ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τι μας φέρνει ο ELENA

Εικόνα του άρθρου Τι μας φέρνει ο ELENA
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/05/2018, 22:34
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πριν από δύο χρόνια περίπου, η Περιφέρεια Ηπείρου προχώρησε στην υπογραφή σύμβασης χρηματοδότησης ύψους 65 εκατ. ευρώ με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για την εκτέλεση έργων ενεργειακού χαρακτήρα. Με «όχημα» τον μηχανισμό ELENA, η ΕΤΕπ έδωσε στην Περιφέρεια Ηπείρου 1,5 εκατ. ευρώ για να «ωριμάσει» τα σχεδιαζόμενα έργα: την αντικατάσταση του οδοφωτισμού στο εθνικό δίκτυο και στο δίκτυο ορισμένων Δήμων, την αντικατάσταση πλοιαρίων στη λίμνη Παμβώτιδα με πιο φιλικά προς το περιβάλλον «καραβάκια» και την ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων κτιρίων. 

Η κίνηση της Περιφέρειας Ηπείρου να προσφύγει σε ένα διαφορετικό χρηματοδοτικό εργαλείο μέσω του οποίου προωθούνται οι Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα. «Αποτελεί κεντρική επιλογή της Ευρωπαϊκής Ένωσης η μείωση της ενεργειακής της εξάρτησης. Το 20% της παραγόμενης ενέργειας στην Ευρώπη πηγαίνει σε φωτισμό» τόνισε ο ειδικός γραμματέας ΣΔΙΤ Νίκος Μαντζούφας, κατά τη διάρκεια ημερίδας με τίτλο «Χρηματοδοτήσεις έργων διαχείρισης ενέργειας-Νέες προοπτικές» που διοργάνωσε η Περιφέρεια Ηπείρου σήμερα στο ξενοδοχείο Du Lac, στα Γιάννενα. Ο κ. Μαντζούφας, για άλλη μια φορά, έδωσε τα συγχαρητήρια του στην «καινοτόμα», όπως τη χαρακτήρισε, Περιφέρεια Ηπείρου. 

Δύο χρόνια μετά, οι μελέτες ετοιμάζονται ή είναι σχεδόν έτοιμες. Για τα στάδια «ωρίμανσης» των ενεργειακών έργων, μίλησε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Trek Κωνσταντίνος Παπαπολύζος, αφού πρώτα ξεκαθάρισε ότι «ο χρυσός κανόνας για τα έργα ανταποδοτικού χαρακτήρα είναι είτε με παραχώρηση είτε με ΣΔΙΤ». Σύμφωνα με τα όσα είπε, οι μελέτες για τον οδοφωτισμό έχουν ολοκληρωθεί, για τη λιμναία συγκοινωνία θα ολοκληρωθούν τον Ιούνιο ενώ για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων αναμένεται να προκύψει προσωρινός ανάδοχος εντός των ημερών. Η Trek είναι η εταιρία που ανέλαβε τον ρόλο του τεχνικού συμβούλου της Περιφέρειας Ηπείρου για όλο το «πακέτο» των ενεργειακών έργων.  

Τι περιλαμβάνουν τα ενεργειακά έργα; Έχουμε και λέμε:

Οδοφωτισμός: Πρόκειται για αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων με νέας τεχνολογίας και εγκατάσταση αυτοματισμών καισυστημάτων που θα βελτιώσουν τη λειτουργία τους. Τη σχετική μελέτη ανέλαβε η εταιρία «ΝΑΜΑ Σύμβουλοι Μηχανικοί και Μελετητές ΑΕ» έναντι του ποσού των 438.687 ευρώ (με ΦΠΑ). Το έργο του οδοφωτισμού αφορά το εθνικό δίκτυο αλλά και το δημοτικό δίκτυο των Δήμων Άρτας, Πρέβεζας, Ηγουμενίτσας και Πάργας. Ο Δήμος Ιωαννιτών δεν συμμετέχει στο έργο, καθώς αποτέλεσε πολιτική του απόφαση να χρηματοδοτήσει τον νέο οδοφωτισμό με ιδίους πόρους, μέσω των ανταποδοτικών τελών. Αυτόν τον καιρό, η σχετική μελέτη βρίσκεται υπό διαμόρφωση. 

Λιμναία συγκοινωνία: Το όλο πρότζεκτ, όπως είχε σχεδιαστεί τουλάχιστον, δεν αφορά μόνο την αντικατάσταση του στόλου των πλοιαρίων, αλλά και νέες λιμενικές υποδομές και άλλα συνοδά έργα, μερικά από τα οποία έχουν να κάνουν με το παραλίμνιο μέτωπο και την ανάδειξή του για τουριστικούς σκοπούς. Τη μελέτη εκπονεί η εταιρία Marnet έναντι του ποσού των 196.800 ευρώ (με ΦΠΑ). 

Ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων: Η Περιφέρεια Ηπείρου πριν από έναν χρόνο περίπου είχε καταλήξει σε μια λίστα 15 κτιρίων προς ενεργειακή αναβάθμιση: το νοσοκομείο «Χατζηκώστα», τα νοσοκομεία Άρτας και Πρέβεζας, το κλειστό κολυμβητήριο του ΕΑΝΚΙ, τα ανοικτά κολυμβητήρια Άρτας και Πρέβεζας, το 1ο Επαγγελματικό Λύκειο Ηγουμενίτσας, το Γυμνάσιο Νέας Σελεύκειας Ηγουμενίτσας, το 4ο Δημοτικό Σχολείο Ηγουμενίτσας, το 1ο Επαγγελματικό Λύκειο Πρέβεζας, το 1ο Επαγγελματικό Λύκειο Άρτας, το Δημαρχείο Πρέβεζας (και τη Θεοφάνειο Αίθουσα Τέχνης), το δημοτικό γήπεδο τέννις Άρτας, το κλειστό γυμναστήριο-κολυμβητήριο Άρτας και το κλειστό γυμναστήριο Κωστακιών Άρτας. 

Αν όλα πάνε καλά, με την ολοκλήρωση των μελετών, θα ακολουθήσει η προκήρυξη των έργων. Το μοντέλο χρηματοδότησης είναι ολίγον τι περίπλοκο. Ο ακριβής τρόπος χρηματοδότησης του κάθε έργου (ποσοστά ευρωπαϊκών-ιδιωτικών πόρων) θα αποσαφηνιστεί μετά την ολοκλήρωση των μελετών και τη διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back