Oikonomou pisoi
ΗΠΕΙΡΟΣ

Το «όχι» της Ηγουμενίτσας στην υπόθεση των led

Εικόνα του άρθρου Το «όχι» της Ηγουμενίτσας στην υπόθεση των led
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/05/2020, 20:51
ΗΠΕΙΡΟΣ

Tα… νερά στην υπόθεση των led άρχισαν να ταράζονται ιδιαίτερα με το «όχι» του δημοτικού συμβουλίου Ηγουμενίτσας μετά τον έλεγχο των τευχών δημοπράτησης του έργου ενεργειακής αναβάθμισης του οδοφωτισμού, με συνολικό προϋπολογισμό 8,4 εκατ. ευρώ. Κάτι που έγινε πριν από δύο εβδομάδες περίπου, με την περιφερειακή αρχή Ηπείρου να εκφράζει ανεπίσημα την έντονη δυσφορία της.

Την ίδια περίοδο, ξεκίνησε και η συζήτηση επί της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Ηπείρου και Δήμου Ιωαννιτών για έργο ενεργειακής αναβάθμισης, με προϋπολογισμό 19,2 εκατ. ευρώ, το οποίο δεν πέρασε από το δημοτικό συμβούλιο.

Τα έργα ενεργειακής αναβάθμισης του οδοφωτισμού τόσο στον Δήμο Ιωαννιτών όσο και στον Δήμο Ηγουμενίτσας σχεδιάζονταν να γίνουν σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου μέσω του προγράμματος ELENA, με τη μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων. Για τον Δήμο Ηγουμενίτσας, που είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα ELENA το 2017, οι διαδικασίες δεν ήταν συνοπτικές (σε αντίθεση με τον Δήμο Ιωαννιτών που «μπήκε» στο ELENA τον Δεκέμβριο του 2019), ενώ υπήρχαν και διακριτά στάδια ελέγχου.  

Η δημοτική αρχή Ηγουμενίτσας, με σημερινή της ανακοίνωση, έρχεται να εξηγήσει ακριβώς για ποιους λόγους είπε τελικά «όχι». Είχε προηγηθεί τις προηγούμενες μέρες και μια ανακοίνωση του επικεφαλής της μείζονα αντιπολίτευσης Γ. Γόγολου ο οποίος εκτιμούσε ότι «η θεαματική αλλαγή στις απόψεις της δημοτικής αρχής έχει να κάνει με εσωκομματικές διαφωνίες ή μικρά παιχνίδια εξουσίας στα οποία αρέσκονται οι κατέχοντες αυτήν».

Το όχι» λοιπόν στηρίχτηκε στον (υπερ)διπλασιασμό του προϋπολογισμού, από 4 εκατ. ευρώ σε 8,4 εκατ. ευρώ, ο οποίος προέκυψε από την εκτίμηση του τεχνικού συμβούλου της Περιφέρειας Ηπείρου ότι η συνολική κατανάλωση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού του Δήμου είναι της τάξης των 4.400.000 KWh ανά έτος όπως και ότι το κόστος ηλεκτροφωτισμού το έτος βάσης 2017 ήταν 700.000 ευρώ. Οι υπηρεσίες όμως είχαν άλλα δεδομένα: 2.500.000 KWh ανά έτος και 436.000 ευρώ αντίστοιχα.

Η δημοτική αρχή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το έργο δεν είναι συμφέρον για τον Δήμο και ότι η ίδια έκανε ό,τι μπορούσε για να γίνουν αποδεκτά «τα τεκμηριωμένα δεδομένα των υπηρεσιών του Δήμου», αλλά η άλλη πλευρά, ο τεχνικός σύμβουλος και η Περιφέρεια Ηπείρου, αρνούνταν. «Παρότι υπήρχε μεγάλη απόκλιση μεταξύ των δύο πλευρών, ο Δήμος δεν αποχώρησε από τον μηχανισμό ELENA, παρά διαπραγματεύτηκε με τον τεχνικό σύμβουλο της Περιφέρειας επί των πραγματικών δεδομένων, έχοντας ως προτεραιότητα την αναβάθμιση του οδοφωτισμού σε όλον τον Δήμο» τονίζει.

Η «ψαλίδα» όμως δεν έκλεισε, και το δημοτικό συμβούλιο οδηγήθηκε σε ομόφωνη απόφαση για τη μη συνέχιση της προγραμματικής σύμβασης. Σε αυτό το σημείο, η δημοτική αρχή υπενθυμίζει ότι είχε ληφθεί πρόνοια να τεθούν ελεγκτικοί όροι των διαδικασιών εκ μέρους του Δήμου για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δήμου

Η δημοτική αρχή του Γ. Λώλου καταθέτει τα σημεία στα οποία υπήρχε απόκλιση.

Τα στοιχεία αυτά, όπως τα παραθέτει, είναι τα εξής:

«Κατανάλωση έτους βάσης (2017)

-Η μελέτη του τεχνικού συμβούλου της Περιφέρειας Ηπείρου υπολόγισε το συνολικό κόστος ηλεκτροφωτισμού του Δήμου Ηγουμενίτσας το έτος βάσης 2017, στο ποσό των 700.000,00 € περίπου, επί του οποίου έγιναν όλοι οι υπολογισμοί της συνολικής εξοικονόμησης και της συνολικής αμοιβής του αναδόχου μέσω του μηχανισμού ΕLENA.

Η καταγραφή των αρμοδίων υπηρεσιών του Δήμου Ηγουμενίτσας με βάση το αναλυτικό κόστος (ανά αριθ. παροχής ΔΕΗ) της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας για τον ηλεκτροφωτισμό οδών, πλατειών και κοινόχρηστων χώρων για το έτος αναφοράς (2017) ήταν της τάξης των 436.000,00 €, ενώ για το επόμενο έτος (2018) υπολογίστηκε σε περίπου 441.000,00 €. 

Καταγραφή υφιστάμενης κατάστασης

-Στους υπολογισμούς του έτους βάσης (2017) είχαν περιληφθεί λανθασμένα οι καταναλώσεις των δικτύων ηλεκτροφωτισμού άλλων φορέων της περιοχής π.χ. τα φωτιστικά οδών, τα φωτιστικά τύπου γλόμπου και οι προβολείς στα παραλιακά μέτωπα της Ηγουμενίτσας, Πλαταριάς και Συβότων αρμοδιότητας ΟΛΗΓ Α.Ε., τα φωτιστικά των κόμβων Εγνατίας οδού Καρτερίου, Μεσοβουνίου, Μαζαρακιάς κ.ά., τα φωτιστικά της Περιφέρειας Ηπείρου σε Εθνικές Οδούς, τα φωτιστικά ιδιωτών, ξενοδοχείων, πρατηρίων, κ.λπ.

Δεν είχαν προστεθεί κάποια φωτιστικά σώματα για τα οποία από το τηρούμενο αρχείο προκύπτει ότι ο Δήμος Ηγουμενίτσας επιβαρύνεται το κόστος κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας όπως π.χ. αυτά της οδού 49 Μαρτύρων ή τα φωτιστικά στην παλαιά Εθνική οδό Ηγουμενίτσας-Ιωαννίνων πριν τον οικισμό Παραποτάμου κ.ά.

Ο συνολικός αριθμός φωτιστικών σωμάτων ιδιοκτησίας του Δήμου Ηγουμενίτσας σύμφωνα με την αποτύπωση της ΝΑΜΑ (σ.σ. η μελετητική εταιρία που είχε αναλάβει πριν από τέσσερα χρόνια την καταγραφή των σωμάτων στους Δήμους Αρταίων, Ηγουμενίτσας και Πρέβεζας) προέκυψε ότι είναι 6.788 ήτοι 569 τεμάχια λιγότερα σε σχέση με τη μελέτη αποτύπωσης του τεχνικού συμβούλου της Περιφέρειας (τα περισσότερα είναι σημαντικής ισχύος). Επιπλέον θα πρέπει να επισημανθεί ότι κατά τον δειγματοληπτικό έλεγχο διαπιστώθηκε ότι υπάρχει σημαντικός αριθμός ξύλινων ιστών δικτύου ΔΕΔΔΗΕ (ιδιαίτερα σε απομακρυσμένες περιοχές με δύσκολη πρόσβαση), ο οποίος δεν έχει αποτυπωθεί στη μελέτη της ΝΑΜΑ.

-Ελέγχθηκε δειγματοληπτικά η τρέχουσα ισχύς των φωτιστικών σωμάτων και λαμπτήρων στο δίκτυο αστικού οδοφωτισμού και των οικισμών του Δήμου Ηγουμενίτσας και προέκυψαν σημαντικές αποκλίσεις, λαμβάνοντας υπόψη και τις αναβαθμίσεις, που με ιδίους πόρους έχει ήδη κάνει το Ηλεκτρομηχανολογικό Τμήμα Συντήρησης της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Ηγουμενίτσας τα τελευταία χρόνια.

-Η Τεχνική Υπηρεσία παρέδωσε στην Περιφέρεια αναλυτική καταγραφή της τρέχουσας κατάστασης από όπου προκύπτει ότι η συνολική ετήσια κατανάλωση του Δικτύου Ηλεκτροφωτισμού του Δήμου είναι της τάξης των 2.500.000 KWh ανά έτος και όχι των 4.400.000 KWh ανά έτος που είχε υπολογίσει ο Τεχνικός Σύμβουλος.

Τεχνικοοικονομικές παράμετροι

-Η «baseline» του Δήμου Ηγουμενίτσας που αφορά στο τρέχον κόστος κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να περιλαμβάνει και τον ΦΠΑ που αποδίδεται στη ΔΕΗ (6%) και όχι επιπλέον ποσοστό 24% που θα πληρώνει ο Δήμος Ηγουμενίτσας για την παροχή υπηρεσιών από τον Ανάδοχο και το οποίο έχει προστεθεί λανθασμένα στον προϋπολογισμό της υπηρεσίας από τον τεχνικό σύμβουλο.

-Οι ώρες λειτουργίας του ηλεκτροφωτισμού είναι 4.015 ώρες ετησίως (σύμφωνα με το εγκεκριμένο Σχέδιο Διαχείρισης Βιώσιμης Ενέργειας Δήμου Ηγουμενίτσας) και όχι 4.334 όπως προτείνει ο Τεχνικός Σύμβουλος.

-Το ετήσιο επιτόκιο πληθωρισμού ενέργειας σύμφωνα με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (KAΠE) και το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων είναι της τάξης του 0,5% και όχι 3%, όπως πρότεινε ο Τεχνικός Σύμβουλος.

-Οι ενδεικτικοί τύποι φωτιστικών που αναφέρονται στη μελέτη της ΝΑΜΑ και οι οποίοι δεν μπορούν να τροποποιηθούν, δεν αφορούν σε εγνωσμένους κατασκευαστικούς οίκους. Επιπρόσθετα η ελάχιστη απαίτηση των 60.000 ωρών λειτουργίας των φωτιστικών LED που προδιαγράφεται στα τεύχη δημοπράτησης του Τεχνικού Συμβούλου συμπίπτει με το πέρας της σύμβασης των 14,5 ετών, γεγονός που πρακτικά σημαίνει ότι ο Δήμος Ηγουμενίτσας θα κληθεί σε αυτή τη χρονική περίοδο να αντικαταστήσει το σύνολο των εγκατεστημένων από τον ανάδοχο φωτιστικών LED. Για το λόγο αυτό άλλωστε προτάθηκε από το Δήμο Ηγουμενίτσας ως ελάχιστη απαίτηση οι 100.000 ώρες λειτουργίας την οποία πλέον πληροί μεγάλος αριθμός φωτιστικών σωμάτων LED που κυκλοφορούν στην αγορά, τροποποίηση όμως η οποία δεν γίνεται αποδεκτή από την Περιφέρεια Ηπείρου».

Tέλος, η δημοτική αρχή αναφέρει ότι ο Δήμος κατέθεσε αντιπρόταση επί πραγματικών στοιχείων, η οποία δεν έγινε αποδεκτή. «Ως δημοτική αρχή δεν πρόκειται να υποθηκεύσουμε το μέλλον του Δήμου μας για καμία σκοπιμότητα. Μένουμε σταθεροί στις αξίες μας και με συνοδοιπόρους τις υπηρεσίες του Δήμου μας, εργαζόμαστε ήδη πάνω στις διαθέσιμες εναλλακτικές για την αναβάθμιση του οδοφωτισμού, με γνώμονα το συμφέρον του Δήμου και όχι του εκάστοτε εργολάβου» καταλήγει.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3