ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το Πάπιγκο μεγαλώνει;

Εικόνα του άρθρου Το Πάπιγκο μεγαλώνει;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/12/2021, 17:31
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μια επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΜέΡΑ Κρίτωνα Αρσένη με αποδέκτη τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας φέρνει στο προσκήνιο ξανά το Μεγάλο Πάπιγκο, έναν από τους πιο τουριστικούς προορισμούς της χώρας.

Ο κ. Αρσένης κάνει λόγο για «αυθαίρετη επέκταση των ορίων του οικισμού του Μεγάλου Παπίγκου», με τροποποίηση της «κυρωμένης με ΦΕΚ οριοθέτησής του, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας και νομολογίας», και ζητάει να μην αχρηστευτεί το θεσμικό πλαίσιο προστασίας –κάτι που υπονομεύει ταυτόχρονα, όπως αναφέρει, και την υποψηφιότητα του Ζαγορίου για ένταξη στον κατάλογο πολιτιστικών τοπίων της UNESCO.

Η αφορμή και η αιτία για την παρέμβαση στη Βουλή είναι η έκδοση δύο οικοδομικών αδειών για κατοικίες δίπλα στο χωριό και εντός του πυρήνα του εθνικού πάρκου Βόρειας Πίνδου. 

Όπως σημειώνεται, αυτή τη στιγμή λαμβάνουν χώρα περιφράξεις των αγρών που αίφνης εντάχθηκαν στον οικισμό και εκτεταμένες εκχωματώσεις. «Οι αγροί είναι τοποθετημένοι με σαφήνεια εκτός της κυρωμένης με ΦΕΚ οριοθέτησης του οικισμού και, σύμφωνα με πληροφορίες μας, η αδειοδότηση αυτή έχει προκαλέσει ήδη διεργασίες αγοραπωλησιών και σε γειτονικούς της αδειοδοτημένης έκτασης αγρούς, καθώς η περιοχή αυτή διαθέτει εξαιρετικό προσανατολισμό και ανεμπόδιστη θέα προς τα φυσικά μνημεία της χαράδρας του Βίκου και των γεωλογικών σχηματισμών της Τύμφης» επισημαίνεται.

Στην επίκαιρη ερώτησή του ο βουλευτής αναφέρεται στην υπ’ αρ. 165/1990 απόφαση του νομάρχη (ΦΕΚ Δ' 272) όπου περιγράφεται μεταξύ άλλων το όριο του κοιμητηρίου ως το νότιο όριο του οικισμού. Υπενθυμίζει δε την προ λίγων μηνών απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ζαγορίου για την επέκταση του οικισμού του Μεγάλο Παπίγκου «με το πρόσχημα της διόρθωσης λαθών λόγω ‘σοβαρών αστοχιών επί της οριοθέτησης’» και αναφέρει ότι σε πρωθύστερο χρόνο ο Δήμος Ζαγορίου στο πλαίσιο της ανάρτησης των δασικών χαρτών είχε ενημερώσει την ψηφιακή πλατφόρμα της ΕΚΧΑ Α.Ε. «με τα (αυθαίρετα) τροποποιημένα όρια του οικισμού του Παπίγκου καθώς κατά την παραπάνω διαδικασία δεν προβλέφθηκε να γίνεται έλεγχος των ορίων των οικισμών από καμία υπηρεσία πλην της Υπηρεσίας Δόμησης (ΥΔΟΜ)».

Αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών ήταν οι δύο οικοδομικές άδειες, για την έκδοση των οποίων ο μηχανικός-μελετητής στην τεχνική του έκθεση προς την ΥΔΟΜ «επικαλέστηκε το γεγονός ότι το προκύπτον όριο ‘ταυτίζεται με  το όριο του οικισμού όπως αυτό αρμοδίως αναρτήθηκε από το Δήμο Ζαγορίου στην πλατφόρμα της ΕΚΧΑ’. Δηλαδή η αυθαίρετη ενέργεια διόρθωσης του ορίου από το Δήμο προκάλεσε τη ‘νομιμοποίηση’ της άδειας δόμησης εντάσσοντας την υπό δόμηση έκταση εντός του ορίου οικισμού καθορίζοντάς την ως το νότιο όριο του οικισμού του μεγάλου Παπίγκου διότι πλέον το κοιμητήριο βρίσκεται βόρεια της εν λόγω έκτασης». Σημειωτέον ότι για την επέκταση ενός παραδοσιακού οικισμού απαιτείται έκδοση Προεδρικού Διατάγματος.

Για την ιστορία, τον Απρίλιο του 2021, το Δημοτικό Συμβούλιο Ζαγορίου πήρε κατά πλειοψηφία την απόφαση να προχωρήσει στην άρση ασαφειών σε σημεία που αφορούν τη θέση των ορίων του οικισμού Παπίγκου, «λόγω πλάνης περί τα πράγματα». Όλα αυτά μετά από αίτημα κάποιων κατοίκων.

Αρκετοί όμως ήταν αυτοί που διαφώνησαν και υποστήριξαν ότι δεν πρόκειται για «διόρθωση λαθών αλλά για επέκταση οικισμού».

Ο επικεφαλής της παράταξης «Όραμα για το Ζαγόρι» Λεωνίδας Τσουμάνης κι άλλοι έξι δημοτικοί σύμβουλοι άσκησαν μάλιστα προσφυγή κατά της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου στην αρμόδια επιτροπή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας. Αρχές Ιουνίου, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση απέρριψε την προσφυγή, κάνοντας αποδεκτή την εξήγηση του Δήμου Ζαγορίου ότι η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου αφορούσε την ανάθεση σχετικής μελέτης προς διαπίστωση πιθανών σφαλμάτων με δαπάνες των ίδιων των αιτούντων.

Ο Δήμος, σε έγγραφό του προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ανέφερε ακόμη ότι αν από τη μελέτη προκύψουν ασάφειες και σφάλματα σχετικά με την οριοθέτηση του οικισμού, τότε θα κληθεί εκ νέου το Δημοτικό Συμβούλιο για να πάρει τη σχετική απόφαση και στη συνέχεια η απόφαση θα παραπεμφθεί στα αρμόδια όργανα για την έκδοση ή μη του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος.

Τρεις μήνες αργότερα, τον Σεπτέμβριο, εκδόθηκαν από την Υπηρεσία Δόμησης (Πολεοδομία) του Δήμου Ιωαννιτών οικοδομικές άδειες για την ανέγερση κατοικιών στην επίμαχη περιοχή, στην οποία αναφέρεται ο κ. Αρσένης στην επίκαιρη ερώτηση.

Ο βουλευτής Δυτικής Αθήνας του ΜέΡΑ ζητά να διακοπούν οι επεμβάσεις στην περιοχή τουλάχιστον μέχρι να επανεξεταστούν το περιεχόμενο του φακέλου και η νομιμότητα της αδειοδότησης.


* Φωτογραφία του οικισμού του Πάπιγκου όπου διακρίνονται και οι εκτεταμένες επιχωματώσεις στο νότιο τμήμα του χωριού

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back