Oikonomou pisoi
ΗΠΕΙΡΟΣ

Λιμάνι Ηγουμενίτσας: «Απάντηση» με σύσκεψη

Εικόνα του άρθρου Λιμάνι Ηγουμενίτσας: «Απάντηση» με σύσκεψη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/10/2020, 15:03
ΗΠΕΙΡΟΣ

Στις 2 Οκτωβρίου, έληξε η προθεσμία  υποβολής προσφορών για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού Ηγουμενίτσας, μετά από πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος του ΤΑΙΠΕΔ.

Και χτες, το περιφερειακό συμβούλιο Ηπείρου αποφάσισε (κατά πλειοψηφία) ότι είναι υπέρ της ιδιωτικοποίησης (της παραχώρησης του 67% των μετοχών σε ιδιώτες) όπως και ότι πρέπει να επιλυθούν κάποιες εκκρεμότητες που αφορούν τη χερσαία ζώνη του λιμένα, η οποία εκτείνεται από τα Σύβοτα μέχρι τη Σαγιάδα.

Πιο συγκεκριμένα, το συμβούλιο αποφάσισε να διαμορφωθεί πρόταση για το ποιοι χώροι πρέπει να περιληφθούν στην παραχώρηση του λιμένα και ποιοι όχι, δεδομένου ότι στη χερσαία ζώνη υπάρχουν εγκαταστάσεις, ακόμα και γήπεδα. Για το λόγο αυτό θα γίνει μια σύσκεψη με τη συμμετοχή του αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας, των περιφερειακών συμβούλων της Θεσπρωτίας, των δημάρχων Ηγουμενίτσας και Φιλιατών. Σημειωτέον ότι η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το λιμάνι Ηγουμενίτσας βγήκε στον αέρα τον Ιούλιο.

Η σύσκεψη αυτή έρχεται αρκετά καθυστερημένα, και προέκυψε μετά την πρωτοβουλία της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» με επικεφαλής τον Γιώργο Πρέντζα να συζητηθεί το θέμα της ιδιωτικοποίησης του λιμένα Ηγουμενίτσας στο περιφερειακό συμβούλιο.  Τόσο η «Λαϊκή Συσπείρωση» όσο και η «Αριστερή Παρέμβαση» με επικεφαλής τον Νίκο Ζήκο και η «Ανυπότακτη Ήπειρος» με επικεφαλής τον Κ. Νουτσόπουλο τάχθηκαν κατά της οποιασδήποτε ιδιωτικοποίησης, καταθέτοντας και σχετικό ψήφισμα.

Ψήφισμα κατέθεσε και η παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών» με επικεφαλής τον Γιώργο Ζάψα. Με το ψήφισμα αυτό συμφώνησε και η παράταξη «Ήπειρος Όλον» με επικεφαλής τον Δημήτρη Δημητρίο. Ο κ. Ζάψας ανέφερε ότι η παράταξή του είναι αντίθετη στη διάθεση του πλειοψηφικού πακέτου της Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε., ενώ επεσήμανε ότι πρέπει να γίνει αγώνας για να αποδοθεί το παραλιακό μέτωπο στο Δήμο Ηγουμενίτσας στον οποίο και ανήκει, για τις ανάγκες των κατοίκων του και των επισκεπτών του.

Ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης ήταν όμως ξεκάθαρος: «Το κράτος δεν μπορεί να είναι επιχειρηματίας», και επανέλαβε τη γνωστή του θέση για τέτοια ζητήματα, ότι η ιδιωτικοποίηση θα φέρει θέσεις εργασίας.

Ωστόσο, αναγνώρισε ότι υπάρχουν κάποια ζητήματα και εξέφρασε τη θέση ότι στον όποιον επενδυτή θα πρέπει να δοθεί μόνο το τμήμα που αφορά τις λιμενικές εγκαταστάσεις. Πιο επίμονα στάθηκε στην εκκρεμότητα  που υπάρχει με το καταφύγιο Συβότων, καθώς, ενώ έχει καταλογιστεί στην Περιφέρεια το κόστος από την απένταξη του έργου (σ.σ. είχε υλοποιηθεί από την πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσπρωτίας), σήμερα το εκμεταλλεύεται η ΟΛΗΓ Α.Ε. και προωθείται προς πώληση από το ΤΑΙΠΕΔ. «Δεν μπορούν να πουλάνε το λιμάνι και το χρέος να μένει σε μας», είπε και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να περιληφθεί στην παραχώρηση και ο Εμπορευματικός Σταθμός.

Την πρόταση για την πραγματοποίηση σύσκεψης με τους φορείς της Θεσπρωτίας κατέθεσε ο επικεφαλής των «Οριζόντων Ηπείρου» Σπύρος Ριζόπουλος. Λίγη ώρα αργότερα, την ίδια πρόταση κατέθεσε με τον δικό του τρόπο και ο κ. Καχριμάνης.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back