Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Led: «Βραχυκύκλωμα» στο Ελεγκτικό Συνέδριο

Εικόνα του άρθρου Led: «Βραχυκύκλωμα» στο Ελεγκτικό Συνέδριο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/09/2020, 21:30
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μια κρίσιμη εξέλιξη βιώνει η υπόθεση των «led» η οποία ταλαιπωρεί την πόλη των Ιωαννίνων εδώ και έναν χρόνο σε πολλά επίπεδα.

Το Ζ’ Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκρινε ότι υπάρχει κώλυμα στην υπογραφή του σχεδίου προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Ιωαννιτών για το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του οδοφωτισμού, με προϋπολογισμό 19,2 εκατ. ευρώ. Η Περιφέρεια Ηπείρου, ως φορέας ωρίμανσης και δημοπράτησης του έργου ετοιμάζεται πια για την αυριανή «αναμέτρηση» με την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, όπου θα εκδικαστεί προσφυγή της.

Για την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ των δύο συμβαλλόμενων μερών, προαπαιτείται ο προσυμβατικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο λόγω του προϋπολογισμού του έργου.

Καταρχάς, το σχέδιο της προγραμματικής σύμβασης στάλθηκε για τον έλεγχο αυτόν, ενώ εκκρεμεί η εκδίκαση της προσφυγής κατά της απόφασης της οικονομικής επιτροπής του Δήμου Ιωαννιτών, που πάρθηκε στις αρχές Ιουλίου και η οποία ακύρωσε προγενέστερη, διαφορετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με τη συνδρομή νομοθετικής ρύθμισης. Την εν λόγω προσφυγή κατέθεσαν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας τέσσερις παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Επιπλέον, στα τέλη Ιουλίου ακολούθησε και μια νέα απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που εγκρίνει πρόταση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης για ανάληψη του έργου από τον Δήμο και τις υπηρεσίες του…

Και μέσα σε όλα αυτά, το σχέδιο της προγραμματικής σύμβασης (βάσει της απόφασης της οικονομικής επιτροπής) πήρε τον δρόμο του για το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Το αρμόδιο τμήμα όμως του ανωτάτου αυτού δικαστηρίου δεν έδωσε το «πράσινο φως». Κι αυτό επειδή έκρινε, μεταξύ άλλων, ότι υπάρχει πρόβλημα με τη χρηματοδότηση του έργου. Και συγκεκριμένα ότι «δεν προκύπτει η ένταξη του επενδυτικού έργου, στην υλοποίηση του οποίου αποσκοπεί η σύναψη της συγκεκριμένης προγραμματική σύμβαση, στα εγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια της χρηματοδοτικής σύμβασης (ELENA -2014-058)».

Η χρηματοδοτική σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας Ηπείρου και Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (με τον ELENA να αποτελεί τον μηχανισμό τεχνικής βοήθειας), υπογράφηκε το 2016 και περιελάμβανε ένα «πακέτο» τεσσάρων μεγάλων έργων.

Όσον αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση του οδοφωτισμού, εκτός από το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Ηπείρου συμμετείχε και το δημοτικό οδικό δίκτυο των Δήμων Αρταίων, Πρέβεζας και Ηγουμενίτσας. Τέσσερα χρόνια μετά, τα πράγματα άλλαξαν. Οι Δήμοι Αρταίων και Ηγουμενίτσας απέσυραν για διάφορους λόγους το ενδιαφέρον τους και ο Δήμος Ιωαννιτών μπήκε στο «παιχνίδι», με πρωτοβουλία του δημάρχου Μωυσή Ελισάφ.

Το σκεπτικό του αρμόδιου τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η Περιφέρεια Ηπείρου δεν το αποδέχεται πάντως. Η ίδια υποστηρίζει ότι το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του οδοφωτισμού του Δήμου Ιωαννιτών εντάχθηκε στη σύμβαση «ELENA 2014-058» μεταγενέστερα της υπογραφής της σύμβασης, ενώ επικαλείται και μια επιστολή από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) με ημερομηνία 18 Αυγούστου του 2020.

Σημειωτέον ότι μέχρι σήμερα δεν έχει πάει στο περιφερειακό συμβούλιο οποιαδήποτε τροποποίηση της αρχικής σύμβασης χρηματοδότησης (δεδομένου και του γεγονότος της «εξόδου» των Δήμων Ηγουμενίτσας και Αρταίων από το πρόγραμμα).

O περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, μιλώντας στον «Τύπο Ιωαννίνων», απέφυγε να εισέλθει σε λεπτομέρειες, και περιορίστηκε να πει ότι η όλη υπόθεση με το Ελεγκτικό Συνέδριο είναι «τυπική».

Η απόφαση για την άσκηση του ένδικου μέσου της προσφυγής στο Ελεγκτικό Συνέδριο πάρθηκε στη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής της Περιφέρειας Ηπείρου στις 28 Αυγούστου, με τον επικεφαλής της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ «Κοινό των Ηπειρωτών» Γιώργο Ζάψα να μειοψηφεί. Όπως εξήγησε ο κ. Ζάψας, σύμφωνα με το σχετικό πρακτικό της συνεδρίασης που έχει αναρτηθεί στη Διαύγεια, η παράταξη ναι μεν έχει συμφωνήσει για το έργο του ενεργειακού φωτισμού στο οδικό δίκτυο ευθύνης της Περιφέρειας Ηπείρου, όχι όμως για τα ανάλογα έργα των Δήμων. «Θα επανεξετάζαμε τη  στάση μας στο θέμα του οδοφωτισμού των Δήμων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, εάν το αίτημα ήταν ομόφωνο ή συγκέντρωνε την πλειοψηφία τουλάχιστον, πράγμα το οποίο δεν συμβαίνει. Αντίθετα το αίτημα έρχεται με τεχνητή πλειοψηφία και υπάρχει δημόσια αποδοκιμασία της διαγωνιστικής μεθόδου που επιλέχθηκε και ως εκ τούτου δεν υποστηρίζουμε περαιτέρω καμία διαδικασία» ανέφερε στη συνεδρίαση.

Εν αναμονή λοιπόν της απόφασης της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου για μια υπόθεση που κάθε άλλο παρά απλή είναι, και που ήδη έχει αφήσει το αποτύπωμά της στον τρόπο άσκησης πολιτικής εκ μέρους των διοικούντων.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back