Σε πολιτική ήττα της δημοτικής αρχής κατέληξε η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Τετάρτης για το έργο του οδοφωτισμού. Το αποτέλεσμα της μεταμεσονύκτιας ψηφοφορίας και των διαφόρων εντάσεων, ήρθε μετά από 5 ώρες συνεδρίασης και δημιούργησε… δυαρχία. Από τη μια η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής (με βάση την κυβερνητική παρέμβαση για την υποβάθμιση του δημοτικού συμβουλίου) όπου η δημοτική αρχή ψήφισε στην επιτροπή την έγκριση του έργου και δημιούργησε δεδικασμένο. Από την άλλη, η χτεσινή απόφαση που εγκρίνει την εισήγηση της αντιπολίτευσης και έρχεται σε αντίθεση με την απόφαση της επιτροπής.
Η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, που είχε ζητήσει η αντιπολίτευση ξεκίνησε γύρω στις 7.30 το απόγευμα της Τετάρτης.
Αυτό που δεν ήταν πολύ αναμενόμενο, ήταν ότι παραλίγο θα είχαμε το πρώτο «filibuster» στα Γιάννενα. Έτσι ονομάζεται μια τεχνική που χρησιμοποιείται βασικά στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, όταν οι σύμβουλοι θέλουν να «θάψουν» ένα νομοσχέδιο, οπότε αρχίζουν να μιλάνε κανονικά επί παντός επιστητού (διαβάζουν ακόμα και τηλεφωνικούς καταλόγους…) προκειμένου να αφαιρεθεί η πολιτική ουσία της συζήτησης και ει δυνατόν, να μην υπάρξει απόφαση.
Αυτό προσπάθησε να κάνει η δημοτική αρχή, καταφεύγοντας σε «συνδικαλισμούς αμφιθεάτρου».
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Δημήτρης Παπαγεωργίου ξεκίνησε τη συνεδρίαση λέγοντας ότι δεν έλαβε ποτέ την κοινή εισήγηση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Ο επικεφαλής της Ενότητας Πολιτών Θωμάς Μπέγκας αντέτεινε ότι η εισήγηση στάλθηκε κανονικά με mail, χτες το πρωί.
O κ. Παπαγεωργίου είπε ότι «αν είχα στείλει εγώ εισήγηση πέντε ώρες πριν από τη συνεδρίαση, θα είχατε πέσει να με φάτε», επιμένοντας ότι δεν την έχει λάβει. Έπεσε ακόμα και η πρόταση να… τυπωθεί η εισήγηση της αντιπολίτευσης, για να μοιραστεί στο συμβούλιο.
Ενώ λοιπόν οι μεν επέμειναν ότι την έστειλαν, οι δε ότι δεν την έλαβαν (κάπως αστείο να συζητιέται σε αυτό το επίπεδο το θέμα, σε ένα δημοτικό συμβούλιο που ψήφιζε πριν από λίγες ώρες ένα σύστημα ψηφιακού εκσυγχρονισμού), ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας Νίκος Γκόντας ξεκίνησε την ειδικότητά του, το «πολιτικό κατενάτσιο».
Ο κ. Γκόντας, ο οποίος δεν είχε μιλήσει μέχρι εκείνη την ώρα, έκανε δραματική εισαγωγή λέγοντας ότι «είμαστε στην ένατη ώρα συνεδρίασης». Η πραγματικότητα ήταν ότι το, εις μακρόν και κουραστικό διπλό συμβούλιο ήταν στην 7η ώρα και ο κ. Γκόντας έλειπε τις περισσότερες από αυτές, καθώς έφυγε νωρίς το απόγευμα και επέστρεψε για τη δεύτερη συνεδρίαση.
Ενημέρωσε επίσης ότι δεν είχε λάβει την εισήγηση και ότι του την έκανε γνωστή «ο κ. Μάντζιος που παρακολουθεί το διαδίκτυο».
Στην τοποθέτησή του, ως άλλος… Ραζβάν Λουτσέσκου, υποστήριξε ότι γι αυτόν, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στο δημοτικό συμβούλιο στις 15 Μαΐου (όπου η δημοτική αρχή επίσης ηττήθηκε) ήταν ισοπαλία 22-22 «γιατί συνάδελφος ψήφισε εκπρόθεσμα».
Δεν είπε ούτε μια κουβέντα για την ουσία του θέματος και κατέληξε να χαρακτηρίσει «παρωδία» τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Φυσικά, αναφέρθηκε στην «ετερόκλητη πολιτική συμμαχία» της αντιπολίτευσης, με ελαφρώς απαξιωτικούς όρους (ο κ. Παπαγεωργίου νωρίτερα ήταν κομψά επικριτικός), δημιουργώντας την αυτόματη πλέον σύνδεση, εάν οι παρατάξεις της συμπολίτευσης, ενστερνίζονται τον ίδιο πολιτικό πολιτισμό...
Εκ μέρους της Ενότητας Πολιτών μίλησε ο σύμβουλος Θωμάς Γιωτίτσας. Ήταν ιδιαίτερα επικριτικός για τον τρόπο με τον οποίο η δημοτική αρχή εκχωρεί στην Περιφέρεια το έργο του οδοφωτισμού, αλλά και για τους όρους με τους οποίους γίνεται αυτό.
«Δεν είμαι σίγουρος ότι η δημοτική αρχή μπορεί να αντιληφθεί το κακό που κάνει η διχαστική πολιτική της» είπε και πρόσθεσε ότι συντελείται «εξαπάτηση εις βάρος των Γιαννιωτών για πάρα πολλά χρόνια».
Υπερασπίστηκε τη μελέτη που είχε κάνει η Ενότητα Πολιτών ως δημοτική αρχή και επισήμανε σημεία της τρέχουσας αιτιολόγησης ως ανακριβή. «Πώς είναι δυνατό να λέτε ότι το 93% του κόστους ηλεκτρικού ρεύματος είναι για οδοφωτισμό;» είπε και κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι δεν ενημέρωσε επαρκώς το δημοτικό συμβούλιο.
«Μόνο εσείς, ο τεχνικός σύμβουλος και η περιφέρεια ξέρετε τη μοναδική αλήθεια» τόνισε και αντέτεινε στα επιχειρήματα περί καθυστερημένης ή μη παραλαβής της εισηγήσεων, ότι η δημοτική αρχή πάλι δεν έφερε τις μελέτες στη συνεδρίαση για να συζητηθούν.
Η Τατιάνα Καλογιάννη (Ιωάννινα 2023) είπε μεταξύ άλλων ότι «αντιμετωπίζουμε κάθε έργο με σοβαρότητα, ειδικότερα όταν αφορά τις τσέπες των συμπολιτών μας» και ότι «η δημοτική αρχή κατάφερε να βάλει τους πάντες απέναντί της».
Παρέθεσε πλήθος σημείων, κυρίως αριθμητικών, τα οποία θεωρεί ότι είναι ελλιπή, στις εισηγήσεις της δημοτικής αρχής.
Ο Λάζαρος Νάτσης (Πολίτες για την Ανατροπή), είπε μεταξύ άλλων: «Είναι εντυπωσιακό ότι υπάρχει μια επιμονή εξ αρχής, μας λέτε από την αρχή τα ίδια επιχειρήματα και αποδεικνύεται ότι η εξοικονόμηση δεν θα είναι αυτή που λέτε, ούτε η αναλογία. Δεν στέκει τίποτα από όσα λέτε, δεν το βλέπετε;». Συμπλήρωσε δε, με νόημα προς την Περιφέρεια: «Έχουμε ήδη ένα φεουδάρχη στην περιοχή, θα τον ακολουθήσετε και εσείς;».
Ο Άρης Μπαρτζώκας είπε και αυτός ότι δεν πήρε την εισήγηση και ότι «δεν μπορεί να ψηφίσει σήμερα», γιατί, όπως είπε, «συγκράτησε μόνο μερικά πράγματα» από την εισήγηση που ανέγνωσε ο κ. Παπαγεωργίου.
Η Όλυ Τσουμάνη (Λαϊκή Συσπείρωση) τόνισε: «Καλλιεργούμε αυταπάτες στον κόσμο που μας βλέπει και μας ακούει. Είπαμε να προκαλέσουμε αυτή τη συζήτηση, όχι για να σας πείσουμε, αλλά γιατί εδώ έχουμε ένα μεγάλο έργο προς όφελος του λαού και πρέπει να το διεκδικήσει».
Τέλος, ο Χρήστος Πατσούρας (Αριστερή Παρέμβαση) είπε μεταξύ άλλων: «Κάνουμε τώρα μια κουβέντα που έπρεπε να είχε γίνει πριν από 10-11 μήνες. Η δημοτική αρχή έδειξε από την αρχή τι διαθέσεις της για τους ιδιώτες. Υπάρχουν συγκεκριμένα συμφέροντα εταιριών. Είναι ξεκάθαρο ότι θα το πληρώσουν οι πολίτες στο τέλος το ‘μάρμαρο’».
Ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ επέμεινε στη θέση της δημοτικής αρχής, εγκαλώντας την αντιπολίτευση για τη στάση της.
Για να συμπληρωθεί η εικόνα του αμφιθεάτρου, σύμβουλοι της συμπολίτευσης όπως οι κ.κ. Αϊβατίδης και Μάντζιος, προσπαθούσαν από την αρχή να… λήξουν τη συνεδρίαση και να μη φτάσει σε ψηφοφορία. Ο πρώτος ήρθε σε μεγάλη ένταση με το σύμβουλο της αντιπολίτευσης Ηλία Αρλέτο, και τελικά, γύρω στις 12.30 το δημοτικό συμβούλιο ψήφισε και η δημοτική αρχή ξαναέχασε.
Το αποτέλεσμα αυτή τη φορά ήταν 22-20 (έλειπαν ο Φίλιππος Τσουμάνης που δεν ήρθε καν, ο Φίλιππος Ευαγγέλου-Ιωάννινα 2023 και η Σοφία Μαρκούλα που έπρεπε να αποχωρήσει για ταξίδι) υπέρ της εισήγησης της αντιπολίτευσης.
Aυτό πρακτικά σημαίνει ότι υπάρχουν πλέον δύο νόμιμες και αντίθετες μεταξύ τους αποφάσεις: μια από την Οικονομική Επιτροπή που προχωράει το έργο μέσω Περιφέρειας κ.λπ. και μια του δημοτικού συμβουλίου που εγκρίνει την πρόταση των πέντε παρατάξεων της αντιπολίτευσης για ανάληψη του έργου από τον Δήμο και τις υπηρεσίες του.