Λυκ πίσω
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κυβερνητική «αλλεργία» στην κοινωνική οικονομία

Εικόνα του άρθρου Κυβερνητική «αλλεργία» στην κοινωνική οικονομία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/05/2020, 12:00
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν θέλει την κοινωνική οικονομία, ή τουλάχιστον αυτό που έχει ονομαστεί έτσι στην Ελλάδα. Μετά από ένα χρόνο υποβάθμισης των διοικητικών της οργάνων στο υπουργείο, όπως η μετατροπή της διεύθυνσης Κοινωνικής Οικονομίας σε απλό τμήμα του Υπουργείου Εργασίας, οι φορείς ΚΑΛΟ αποκλείονται συστηματικά και σχεδόν ολοκληρωτικά από όλα, παρότι είναι επιχειρήσεις όπως όλες οι άλλες, φορολογούνται κανονικά (και ελάχιστα λιγότερο, παρά τις περί του αντιθέτου διαχρονικές διακηρύξεις και εντυπώσεις) και έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις.

Καταρχάς, οι ΚΟΙΝΣΕΠ απορρίφθηκαν από τα μέτρα στήριξης, ακόμα και αν εντάσσονταν στους πληττόμενους ΚΑΔ. Ουσιαστικά, το υπουργείο, για να δώσει τα 800 ευρώ «ειδικού σκοπού» τις εξίσωσε με τις ανώνυμες εταιρίες, που επίσης δεν συμπεριλήφθηκαν. Φυσικά, οι κύκλοι εργασιών των δύο εταιρικών μορφών απέχουν… έτη φωτός. Η μόνη κατηγορία που συμπεριλήφθηκε, στην τελευταία δέσμη μέτρων, στο επίδομα που θα λάβουν πρόσωπα, είναι οι συνεταιρισμοί εργαζόμενων, η οποία ωστόσο είναι η λιγότερη πολυάριθμη στους φορείς ΚΑΛΟ.

Είναι ενδεικτικό ότι τον περασμένο Οκτώβριο, υπήρχαν 1.404 ΚΟΙΝΣΕΠ σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων μόνο 19 ήταν συνεταιρισμοί εργαζόμενων.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Ενώ οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις πλήττονται ακριβώς όπως όλες οι υπόλοιπες, καθώς η δραστηριότητά τους είναι κοινή, όλες οι κυβερνητικές εξαγγελίες έχουν παγώσει, άγνωστο μέχρι πότε. Πριν από μερικούς μήνες ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης δήλωνε ότι «με ορίζοντα το 2021 θέλει να βελτιώσει το νομικό πλαίσιο, να αυξήσει τα κέντρα στήριξης κοινωνικής οικονομίας και να δημιουργηθεί «ευνοϊκό πλαίσιο πρόσβασης των φορέων ΚΑΛΟ σε οικονομικές ενισχύσεις και χρηματοδοτήσεις».

Ούτε φυσικά τα χρηματοδοτικά προγράμματα έχουν εφαρμοστεί, παρότι έχουν δεσμευτεί, υποτίθεται, 47,8 εκατ. ευρώ (ΕΚΤ και εθνικοί πόροι) από την προηγούμενη κυβέρνηση, για τη χρηματοδότηση φορέων ΚΑΛΟ.

Τέλος, σε εκκρεμότητα παραμένει και η εγγραφή ή όχι των ΚΟΙΝΣΕΠ υποχρεωτικά στα Επιμελητήρια. Η κυβέρνηση νομοθέτησε πέρυσι, αλλά ακόμα, δεν υπάρχει η σχετική ΚΥΑ, η οποία καταργεί ένα κομμάτι της έννοιας της κοινωνικής οικονομίας, το οποίο, υποτίθεται ότι κινείται σε πεδία που είναι «γοητευτικά» όπως η νεοφυής επιχειρηματικότητα κ.λπ.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
Θωμάς Σοπιλίδης
Σωστά και καίρια τα σχόλιά σας. Στη σελίδα "Δικτύωση" ΚΟΙΝΣΕΠ μπορείτε να βρείτε και άλλα ενδιαφέροντα θέματα που έχουν τεθεί. Με εκτίμηση Θωμάς Σοπιλίδης
Θωμάς Σοπιλίδης
https://www.facebook.com/groups/811020185655452/
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back