«Η εγκατάσταση μονάδας LNG (σ.σ. υγροποιημένο φυσικό αέριο) στην Ηγουμενίτσα, είναι η μόνη σίγουρη προοπτική για να μπορέσει η Ήπειρος να αποκτήσει πρόσβαση σε φυσικό αέριο και σε φτηνή ενέργεια». Αυτό ξεκαθάρισε κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου Ηπείρου ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης, μετά την πρόσφατη «αναστάτωση» που υπήρχε με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου σε διάφορες Περιφέρειες στις οποίες δεν περιλαμβάνεται η Ήπειρος.
Καταρχάς, ο κ. Καχριμάνης αποσαφήνισε ότι από την Ήπειρο και τη Δυτική Ελλάδα δεν περνάει αγωγός φυσικού αερίου, οπότε οι συνθήκες είναι τελείως διαφορετικές. Από το 2013, μετά δηλαδή το «ναυάγιο» με τη διέλευση του ελληνοϊταλικού αγωγού από τη Θεσπρωτία λόγω αντιδράσεων στην περιοχή, η Περιφέρεια Ηπείρου κινήθηκε προς την κατεύθυνση της λύσης «μεταφερόμενου» αερίου. Ο κ. Καχριμάνης ανέφερε ότι όλα αυτά τα χρόνια έγιναν πολλές συσκέψεις με τη Δημόσια Επιχείρηση Παροχής Αερίου (ΔΕΠΑ). Σημειωτέον ότι τον περασμένο Οκτώβριο από τα Γιάννενα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξήγγειλε τον ερχομό του αερίου στην Ήπειρο μέχρι το 2023, με τροφοδότηση τοπικών δικτύων με LNG ή CNG (συμπιεσμένο αέριο) δια θαλάσσης από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας.
Σύμφωνα με τα όσα είπε ο περιφερειάρχης, ο σχεδιασμός προβλέπει τοπικά δίκτυα διανομής τα οποία θα είναι είτε υπόγεια είτε θα εξυπηρετούνται με βυτία, όπως γίνεται και σε άλλες περιοχές της χώρας. Πρόσθεσε δε ότι η Περιφέρεια Ηπείρου έχει ζητήσει εδώ και πολύ καιρό στοιχεία για τις καταναλώσεις από τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις, τα νοσοκομεία κ.λπ. Υπάρχει όμως μια δυστοκία από τις επιχειρήσεις, ακόμη και από αυτές που είναι εγκατεστημένες στις Βιομηχανικές Περιοχές Ιωαννίνων και Πρέβεζας.
Ο κ. Καχριμάνης έκανε ακόμη γνωστό ότι την περίοδο αυτή εκπονείται μελέτη από την Poseidon για τα λιμάνια Πειραιά, Πάτρας και Ηγουμενίτσας. Ειδικά για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας εκπονείται μελέτη εγκατάστασης LNG με τη συνεργασία ΔΕΠΑ-Poseidon στο πλαίσιο του προγράμματος «Συνδέοντας την Ευρώπη», ενώ ετοιμάζεται και η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Ένα πρόβλημα που υφίσταται, αφορά το μάστερ πλαν για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, η έγκριση του οποίου δεν έχει γίνει ακόμη από το υπουργείο Ναυτιλίας.
Κατά την τοποθέτησή του, ο κ. Καχριμάνης μίλησε για όσους «από την πόλη έρχονται και στην κορφή κανέλα», για όσους δηλαδή δείχνουν όψιμο ενδιαφέρον για το φυσικό αέριο, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν αναφέρεται σε φορείς Δημοσίου ή στον δήμαρχο Ιωαννίνων, ο οποίος πρόσφατα απηύθυνε κάλεσμα για δημιουργία «μετώπου» διεκδίκησης φυσικού αερίου.