Ο κ. Ταγαράς αναγνώρισε ότι για οποιαδήποτε τροποποίηση των ορίων ενός οικισμού απαιτείται πια έκδοση Προεδρικού Διατάγματος. Ωστόσο, στη συγκεκριμένη υπόθεση του Ζαγορίου, όπως προκύπτει από τα λεγόμενά του, δεν τίθεται τέτοιο θέμα επειδή «η ιδιοκτησία είναι εντός ορίων του οικισμού».
Ο κ. Αρσένης ανταπάντησε ότι τα όρια του οικισμού, στην πλευρά όπου βρίσκεται η επίμαχη ιδιοκτησία, είναι σαφέστατα: «Δεν πρόκειται για γραμμές στο πουθενά. Το όριο είναι το νεκροταφείο. Και η ιδιοκτησία για την οποία μιλάμε είναι πέρα από το νεκροταφείο».
Πρόσθεσε δε ότι η οικοδομική άδεια που εκδόθηκε, στηρίχτηκε «στα όρια του Κτηματολογίου όπως αυτά δηλώθηκαν από τον Δήμο».
Παρόλα αυτά, ο κ. Ταγαράς επέμεινε και μάλιστα έφερε ως απόδειξη και μια επιστολή του δημάρχου Ζαγορίου την οποία ανέγνωσε. Ο κ. Σουκοβέλος υποστηρίζει ότι οι εργασίες ανέγερσης οικοδομής πραγματοποιούνται σε περιοχή που βρίσκεται εντός των ορίων του οικισμού Παπίγκου σύμφωνα και με σχετικό έγγραφο της Υπηρεσίας Δόμησης Ιωαννίνων. Προσθέτει δε ότι «δεν έχει επέλθει κανένας διχασμός στην τοπική κοινωνία» όπως και ότι η τοπική κοινωνία του Παπίγκου και ο Δήμος Ζαγορίου «αποτελούν τους μόνιμους και διαχρονικούς θεματοφύλακες της προστασίας του δομημένου και του φυσικού περιβάλλοντος»…
Σημειωτέον ότι το Ζαγόρι ετοιμάζεται για υποψηφιότητα ένταξης στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Διαβάστε: Το Πάπιγκο μεγαλώνει;